logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pionier U2 - Wykonywanie napisów na ściance tylnej, metoda termotransferu

alvin 18 Lut 2021 13:35 1644 8
REKLAMA
  • #1 19265506
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam
    Dorobiłem dwie ścianki tylne do PIONIER U2 (wyszły bardzo dobrze, jak oryginał). Chciałbym jednak wykonać na nich napisy w jakości przypominającej oryginał.
    Czy ktoś próbował wykonywać takie napisy? Myślałem np. o termotransferze jak do płytek drukowanych. Może ktoś ma gotowe pliki do wydruku? Chętnie przyjmę każdą propozycję (na forum lub na PW).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19266279
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3796
    Myślałeś o sitodruku? Metoda relatywnie prosta i gwarantująca wyniki. Jeśli nie masz doświadczenia lub nie chcesz bawić się sam, możesz po prostu zlecić wykonanie tych oznaczeń tą właśnie metodą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19267226
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Ocena: 129
    Witam. Tusz kreślarski, cyrkiel, parę redisówek i w ten sposób wykonałem parę ścianek. Więcej czasu zajęło mi wybijanie otworów. Wyszło zbyt dobrze, musiałem postarzyć drobnym papierem ściernym.
  • #4 19298408
    alvin
    Poziom 25  
    Ostatecznie grafikę wykonałem metodą termotransferu. Druk w negatywie wykonałem na szarej folii do pieczenia np. ciast, wcześniej ją odtłuszczając szmatką nasączoną w benzynie ekstrakcyjnej (aby druk się nie rozmazywał). Folię przyklejałem przed wydrukiem na dolnej i górnej krawędzi do zwykłej kartki papieru taśmą dwustronnie klejącą (taką do listew LED w matrycach TV), gdyż sama folia przy druku, marszczyła się. Papier kredowy nie nadaje się w tym przypadku (moczenie ścianki). To co nie dało się wydrukować (lub ja nie umiałem narysować), narysowałem cienkopisem (tu: schemat chassis na dole pośrodku). Całość, myślę, że wyszła całkiem nieźle, jakby naturalnie postarzała (dlatego nie robiłem żadnych poprawek upiększających). Całość robiłem na podstawie zdjęć znalezionych w internecie, nie miałem oryginału przed sobą.

• REKLAMA
  • #5 19298582
    juro54
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Mam pytania,bo też chcę dorobić ścianki:
    1.Czym albo jak zrobiłeś otwory i jaki materiał stosowałeś na ściankę?
    2.Czy ten wydruk na papierze do pieczenia przyklejałeś do ścianki? bo nie bardzo chwytam.
  • #6 19299710
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Ocena: 129
    Wyszły identycznie jak moje ręcznie malowane. Też próbowałem robić skany skal i ścianek na folii, ładnie wychodzi ale niestety mokre i samo się rozmywa. Ja otwory robię ostrym wybijakiem na podkładzie z twardego drewna np. klepka bukowa. Młotek 0.5 kg. Trochę jest pukania. kiedyś już pisałem, dobry materiał na ścianki można pozyskać z opakowań ( skrzynek ) po jakichś cytrusach, gładkie z obu stron. Wiercenia nie polecam, wierciłem różnymi wiertłami - strzępi.
  • #7 19300501
    alvin
    Poziom 25  
    Otwory wierciłem wiertłem do metalu przy użyciu szablonu z jakiegoś starego zasilacza od magnetowidu (przesuwając szablon do kolejnego rzędu). Rozstaw otworów 10 mm, średnica otworu 6 mm. Pasuje idealnie w stosunku do oryginału. Przy wierceniu, oczywiście, unieruchamiałem cały zestaw małymi ściskami stolarskimi (od dołu płyta pażdzierzowa, ścianka, szablon i listewka drewniana).

Szablon: Pionier U2 - Wykonywanie napisów na ściance tylnej, metoda termotransferu

Następnie kostką z drobnym papierem ściernym zeszlifujemy zgrubienia przy otworach.

Ścianka zrobiona z płyty spilśnionej ze ścianki tylnej starego mebla.
    Wydruk (drukarka laserowa) na foli przykłada się (nie klei) do ścianki i podgrzewa żelazkiem, wcześniej nalęży zdjąć podkład z kartki papieru (poczytaj sobie o wykonywaniu płytek drukowanych metodą termotrasferu)

Napisy opracowywałem w WordPad. Robiłem to sekcjami: napisy po lewej z nazwą PIONIER, opisy ramki chassis pośrodku (ramka chassis była rysowana cienkopisem) i opisy przy kablu zasilającym. Logo (T 6) u góry, pośrodku, znalazłem na Oldradio przy okazji poszukiwania fotografii ścianki.
    Oczywiście trzeba dostosować wymiar i lustrzanie odwrócić.

Przede wszystkim potrzeba dużo inwencji własnej.

Przy okazji, moje wypociny:

• #8 19528946
    spark57
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzień dobry!
    Czy ma ktoś do udostępnienia szablon tylnej ścianki do Pioniera U3, ewentualnie do odstąpienia takowej? Ożywiam dla siebie takie radyjko i brakuje mi właśnie tylnej ścianki do kompletu,
    Pozdrawiam,
    spark57
  • REKLAMA
  • #9 21787273
    Adam1070
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Czy ścianki Pionierów U2 są takie same w obudowach BA-1 i BA-2?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania napisów na tylnej ściance do radia Pionier U2, z naciskiem na metodę termotransferu. Autor wykonał ścianki z płyty spilśnionej, wiercił otwory wiertłem do metalu z użyciem szablonu, a napisy przeniósł metodą termotransferu z wydruku laserowego na folii do pieczenia, uprzednio odtłuszczonej benzyną ekstrakcyjną. Folia była przyklejana do kartki papieru taśmą dwustronną, aby zapobiec marszczeniu podczas druku. Po wydruku folię przykładano do ścianki i podgrzewano żelazkiem, co pozwoliło na przeniesienie grafiki. Napisy opracowano w programie WordPad, a niektóre elementy rysowano cienkopisem. Alternatywnie sugerowano sitodruk jako prostą i skuteczną metodę znakowania. W dyskusji pojawiły się także metody ręcznego nanoszenia napisów tuszem kreślarskim oraz wskazówki dotyczące materiałów na ścianki (np. płyta spilśniona, drewno bukowe, opakowania po cytrusach). Wiercenie otworów wykonano z użyciem szablonu i małych ścisków stolarskich, a wykończenie otworów uzyskano przez szlifowanie papierem ściernym. Poruszono również problem rozmywania się wydruków na folii przy wilgoci. Wątek uzupełniono pytaniami o szablony i kompatybilność ścianki tylnej między modelami Pionier U2 i U3 oraz obudowami BA-1 i BA-2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA