logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kohler 18 - Trudności z odpalaniem traktorka, nowy akumulator i regulacja zaworów bez efektu

minekk 20 Lut 2021 13:50 3996 5
REKLAMA
  • #1 19269833
    minekk
    Poziom 2  
    Dzień dobry od jakiegoś czasu borykam się z problemem z moim traktorkiem który nie chce odpalić. Jakby rozrusznik nie moze dac rady zakrecic silnikiem. Kupiłem nowy akulumator lecz nic to nie dało. Wyregulowałem zawory lecz też bez efektu. Jak silnik już odpali po nagrzaniu silnika dmuchawą to na ciepłym normalnie odpala. Czego to może być wina? Silnik to kohler 18.
  • REKLAMA
  • #2 19270056
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1657
    minekk napisał:
    Jakby rozrusznik nie moze dac rady zakrecic silnikiem

Więc kręci, czy nie? Jak długą pracę ma za sobą ten silnik? Jakim olejem silnikowym zalany?
    Na czoło wysuwa się potrzeba przejrzenia i być może naprawienia samego rozrusznika. Stan szczotek i tulejek oraz włącznika elektromagnetycznego.
  • REKLAMA
  • #3 19270268
    minekk
    Poziom 2  
    Kręci ale jest moment gdzie rozrusznik nie ma siły zakrecic aku jest dobre. A gdy już odpali to na ciepłym normalnie odpala
    Kosiarke mam rok i teraz wystąpił ten problem. Olej to 10w30
  • REKLAMA
  • #4 19278928
    irekxDS
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    minekk napisał:
    Kręci ale jest moment gdzie rozrusznik nie ma siły zakrecic aku jest dobre. A gdy już odpali to na ciepłym normalnie odpala
    Kosiarke mam rok i teraz wystąpił ten problem. Olej to 10w30

Rozrusznik ma lżej gdy silnik jest ciepły. Rozrusznik do zregenerowania, można nawet go rozebrać i przeczyścić, sprawdzić stan szczotek i złożyć, zamontować. Spróbujesz to się dowiemy.
  • REKLAMA
  • #5 20843964
    tunio-munio
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzień dobry, czy udało się rozwiązać problem odpalania? Mam dokładnie tą samą przypadłość. Gdy silnik jest zimy rozrusznik ma kłopot z zakręceniem silnikiem a ciepły pali bez kłopotu. Czyżby to wina rozrusznika lub jego połączeń elektrycznych?
  • #6 20843996
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, mozna tez sprobowac odpalac 'bez gazu' - zeby nie otwierac calkiem przepustnicy przed rozruchem, bo wtedy do cylindrow wpada duzo powietrza i rozrusznik musi je mocno sprezac / nie daje rady..?
    Sprobowac 'rozpedzic silnik' bez 'gazu' i dopiero przy wiekszych obrotach - nacisnac, odkrecic mocniej 'gaz', jak wal silnika jest juz rozpedzony.
    Pozdrawiam.
REKLAMA