logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tuner Pioneer F-Z92L - przesunięta częstotliwość FM

Romek1966 20 Lut 2021 20:16 2295 16
REKLAMA
  • #1 19270769
    Romek1966
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Dzień dobry,
    Moi drodzy, mam taki problem, że w moim tunerze Pioneer F-Z92L jest przesunięta lekko częstotliwość fal stereo FM.
    Np. RMF FM 91,00 Hz jest na 91,05 Hz. wtedy na wyświetlaczu łapie najlepszy sygnał i pokazuje Stereo. Czy można to jakoś właściwie dostroić?
    Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
    Tuner Pioneer F-Z92L - przesunięta częstotliwość FM
  • REKLAMA
  • #2 19270856
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2547
    Posiadasz miernik częstotliwości by to potwierdzić?
    Syntezer PLL nie posiada regulacji, więc jeśli częstotliwość syntezy jest stabilna to pozostaje tor p.cz.
  • #3 19271161
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Zrób zdjęcie płyty z elementami - jakie tam "siedzą" scalaki bo nie mogę odczytać. A może schemat.
  • REKLAMA
  • #4 19271450
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Schemat z elektrotanya wygląda tak:
    Załączniki:
    • pioneer_f-z92l_sch.pdf (151.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 19271481
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Strojenie zera dyskryminatora.
  • REKLAMA
  • #6 19271926
    Romek1966
    Poziom 14  
    BANANvanDYK napisał:
    Posiadasz miernik częstotliwości by to potwierdzić?
    Syntezer PLL nie posiada regulacji, więc jeśli częstotliwość syntezy jest stabilna to pozostaje tor p.cz.

Miernika częstotliwości nie posiadam. Na wyświetlaczu np. 91.00 Hz powinien być najmocniejszy sygnał i zaświecić Stereo, natomiast u mnie jest to przesunięcie i zaświeca się Stereo jak ustawię 91.05 Hz. Tak samo jest z innymi stacjami. Zawsze jest to przesunięcie o wartość 05 Hz. Absolutnie to nie przeszkadza w odbiorze, ale jest denerwujące, bo dziwnie to wygląda.

Dodano po 7 [minuty]:

DIORADIO napisał:
    Zrób zdjęcie płyty z elementami - jakie tam "siedzą" scalaki bo nie mogę odczytać. A może schemat.

Takie tam są scalaki.
    Tuner Pioneer F-Z92L - przesunięta częstotliwość FM Tuner Pioneer F-Z92L - przesunięta częstotliwość FM

Dodano po 12 [minuty]:

goraj krzysztof napisał:
    Strojenie zera dyskryminatora.

Spróbuję, obawiam się tylko, abym nie połamał rdzenia. Ten tuner ma już swoje lata.
  • #7 19272166
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9229
    Romek1966 napisał:
    Na wyświetlaczu np. 91.00 Hz
    A nie 91.0 MHz? Może niewielka różnica w pisowni, ale to jednak kilka rządów wielkości... ;)
  • #8 19272222
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Jakoś nie bardzo widzę żebyś poradził sobie z tym problemem. Usunięty pokazał Ci gdzie masz błąd - i wytłumaczył na czym to polega. Znajdz rozpiskę scalaków, i zobacz co proponuje Ci goraj krzysztof. Czy wiesz jak się stroi FM?
  • #9 19272286
    Romek1966
    Poziom 14  
    398216 Usunięty napisał:
    Romek1966 napisał:
    Na wyświetlaczu np. 91.00 Hz
    A nie 91.0 MHz? Może niewielka różnica w pisowni, ale to jednak kilka rządów wielkości... ;)

Tak, dokładnie, jesteś mistrzem, a ja początkującym, chyba widzisz gdzie to wstawiam? Właśnie tego się zawsze obawiam, że doskonale wiesz o co mi chodzi, a czepiasz się literówek. Mój błąd. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jak to naprawię, odpiszę, jak nie wyrzucę na złom. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

DIORADIO napisał:
    Jakoś nie bardzo widzę żebyś poradził sobie z tym problemem. Usunięty pokazał Ci gdzie masz błąd - i wytłumaczył na czym to polega. Znajdz rozpiskę scalaków, i zobacz co proponuje Ci goraj krzysztof. Czy wiesz jak się stroi FM?

Dzięki za poradę. Jak sobie nie poradzę to trudno, będzie więcej złomu. Coś niecoś wiem, ale gdybym wiedział, nie pytał bym się, jak się do tego zabrać, a tym bardziej nie pisał bym w grupie dla początkujących. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 19272532
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Muszę zwrócić Ci uwagę że to nie jest literówka tylko poważny błąd, 91.00 Hz a 91 Mhz to trzeba dopisać jeszcze 000 000. A swoją drogą patrząc na Twój dorobek (poziom 14) to nie jesteś taki początkujący. Dam Ci jeszcze wskazówkę odnośnie pisania. Na początek napisz że jesteś początkujący, ale to i tak widać po Twoim poziomie a nie chcesz żeby wytykano Ci błędy to: za każdym razem opisuj jaki to R -numer, C -numer. Każdy element ma swój numer i tego się trzymaj. A czasami to dobrze by było gdybyś wrzucił zdjęcie. Znajdż rozpiskę tych scalaków, zobacz na których nóżkach podpięty jest filtr który "stroi 0" na UKF-ie. Ale nim zaczniesz kręcić to wpuść po kropelce oliwki na rdzeń i zaznacz w jakim położeniu był rdzeń którym masz pokręcić. Jeżeli pokręcenie rdzeniem nic nie daje to ustaw rdzeń w pierwotnym położeniu. Pytałem czy wiesz jak się stroi FM?
  • #11 19272578
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9229
    Romek1966 napisał:
    Jak to naprawię, odpiszę, jak nie wyrzucę na złom.
    To chociaż powiedz gdzie i kiedy będziesz wyrzucać... :)
    DIORADIO napisał:
    poważny błąd, 91.00 Hz a 91 Mhz to trzeba dopisać jeszcze 000 000.
    Jak się bowiem okazuje zero (a nawet sześć) nie jest takie znowu nieważne jakby się można spodziewać.
  • Pomocny post
    #13 19272990
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19273383
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Obejrzałem to co zaproponował marada72, przeczytaj uważnie i sam " naprawisz" swój tuner. Powodzenia!
  • #15 19273483
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19273589
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Po pierwsze, nie dyskryminator tylko detektor/demodulator.
    marada72 napisał:
    Polecam do obejrzenia ;
    https://youtu.be/1sd5Mh5a4RI

Materiał może i pomocny, ale przedstawiony w sposób bardzo nieprofesjonalny. W komentarzach zawarte są cenne uwagi.
    Najważniejsza to powód rozstrajania się japońskich tunerów, który opisał jeden z komentujących. Cewki nie ulegają rozstrojeniu się w wyniku starzenia, nie słyszałem również aby materiały ferrytowe ulegały degradacji. Zasłyszane na pasmach: czemu jedna z firm nie stosuje filtrów ceramicznych tylko LC? Bo jak się okazało filtry LC się nie rozstrajają. Poza tym zalecanie kręcenia rdzeniem przez niedoświadczonych użytkowników to szkodliwa porada, gdyż rdzenie te bardzo łatwo ulegają ukruszeniu.
    W białoruskich odbiornikach Океан i Selena w obwodach p.cz. FM zastosowano kondensatory które w wyniku starzenia dostają upływu, odbiornik dosłownie milczy na zakresie FM. Pomiar pojemności wykazał wzrost z 24p/51p do 800–900 pF co jest wynikiem spadku impedancji. Problem ten występuje w niemal wszystkich egzemplarzach, jednak udało mi się kupić egzemplarz który nie posiadał ani jednego wadliwego podzespołu... W pozostałych odbiornikach wlutowałem kondensatory SMD typu C0G.
    To kondensator umieszczony wewnątrz filtra, wspomniany przez komentującego jest przyczyną rozstrajania się japońskich tunerów. Strojenie z uszkodzonym kondensatorem może nie przynieść oczekiwanego efektu, upływ kondensatora wpływa także niekorzystnie na dobroć filtra.
    Dla przykładu przez pomyłkę wlutowałem kondensator 24p zamiast 51p w jednym z filtrów i nie mogłem uzyskać odpowiedniego poziomu sygnału po zestrojeniu...

Dalej, detektor iloczynowy stroi się wykorzystując generator sygnałowy 10.7 MHz podłączony w tor p.cz., następnie stroi się do uzyskania min. napięcia na wyjściu detektora. Przy sygnale zmodulowanym ze stacji radiowej... Głowica musi być idealnie dostrojona do stacji żeby sygnał p.cz. miał środek dokładnie przy 10.7 MHz.
    Ktoś wspominał, że filtry ceramiczne też ulegają uszkodzeniu, dlatego zaleca się wymianę na nowe.
    Na końcu jest jeszcze filtr LC p.cz. na wyjściu mieszacza głowicy z umieszczonym wewnątrz kondensatorem który także może przyczynić się do pogorszenia odbioru i odstrojenia stacji.
    Dobrze byłoby sprawdzić czy na pewno pętla PLL prawidłowo stroi heterodynę przy pomocy miernika częstotliwości. Od biedy można zrobić to odbiornikiem rtl-sdr, lecz jego wskazania nie są dokładne.
  • #17 19282123
    Romek1966
    Poziom 14  
    DIORADIO napisał:
    Muszę zwrócić Ci uwagę że to nie jest literówka tylko poważny błąd, 91.00 Hz a 91 Mhz to trzeba dopisać jeszcze 000 000. A swoją drogą patrząc na Twój dorobek (poziom 14) to nie jesteś taki początkujący. Dam Ci jeszcze wskazówkę odnośnie pisania. Na początek napisz że jesteś początkujący, ale to i tak widać po Twoim poziomie a nie chcesz żeby wytykano Ci błędy to: za każdym razem opisuj jaki to R -numer, C -numer. Każdy element ma swój numer i tego się trzymaj. A czasami to dobrze by było gdybyś wrzucił zdjęcie. Znajdż rozpiskę tych scalaków, zobacz na których nóżkach podpięty jest filtr który "stroi 0" na UKF-ie. Ale nim zaczniesz kręcić to wpuść po kropelce oliwki na rdzeń i zaznacz w jakim położeniu był rdzeń którym masz pokręcić. Jeżeli pokręcenie rdzeniem nic nie daje to ustaw rdzeń w pierwotnym położeniu. Pytałem czy wiesz jak się stroi FM?

Na pewno zastosuję się do Twoich rad, ponieważ wszelkie wskazówki są dla mnie na prawdę bardzo cenne. Zaręczam Cię uczę się szybko. Tak, nie ukończyłem żadnej szkoły elektronicznej, ale zawsze mnie do tej elektroniki ciągnęło i ciągnie. Trochę sprzętu naprawiłem dla znajomych, przyjaciół całkowicie za darmo. Lubię po prostu ludziom pomagać. Obecnie bardzo trudno jest zdobyć jakieś części, więc skupiam się bardziej na dawcach części. Wyszukuję uszkodzone, ale z innych przyczyn i po prostu zamieniam. Teraz z racji Aliexpressu sporo części zamawiam również w Chinach. Nawet kilka dni temu zamawiałem wkładkę z igłą do gramofonu Pioneera. Jeszcze raz dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Poniżej opisuję sposób naprawy, który między innymi zastosowałem z Twoich podpowiedzi. Pozdrawiam

Dodano po 8 [minuty]:

Adamcyn napisał:
    Romek1966 napisał:
    Czy można to jakoś właściwie dostroić?

Przekręć b. delikatnie rdzeń filtra L 1104 (ten z niebieską obwódką).
    Powinno być dobrze.

Chcę bardzo serdecznie podziękować Ci za podpowiedź, ponieważ zrobiłem tak jak mi wytłumaczyłeś i wszystko super śmiga. Każda stacja jest na swoim miejscu z zaznaczeniem najsilniejszego sygnału Stereo. Dziękuję, także DIORADIO za podpowiedź o oliwce i zaznaczonym miejscu, abym w razie czego powrócił do istniejącego ustawienia. Odrobinkę oliwki wpuściłem wykałaczką na rdzeń, zaznaczyłem ustawienie, odczekałem chwilę, a następnie pasującym płaskim śrubokrętem zrobiłem delikatny obrót i na częstotliwości 91 MHz jest obecnie najmocniejszy sygnał Stereo. Tak samo jest na innych częstotliwościach różnych stacji. Wszystko jest na swoim miejscu. Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję wszystkim podpowiadającym., Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem Pioneer F-Z92L, w którym częstotliwość fal stereo FM jest przesunięta o 0,05 MHz, co powoduje, że sygnał stereo pojawia się przy ustawieniu 91,05 MHz zamiast 91,00 MHz. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i regulacji, w tym sprawdzenie elementów na płycie, użycie miernika częstotliwości oraz strojenie rdzenia filtra L 1104. Użytkownik nie posiada miernika, ale zamieszcza zdjęcia scalaków i płyty. Po zastosowaniu wskazówek, problem został rozwiązany, a tuner działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA