Po pierwsze, nie dyskryminator tylko detektor/demodulator.
marada72 napisał:
Materiał może i pomocny, ale przedstawiony w sposób bardzo nieprofesjonalny. W komentarzach zawarte są cenne uwagi.
Najważniejsza to powód rozstrajania się japońskich tunerów, który opisał jeden z komentujących. Cewki nie ulegają rozstrojeniu się w wyniku starzenia, nie słyszałem również aby materiały ferrytowe ulegały degradacji. Zasłyszane na pasmach: czemu jedna z firm nie stosuje filtrów ceramicznych tylko LC? Bo jak się okazało filtry LC się nie rozstrajają. Poza tym zalecanie kręcenia rdzeniem przez niedoświadczonych użytkowników to szkodliwa porada, gdyż rdzenie te bardzo łatwo ulegają ukruszeniu.
W białoruskich odbiornikach Океан i Selena w obwodach p.cz. FM zastosowano kondensatory które w wyniku starzenia dostają upływu, odbiornik dosłownie milczy na zakresie FM. Pomiar pojemności wykazał wzrost z 24p/51p do 800–900 pF co jest wynikiem spadku impedancji. Problem ten występuje w niemal wszystkich egzemplarzach, jednak udało mi się kupić egzemplarz który nie posiadał ani jednego wadliwego podzespołu... W pozostałych odbiornikach wlutowałem kondensatory SMD typu C0G.
To kondensator umieszczony wewnątrz filtra, wspomniany przez komentującego jest przyczyną rozstrajania się japońskich tunerów. Strojenie z uszkodzonym kondensatorem może nie przynieść oczekiwanego efektu, upływ kondensatora wpływa także niekorzystnie na dobroć filtra.
Dla przykładu przez pomyłkę wlutowałem kondensator 24p zamiast 51p w jednym z filtrów i nie mogłem uzyskać odpowiedniego poziomu sygnału po zestrojeniu...
Dalej, detektor iloczynowy stroi się wykorzystując generator sygnałowy 10.7 MHz podłączony w tor p.cz., następnie stroi się do uzyskania min. napięcia na wyjściu detektora. Przy sygnale zmodulowanym ze stacji radiowej... Głowica musi być idealnie dostrojona do stacji żeby sygnał p.cz. miał środek dokładnie przy 10.7 MHz.
Ktoś wspominał, że filtry ceramiczne też ulegają uszkodzeniu, dlatego zaleca się wymianę na nowe.
Na końcu jest jeszcze filtr LC p.cz. na wyjściu mieszacza głowicy z umieszczonym wewnątrz kondensatorem który także może przyczynić się do pogorszenia odbioru i odstrojenia stacji.
Dobrze byłoby sprawdzić czy na pewno pętla PLL prawidłowo stroi heterodynę przy pomocy miernika częstotliwości. Od biedy można zrobić to odbiornikiem rtl-sdr, lecz jego wskazania nie są dokładne.