Jak naprawić Acer Predator 21X, który zrzuca taktowanie procesora do 800 MHz pod obciążeniem?
Najbardziej prawdopodobny problem to niewydolne chłodzenie przy dużym obciążeniu, zwłaszcza gdy działa SLI, a nie sam procesor; po wyłączeniu SLI laptop pracuje normalnie, więc źródła szukałbym w odprowadzaniu ciepła albo pracy wentylatorów [#19276632][#19276794] Sprawdź w PredatorSense/HWiNFO, czy systemowy wentylator jest poprawnie wykrywany i czy po poprzedniej naprawie jego wtyk nie jest luźny — warto, żeby ktoś jeszcze raz otworzył laptop i obejrzał złącza [#19276751][#19278613] Jako test można w Basic Tuning ustawić mnożnik rdzenia na 32; jeśli throttling się opóźni, potwierdzi to, że winne jest chłodzenie, a nie sam CPU [#19280241] Warto też zmierzyć rzeczywiste temperatury końców heatpipe’ów, bo uszkodzony albo źle przylegający radiator/heatpipe lub błędny odczyt sensora też mogą powodować takie objawy [#19275430][#19274766] Undervolting i ThrottleStop były już próbowane bez efektu, więc wygląda to bardziej na usterkę sprzętową niż problem software’owy [#19274642]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Spadki taktowania procesora do 800mhz, nie odkrył bym tego gdyby nie gra shadow of the tomb raider czy farcry 5, bo gry typu doom eternal działają normalnie tak już było wcześniej przed naprawą. Myślę że albo procek albo coś z sli
Puść test OCCT z wykresami temperatury i taktowania aż się pojawi spadek lub na pół godziny. A jeśli spadek się nie pojawi puść test Furmarka aż się zagrzeje GPU i wtedy jednocześnie OCCT.
Tutaj są spadki pod obciążeniem gpu w serwisie Acer powiedzieli że karty graficzne że sobą nie współpracują a oni nie naprawiają płyt tylko wymieniają.
Z czegoś te spadki wynikają. Zrób te testy - spadki taktowania CPU przy obciążeniu GPU to zazwyczaj temperatura. Trzeba zacząć od podstaw i sprawdzać po kolei.
Pokaż co pokazuje PredatorSense
- przed grami / w trakcie
- tam w tym programie > zakł. (Overclocking) masz mozliwośc ustawienia 3-ch trybów: Zwykły (Normal), Szybki (Faster) i Turbo.
Spoiler:
"Normal "has and " Faster " mode, which increases the frequency of the Core i7-7820HK CPU to 4.1 GHz, and the GeForce GTX 1080 to 1657 (1846) MHz.
The "Turbo" mode accelerates the CPU to 4.3 GHz, and the GPU to 1732 (1921) MHz.
And Predator Sense allows you to manually control the fans of the cooling system.
Pokaż co pokazuje HWinFo (zakładka sensor)
Zasilacz sprawny, pod obciązeniem ?
p.s
Z tego co pisza "gamerzy" > max Temp. gpu to 77st.C/ natomiast dla "najcieplejszego" CoreMax to i 97st.C
Natomiast spadki (Throtlingu) do 800 to tylko w Turbo
- Lewo tryb Faster / Prawo Turbo
* min. z Link
uv też było stosowane throotle stop nic nie daje , do serwisu trochę się boje dać bo po ostatnim predator sense nie widzi obrotów wentylatora systemu po tak zwanym januszowaniu
Dodano po 10 [minuty]:
furmark przechodzi normalnie occt też jak włączę oba na raz to zaczyna się spadek taktowania
Załączniki:
Bez tytułu.jpg(475.95 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Niestety nie chce go rozkręcać wolałbym już w ostateczności jakiś bardzo dobry serwis który potrafi naprawić taki problem żeby nie wysyłać jak do tej pory miało to miejsce
testuje to w grach i zauważyłem że gdy zmienie ustawienie dysku hdd w programie intel na zapasowy sprawa dużo się poprawia , lecz dysku wtedy nie ma co do tego overlocking cpu robił mi to znajomy , gdyby mógł mnie ktoś przeprowadzić jak to zrobić to bym spróbował ponieważ ja nie mam takich opcji w biosie jak na filmiku
Załączniki:
Bez tytułu.jpg(362.48 KB)
Do zmierzenia temperatury heatpipe (początek i koniec) - może być uszkodzone, albo ma za małą wydajność, może wygięte i nie przylega, może czujnik nie odczytuje prawidłowo.
No właśnie nie mam pojęcia na start trzeba naprawić ten wentylator którego nie wykrywa później resztę, ale nie mam nikogo odpowiedniego co by się tym zajął. W tym programie gdzie jakie wartości wpisać
Załączniki:
proc5.jpg(294.64 KB)
proc3.jpg(368.14 KB)
proc4.jpg(316.37 KB)
proc1.jpg(434.48 KB)
proc2.jpg(399.38 KB)
proc.jpg(334.2 KB)
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik zgłasza problemy z laptopem Acer Predator 21X, w tym spadki taktowania procesora do 800 MHz podczas obciążenia, co może być związane z przegrzewaniem lub problemami z SLI. Po nieudanej naprawie w serwisie, użytkownik poszukuje pomocy w diagnostyce, sugerując testy OCCT i Furmark w celu monitorowania temperatury i wydajności. Wskazano na możliwe uszkodzenia wentylatora oraz problemy z odprowadzaniem ciepła, zwłaszcza przy użyciu dwóch kart graficznych. Użytkownik obawia się samodzielnej naprawy i poszukuje specjalistycznego serwisu, który mógłby zająć się tym skomplikowanym urządzeniem. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.