logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra H 1.3 CDTI 90KM - źle odpala i bardzo wolne wkręcanie na obroty

panmotyl 23 Lut 2021 19:34 1998 7
REKLAMA
  • #1 19277540
    panmotyl
    Poziom 2  
    Witam!
    Samochód ma ogólny problem z odpalaniem, na ciepłym jeszcze za którymś razem odpali, ale na zimnym pojawia się już większy problem.
    Po odpaleniu i wciśnięciu pedału gazu do podłogi dopiero po około 10s zaczyna bardzo i to bardzo powoli wkręcać się na obroty i to stopniowo, około 100 obrotów co jakieś 3s a w momencie gdy osiąga jakieś 2200-2300 gdy załącza się turbo zaczyna kręcić do końca ale i tak nie z taką prędkością jak przed pojawieniem się problemów.
    Jadąc na 5 biegu w granicach 1600-1800 obrotów zaczyna trząść silnikiem do momentu gdy załączy się turbo
    Dodatkowo przy ruszaniu jak spadnie z początkowych obrotów gdy puszczam sprzęgło i dam gaz samochód schodzi z obrotów na tyle że potrafi zgasnąć.
    Mam możliwość sczytania błędów z poziomu kierowcy (migająca kontrolka "Chech engine") i są to te błędy:
    0108 czyli z tego co wyczytałem to coś o paliwie bądź powietrzu dolotowym
    2264 czyli woda w filtrze paliwa z czego filtr został wymieniony na nowy i zalany świeżą ropą
    0180 oraz 0110
    Zaglądałem do dolotu który był ubrudzony i go wyczyściłem na tyle na ile było to możliwe, wymieniłem filtr paliwa na nowy, dodam też że miałem wcześniej kłopot z czujnikiem ciśnienia doładowania, wymieniłem go na nowy i wszystko śmigało
    Za wszelkie rady z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19278117
    panmotyl
    Poziom 2  
    Nie mam problemu z naprawą samochodu samemu, tylko dopytuję ludzi którzy mogą mi pomóc z takim problemem.
    Wszystko co jest opisane w błędzie 0108 mam zrobione i działa prawidłowo bo robiłem to przy ostatnich naprawach, zawór jak i czujnik mam wsadzone nowe a przewody są całe, nie pokazuje już żadnego check engine.
    Samochód ma muła przy obrotach 800-2000
    Turbo też jest w pełni sprawne bo dawałem je do zakładu w którym miałem je regulowane.
  • REKLAMA
  • #4 19278269
    irekxDS
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    panmotyl napisał:
    Nie mam problemu z naprawą samochodu samemu, tylko dopytuję ludzi którzy mogą mi pomóc z takim problemem.
    Wszystko co jest opisane w błędzie 0108 mam zrobione i działa prawidłowo bo robiłem to przy ostatnich naprawach, zawór jak i czujnik mam wsadzone nowe a przewody są całe, nie pokazuje już żadnego check engine.
    Samochód ma muła przy obrotach 800-2000
    Turbo też jest w pełni sprawne bo dawałem je do zakładu w którym miałem je regulowane.

Zawór podciśnienia, można go przeczyścić odrdzewiaczem, albo kupić nowy. Jak to nie wypali to szukałbym dziury w układzie podciśnieniowym. Miałem podobny przypadek w Vectrze B 2.0 DTI, u mnie poleciała Vacu pompa i waliło olejem w podciśnienie, do tego był ubytek podciśnienia. Rurka która wychodziła od Vacu pompy do serwa hamulcowego, była za długa i zniekształciło gumkę uszczelniającą w serwie, czyli był ubytek. Auto jechało jak zwykły DI, a po jakimś czasie, czyli ciąganiu na obrotach, Vacu wytworzyło odpowiednie podciśnienie dla elektrozaworu sterującego gruszką od turbo i szła jak głupia.
  • #5 19278348
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    panmotyl napisał:
    Za wszelkie rady z góry dziękuję!

Zapytam się tylko o jedną kwestię: czym czytałeś samochód?
  • #6 19278407
    panmotyl
    Poziom 2  
    A czy gruszka od regulacji turbo przy obrotach 800-2000 powinna pracować?

W astrach da się sprawdzić bez komputera
    Wciska się gaz i hamulec w jednym momencie i włącza zapłon, po czym zaczyna mrugać kontrolka chęć engine i liczy się ilość mrugnięć
    Przykładowo
    10, 1, 10, 8, co oznacza błąd 0108
  • #7 19278701
    irekxDS
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    panmotyl napisał:

Oczywiście. Turbo ma pracować cały czas, a gruszka steruje jego doładowaniem do silnika, poprzez podciśnienie, które jest wytwarzane przez pompę vac'u, a elektrozawór gruszki turbiny steruje tym podciśnieniem, kiedy i ile gruszka ma pociągnąć cięgno. Gdy masz 1,2 bieg przy 2000 obr/min, turbo się nie załącza, ono już wtedy na pełnej kręci (w zależności od obciążenia np. Równa droga na 5 biegu przy 2000 obr/min i stałej prędkości, cięgno od turbo jest w 3/4 wciągnięte, pod górkę przy tych samych obrotach i 5 biegu, to już 1/2 cięgna wciąga gruszka, aby utrzymać zadaną prędkość) Rozumiesz ?
    Elektrozawór do sprawdzenia na początek (powinien terkotać), potem możesz przejrzeć podciśnienie, może gdzieś wężyki sparciały/spękały.
  • REKLAMA
  • #8 19291147
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    panmotyl napisał:

W astrach da się sprawdzić bez komputera
    Wciska się gaz i hamulec w jednym momencie i włącza zapłon, po czym zaczyna mrugać kontrolka chęć engine i liczy się ilość mrugnięć
    Przykładowo
    10, 1, 10, 8, co oznacza błąd 0108

Pokazuje błąd normalnie na ekraniku... To co piszesz, było w ASTRA I CZYLI F.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z odpalaniem i wolnym wkręcaniem na obroty w samochodzie Astra H 1.3 CDTI 90KM są związane z błędami 0108 (paliwo/powietrze) oraz 2264 (woda w filtrze paliwa). Użytkownik wymienił filtr paliwa i zalał świeżą ropą, jednak problemy nadal występują. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie zaworu podciśnienia, czyszczenie lub wymianę, a także kontrolę układu podciśnieniowego. Użytkownik potwierdził, że turbo działa prawidłowo, a błędy nie są już wyświetlane. Dodatkowo, gruszka od regulacji turbo powinna działać w zakresie obrotów 800-2000, co można sprawdzić bez komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA