logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie komputera PC prądnica: Zasilacz LC-Power LC600H-12 600W, UPS, akumulator

JasiekBalcerek 24 Lut 2021 18:48 600 14
REKLAMA
  • #1 19279852
    JasiekBalcerek
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam.

Interesuje mnie budowa takiego urządzenie ale wujek Google nie pomaga. Myślałem żeby zasilacz(LC-Power LC600H-12 600W) podpiąć pod jakiś
    UPS i go ładować prądnicą. Może lepiej od razu pod akumulator/y podpiąć zasilacz? Za wszystkie porady/pomysły z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19279887
    JasiekBalcerek
    Poziom 4  
    Ok. Tylko z tego co widzę PICO PSU ma do 200W. Da się to zwiększyć?
  • REKLAMA
  • #5 19279924
    JasiekBalcerek
    Poziom 4  
    To git. Do wyjścia karty można podpiąć Molex 2*8?I czum to zasilać, znaczy jakie akumulatory zastosować?
  • #7 19280084
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 873
    JasiekBalcerek napisał:
    Interesuje mnie budowa takiego urządzenie ale wujek Google nie pomaga. Myślałem żeby zasilacz(LC-Power LC600H-12 600W) podpiąć pod jakiś
    UPS i go ładować prądnicą.

Wytłumacz nam po polsku twój pomysł?
    Rozumiem że chcesz używać komputera w miejscu gdzie nie ma prądu ?
    I kombinujesz jak podpiąć komputer a dokładnie jego zasilanie.
    Więc chcesz wykorzystać wyjście z UPS ~230V zasilić tym komputer, a z racji małej pojemności akumulatora(czyli krótkiego czasu pracy na akumulatorze) w UPS chcesz go na bieżąco doładowywać z prądnicy ?
  • #8 19280124
    JasiekBalcerek
    Poziom 4  
    bubu1769 Chodzi o ro że ten Pico co mi poleciłeś ma wyjście do karty graficznej 8 pin moja ma zasilanie 2*8 a więc rozgałęźnik potrzebny. Chodzi Ci o akumulatory samochodowe?

Dodano po 2 [minuty]:

sunrise84 Mniej więcej jak piszesz-zastanawiam się nad darmową pracą komputera. Może nie konkretnie UPS bo coś mi mówi że to duże straty energii.
  • #9 19280132
    sunrise84
    Poziom 42  
    JasiekBalcerek napisał:
    bubu1769 Chodzi o ro że ten Pico co mi poleciłeś ma wyjście

Ma wyjście 12V wszędzie a wejściowe ma 16-28V więc szeroki wachlarz zastosowań przy podłączaniu prądnic.
    Zresztą jak pisałem wcześniej napisz człowieku co ty chcesz osiągnąć bo mieszasz jakieś karty graficzne z UPS-ami prądnicami i komputerem!

Dodano po 58 [sekundy]:

JasiekBalcerek napisał:
    zastanawiam się nad darmową pracą komputera.

Budujesz koparkę do BitCoin-ów ?
  • #10 19280163
    JasiekBalcerek
    Poziom 4  
    sunrise84 Dzięki. Może trochę nie spójnie wyszło-wybacz, ale nic od tematu nie odbiega karta jest w końcu elementem komputera. Tak właśnie się zastanawiam nad koparką.
  • REKLAMA
  • #12 19288734
    JasiekBalcerek
    Poziom 4  
    A tak jak pisał bubu1769, akumulatory to dobre źródło zasilania, jak tak to jakie?
  • #13 19288752
    sunrise84
    Poziom 42  
    Krótko .
    Policz ile kosztuje 1kWh u Ciebie.
    Policz ile kWh pobierze Twój tajemniczy zestaw do kopania przez 24h pracy ,7 dni w tyg. , 365dni w roku.
    Policz jak wydajna jest Twoja karta/karty graficzne i ile zarobisz dziennie na tym.
    Zarobek - koszta = zysk do portfela WIRTUALNEGO , bo przy wypłacie Bitcoin płacisz podatek.

Szukanie darmowej energii i inwestowanie w akumulatory(które przecież mają ograniczoną pojemność i czas działania) jest bez sensu bo potrzebujesz stałego źródła ładowania tych akumulatorów np. turbina/prądnica napędzana siłą przepływu rzeki (mała elektrownia wodna).
    Mam nadzieje że jakoś nakreśliłem Ci KOSZTA które nie zwrócą się za 4-9tyg "kopania" .
    Pozostaje prąd z gniazdka.
  • #14 19289002
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3834
    Koszt utrzymania akumulatora przewyższa koszt energii z sieci. Więc taka inwestycja nigdy się nie zwróci. Żeby utrzymać ciągłość zasilania przy mocy 500W to nie jeden akumulator samochodowy tylko więcej jak 10. Do tego solidnie przewymiarowana hybryda pv i turbiny. Sama inwestycja to minimum kilkanaście tysięcy. A po dwóch latach trzeba będzie wymienić akumulatory na nowe. I się kółko zamyka.
  • #15 19302756
    JasiekBalcerek
    Poziom 4  
    Ciekawa sprawa z tymi koparkami niby się opłaca,ale jak się policzy amortyzacje sprzętu to lipa.Coś czytałem że ludzie w chinach kupują te koparki nigdy ich nie oglądając na oczy,i tam jakaś firma dla nich je uruchamia bo mają bardzo tani prąd.
    Jeszcze jedno pytanie teoretyczne,wygrzebałem ostatnio silnik elektryczny HF5420M23 AC230v / 50 Hz,co prawda pewnie nie działa
    jestem ciekaw hmm... wzoru?Tzn. jak obliczyć ile będzie v i w dawał przy 100obr/min i ile 1000 obr/min.Jak to obliczyć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat zasilania komputera PC za pomocą prądnicy, z wykorzystaniem zasilacza LC-Power LC600H-12 600W oraz UPS lub akumulatorów. W dyskusji poruszane są różne opcje zasilania, w tym zastosowanie PICO PSU oraz akumulatorów samochodowych. Uczestnicy zwracają uwagę na konieczność stabilnego źródła energii oraz koszty związane z utrzymaniem akumulatorów. Wskazują również na nieefektywność UPS w kontekście zasilania komputera, sugerując, że lepszym rozwiązaniem mogą być akumulatory ładowane z prądnicy. Pojawiają się również pytania dotyczące specyfikacji technicznych oraz opłacalności inwestycji w koparki kryptowalut.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA