logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gniazdko Ethernet działa do jednego urządzenia, a do drugiego już nie

SL0W 28 Lut 2021 22:33 894 8
  • #1 19288756
    SL0W
    Poziom 3  
    Witam mam pewien problem.
    Posiadam modem Orange funbox 2.0 i gdy podłączam kabel Ethernet z gniazdka w ścianie do laptopa to wszystko działa, ale jak zrobię to samo w przypadku komputera to Internet nie działa. Dodam, że jak podłączam komputer bezpośrednio do modemu to wszystko działa. Taka sama sytuacja jest z routerem od tp-linka. Gdy wpinam to bezpośrednio to działa, a gdy przez gniazdko to już nie.
  • #2 19288768
    WPX2
    Poziom 21  
    Ocena: 70
    Sprawdź, czy w ustawieniach karty sieciowej komputera masz włączoną opcję Auto MDI-X.
  • #3 19288807
    SL0W
    Poziom 3  
    W jaki sposób mam to zrobić, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat?
  • #4 19288832
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    @SL0W
    Z jednej strony jest gniazdko, a co jest z drugiej strony tego samego przewodu?
    Gniazdka: typ, model, oznaczenia?
    A jak są zarobione wszystkie przewody sieciowe przed gniazdkiem, w samym gniazdku i za gniazdkiem: wersja T568A czy T568B?
  • #5 19288857
    SL0W
    Poziom 3  
    Nie wiem dokładnie jak to wygląda, wiem tylko że kabel Ethernet idzie bezpośrednio z modemu do przewodu w ścianie, który idzie do gniazdka.

Ale jest to dla mnie bardzo dziwna sytuacja, ponieważ jak podłączam laptopa do gniazdka wszystko działa, ale do komputera już nie.
  • #6 19288877
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    SL0W napisał:
    wiem tylko że kabel Ethernet idzie bezpośrednio z modemu do przewodu w ścianie, który idzie do gniazdka.

Zatem rozbierasz wszystko i osadzasz przewody w gniazdku na nowo, oraz odcinasz końcówkę i zarabiasz ponownie inną.
    SL0W napisał:
    ponieważ jak podłączam laptopa do gniazdka wszystko działa, ale do komputera już nie.

Rożne komputery to i różne reakcje.
  • #7 19288928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19289014
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Porób zdjęcia tej twojej instalacji i wrzuć na forum. Gniazdo oczywiście od środka.
  • #9 19289848
    SL0W
    Poziom 3  
    Widzę, że problem jest bardziej złożony, niż myślałem. Na razie zamykam temat i czekam na przyjazd specjalisty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gniazdkiem Ethernet, które działa z laptopem, ale nie z komputerem stacjonarnym. Połączenie z modemem Orange Funbox 2.0 oraz routerem TP-Link działa bezpośrednio, lecz przez gniazdko nie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień karty sieciowej (włączenie Auto MDI-X), a także dokładne zbadanie okablowania, w tym standardu T568A lub T568B. Wskazano na możliwość problemów z negocjacją połączenia przez karty sieciowe oraz zalecenie ponownego zarobienia przewodów. Użytkownik planuje skonsultować się ze specjalistą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA