logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plafon LED Inspire 1200 LM 4000K - błyska i świeci słabiej. Zasilacz czy diody?

rafalsz 01 Mar 2021 10:46 1194 6
REKLAMA
  • #1 19289295
    rafalsz
    Poziom 10  
    Mam problem, nie wiem czy winny jest zasilacz czy diody, a mianowicie:
    Plafon po podłączeniu do prądu zanim się zaświeci błyska, później zapala się słabszym światłem niż powinien. Po rozebraniu wszystkie diody się świecą a napięcie na nich 30V, przy rozbłyskach 28V. Zasilacz jaki posiadam do nich ma napięcie bez obciążenia 40V, a jak się zapalą to 30V (parametry zasilacza to output: 30-42V 350mA). Gdzie szukać przyczyny?
    Plafon LED Inspire 1200 LM 4000K - błyska i świeci słabiej. Zasilacz czy diody?
  • REKLAMA
  • #2 19289347
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 261
    Witam, efekt błyskania jest powodowany usterką zasilania. Częsty objaw w współczesnych lampach opartych na LED'ach. Może na zwykłych żarówkach było więcej zużycia energii ale nie było tyle problemów z oświetleniem, kiedyś patrzyłem na tabele lm/W i nie było rewelacji z LED'ami w porównaniu z halogenowymi źródłami światła.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19291323
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 542
    artbi881 napisał:
    Witam, efekt błyskania jest powodowany usterką zasilania. Częsty objaw w współczesnych lampach opartych na Led -ach. Może na zwykłych żarówkach było więcej zużycia energii ale nie było tyle problemów z oświetleniem, kiedyś patrzyłem na tabele L/W i nie było rewelacji z Lodami w porównaniu z halogenowymi ź.św.

Większych herezji dawno nie czytałem.

@rafalsz: Tu prosta diagnostyka nie pomoże. Należałoby zarejestrować i przeanalizować początkowy stan nieustalony (prawdopodobny pik prądowy) występujący w momencie podania zasilania na plafon. W przypadku tanich produktów może on mieć znaczną wartość i po krótkim okresie eksploatacji plafonu doprowadzić do jego uszkodzenia (a dokładniej co najmniej jednej z diod LED - "najsłabszego ogniwa"). Poza tym co rozumiesz przez zwrot "słabo świeci"?
  • #7 19291358
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 261
    Kolego lab75 uzasadnij trochę Twoją wypowiedz zamiast rzucać ogólnikami.

(co to jest pik prądowy ? oscylogramy oglądałem i napięciowe tak ale prądowe chyba że aż tak głęboko analiza prawa Ohma)

PS. Ja mam zauroczenie Led-ami już poza sobą, też należałem do nawiedzonych fascynatów tej technologii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z plafonem LED Inspire, który po podłączeniu do prądu błyska i świeci słabiej niż powinien. Po rozbiórce stwierdzono, że wszystkie diody świecą, a napięcie na nich wynosi 30 V, podczas gdy zasilacz (driver prądowy) ma napięcie bez obciążenia 40 V. Użytkownicy sugerują, że przyczyną błyskania może być usterka zasilania lub zbyt wysoki pik prądowy, który może uszkodzić diody. Rekomendowane jest zmierzenie prądu płynącego przez diody oraz analiza początkowego stanu nieustalonego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA