logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-65CX410E: Brak obrazu i grafiki menu, mimo prawidłowego działania T-CON

DarekRz4 02 Mar 2021 20:39 1323 11
REKLAMA
  • #1 19293005
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam.
    Telewizor jak w temacie. Włącza się normalnie jest podświetlenie i dźwięk programu telewizyjnego z dekodera przez hdmi . Reaguje na pilota i wykonuje rozkazy. Brak jest treści obrazu oraz brak grafiki menu. Moje pierwsze podejrzenie padło oczywiście na T-CON. Napięcie na niego przychodzi prawidłowe 12V. Brak natomiast napięć na jego przetworniczkach i oczywiście zero napięć na płytkach matrycy . Po odłączeniu dwóch taśm wychodzących na płytki matrycy napięcia na T_CON pojawiają się - przetworniczki pracują. Wypożyczam jednak drugi moduł T-CON gdyż nie wierzę w jego poprawność pracy. Drugi moduł zachowuje się niestety identycznie jak oryginalny i daje identyczne napięcia na przetwornicach jak oryginał oczywiście tylko po odpięciu taśm od matrycy. Zacząłem robić pomiary wszystkich czterech płytek (są łączone po dwie na każda stronę ekranu). Niestety niczego konkretnego nie znalazłem. Nie wykryłem żadnych zwarć , posprawdzałem wszystkie kondensatorki ceramiczne i rezystory. Obejrzałem pod silną lupą dokładnie taśmy z driverami czy nie ma jakichś stopionych czy zwartych ścieżek . Nic, zupełnie nic nie mogę znaleźć. Jeśli odepnę lewą taśmę od matrycy to na prawej połowie ekranu mam fioletowo czarne pasy i napięcia na płytkach( prawa strona) matrycy są ( SDA-3,2V, SCL-3,2V, VCC L - 3,2V ,na drivery wchodzi 8V i 16V ) lewa strona świeci na biało. Jesli odepnę prawą taśmę od matrycy wtedy cały ekran mam tylko podświetlony tak jak z wpiętymi oboma tasmami i napięć na lewej stronie płytek nie ma zadnych. Czy ktoś z kolegów może coś podpowiedzieć ? Może macie jakieś swoje sposoby na takie przypadki. Jak telewizor działa w taki sposób jak opisałem nic się nie grzeje na płytkach matrycy, ani na T-CON , no inna sprawa że napięcia wtedy na płytkach matrycy wynoszą zero. Śmietnik ?
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 19293207
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1030
    DarekRz4 napisał:
    Śmietnik ?

Śmietnik.:cry:
  • REKLAMA
  • #4 19293537
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 596
    Check all ribbon cables to the die.
  • #5 19295228
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Dziękuje za zainteresowanie. Sprawa wygląda następująco. Jeśli odepnę lewą taśmę z t-cona ( patrząc od tyłu odbiornika) i włączę telewizor to lewa świeci na biało a prawa jest cała w fioletowo-czarne paski. Zgodnie z tym co napisał kolega jeloi miałem zamiar naciskać taśmy na włączonym odbiorniku. Przypadkowo dotknąłem palcem do pinów prawej taśmy od t-cona w miejscu wpięcia jej w płytkę matrycy- spowodowało że pojawił się normalny obraz na prawej połowie ekranu. Zabranie palca powoduje zniknięcie treści i pojawienie się pasków. Nie jest to kwestia że coś nie łączy bo dotykanie tego gniazda czymś innym np. drewnianym patyczkiem nie powoduje jakichkolwiek zmian -są cały czas paski. Dopiero jak dotknę palcem (czyli zrobię mini zwarcie) pojawia się normalny obraz. Jest menu i treść podanego obrazu na złącze hdmi. Niestety wpięcie lewej taśmy i włączenie odbiornika powoduje że brak jest wszystkich napięć na płytkach matrycy .
  • #6 19295586
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6867
    Nazwa T-con.
    Nazwa matrycy.
    p.s
    Sprzedają
    -T-con Panasonic TX-65CX410E pcb: 6870C-0466C /6871L-3605F (lub 6871L-3605D)
    - main 17MB100 Vestel > bar code:23271186 (1187) /27372538
    Panasonic TX-65CX410E: Brak obrazu i grafiki menu, mimo prawidłowego działania T-CON
    T-con dla TX-65CX410B
    - 6870C-0556B / 6871L-4171B (widać dla jakiej matrycy\)
    Panasonic TX-65CX410E: Brak obrazu i grafiki menu, mimo prawidłowego działania T-CON Panasonic TX-65CX410E: Brak obrazu i grafiki menu, mimo prawidłowego działania T-CON
  • #7 19295939
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Dziękuję za zainteresowanie jednak Lisku, chyba nie przeczytałeś mojego pierwszego posta gdzie napisałem że podstawiałem drugi T-CON i nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #8 19295971
    lisek
    Serwisant RTV
    Podstawianie .. podstawianiem
    :idea: ale info o nazwie T-con i matrycy się przyda.

Nie wiemy jaka matryca
    - moze ceramiki na uszach matrycy NN fitmy NN, obecnie to na topie
  • REKLAMA
  • #9 19296056
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Podstawiałem 100% sprawny T-CON i odbiornik zachowuje się identycznie . Co do ceramicznych kondensatorów sprawdziłem je kilka razy i nie mają zwarć . Oczywiście nie wiem jak zachowują się pod napięciem. Gdzieś oglądałem jak jakiś chińczyk z podobnym problemem poradził sobie w ten sposób że odpiął T-cona i podłączał zasilanie w odpowiednie miejsca na uszach matrycy z zasilacza laboratoryjnego zwiększając prąd stopniowo. W pewnym momencie jeden z ceramików zaczął się gotować. Wymienił go i matryca ruszyła. Ale oczywiście to w ostateczności można zrobić.
    Co do matrycy to podam jej dane wieczorem.
    Pozdrawiam.
  • #10 19298067
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    T-CON model LC650EQF-DHF1-TA1
    65 6871L-4171BEQBGMG8039

Matryca LC650EQL(SH) (P1)
    650E7Z1300M1L CT1B
  • #11 19298179
    lisek
    Serwisant RTV
    Zastosuj metodę "made in China"
    Cytat:
    jakiś chińczyk z podobnym problemem poradził sobie w ten sposób ...
  • #12 19309295
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Po podłączeniu napięcia 8V w oznaczone miejsce jeden z driverów zatopionych na taśmach idących do matrycy zaczyna się gotować . Po kilku sekundach leci z niego dym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Panasonic TX-65CX410E, który włącza się, ale nie wyświetla obrazu ani grafiki menu, mimo prawidłowego działania T-CON. Po sprawdzeniu napięć na T-CON, użytkownik zauważa, że napięcia na przetworniczkach pojawiają się tylko po odłączeniu taśm od matrycy. Po podłączeniu drugiego modułu T-CON problem nie ustępuje. Użytkownik wykonuje pomiary na płytkach matrycy, ale nie znajduje zwarć ani uszkodzeń. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia taśm oraz kondensatorów ceramicznych. Użytkownik podaje dane T-CON (model LC650EQF-DHF1-TA1) oraz matrycy (LC650EQL(SH)). Ostatecznie, po podłączeniu napięcia do driverów, jeden z nich zaczyna się gotować, co sugeruje uszkodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA