logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval Thema C kociął gazowy- jak podłączyć elektryke

MarcinDK 20 Paź 2005 21:53 1458 4
REKLAMA
  • #1 1914986
    MarcinDK
    Poziom 11  
    Mam problem z podłaczeniem elektrycznym z kotła do SIECI.
    Wiadomo ogólnie , że przewód niebieski to minus natomiast brązowy to plus. Mam już kociął 3 lata a teraz ściągałem go do remontu łazienki. <BR>
    Przy zakładaniu nowej instalacji elektrycznej zachowałem zgodność podłączeń przewodów plus-minus w kontakcie.<BR>
    Dla pewności rozebrałem wtyczke przewodu KOTŁA i co się okazało ??
    I okazało się , że przewod niebieski dochodzi do PLUSA w ścianie zamiast do minusa !! a brązowy do minusa zamiast plusa ! <BR>
    To mi bardzo nie pasuje i mnie dręczy... ale wszystko działa i kociął chyba grzeje jak nalezy . <BR>
    CZY KTOŚ MA SENSOWNĄ ODPOWIEDŻ ...BO MNIE TO DZIWI TROCHE.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1915046
    jarsaw
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    jesli kociol chodzi ok. to nic sie nie przejmuj zwroc uwage tylko na uziemienie,ps. w gniazdku nie ma plus minus tylko faza i zero , niektore kotly sa czule na zmiane fazy i zera ale wtedy kociol nie odpala
  • REKLAMA
  • #3 1916600
    MarcinDK
    Poziom 11  
    Tak - rozumiem ... co do fazy i zera
    chodziło mi głównie o to - że może ktoś zna bardzo dobrze ten model kotła i wie , że może on bez problemów działac na zmienionych fazach.
    Nie chce aby mi sie cos przepaliło bo to kosztowna rzecz.

CZEKAM NA JAKĄŚ CIEKAWĄ ODPOWIEDŻ - JESLI KTOŚ BY MIAŁ W TYM TEMACIE DUŻĄ WIEDZE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1917480
    jarsaw
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    sprawdz w instrukcji montazu lub obslugi jesli masz,tam powinno byc napisane czy kociol wymaga odpowiedniego podlaczenia fazy i zera czy to obojetne,ja mam kociol Beretta ale tam jest wyraznie napisane ze nie mozna zamienic przewodow gdyz kociol nie odpali,i faktycznie jak kiedys wlozylem wtyczke odwrotnie to kociol nie podawal iskry na zapalnik,poza tym dla pompy to obojetne jaka polaryzacja przewodow i tak obraca sie w jedna strone a elektronika jest zasilana przez trafo wiec mysle ze nie ma sie czym przejmowac,pozdrowienia
  • #5 1921392
    MarcinDK
    Poziom 11  
    dzięki - troche uspokoiło mnie info , że nic ci sie nie stało po włożeniu wtyczki odwrotnie - poprostu tylko nie działał...
REKLAMA