logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja fotowoltaiczna 26kWp - falownik rozłącza się w dni słoneczne, jak zaradzić?

karlo92 05 Mar 2021 12:25 37902 331
Najlepsze odpowiedzi

Jak ograniczyć wyłączanie falownika instalacji PV 26 kWp w słoneczne dni z powodu zbyt wysokiego napięcia w sieci?

Najpierw poczekaj na modernizację sieci i równolegle zgłoś do OSD pomiary napięcia, bo nowy transformator i krótsza, „twardsza” linia zwykle obniżają impedancję i mogą całkiem usunąć wyłączenia [#19298599][#19298439] Nie rozwiązuj tego autotransformatorem po swojej stronie, bo obniży napięcie u Ciebie, ale podbije je sąsiadom i nie usuwa problemu w sieci [#19302295] Doraźnie najczęściej pomaga zwiększenie autokonsumpcji na najbardziej zawyżonej fazie, np. sterowaną grzałką/bojlerem lub innym odbiornikiem załączanym przekaźnikiem napięciowym; u jednego z uczestników 200 W obciążenia zmniejszyło liczbę wyłączeń z 11 do 1 i podniosło uzysk z 12,4 do 19 kWh [#19934102][#19938982] Jeśli falownik to obsługuje, ustaw sterowanie mocą bierną Q(U) albo ręczny współczynnik mocy oraz ewentualnie limit mocy; wg Taurona to jedno z zalecanych obejść, a w jednym przypadku pomogło też podniesienie parametru Vgrid 10min pro do 260 V [#19974702][#19974783]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 19298377
    karlo92
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam,

mam problem z moją instalacją fotowoltaiczną 26kWp. W każdy dzień słoneczny falownik rozłącza się już koło godziny 9-10 i trwa to aż do wieczora. Starty w ciągu dnia na produkcji sięgają 70%... ZE oczywiście ma mnie w poważaniu. W tym miesiącu mają montować trafo w odległości jakiś 300m od mojej skrzynki ze względu na to, że jeszcze 2 lata temu mieliśmy problem z byt niskim napięciem w sieci. Przypuszczam, że montaż trafo tylko pogorszy obecną sytuację z PV (poprawi za to niskie napięcia). Czy są jakieś skuteczne rozwiązania abym mógł produkować energię i oddawać ją do sieci? Czytałem trochę na temat Autotransformatorów, transformatorów, regulatorów napięcia ale jestem laikiem w tej dziedzinie więc liczę na waszą pomoc.
    P.s. Tak, wiem że najpierw powinno rozwiązać się problem z ZE tylko chyba każdy wie w jaki sposób działają. A dzięki zastosowaniu regulatorów może uda się nawet zaoszczędzić parę groszy dzięki obniżeniu napięcia.
  • #2 19298381
    Jarek Kordalewski
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Dlaczego transformator miałby nie pomóc? Przecież to że teraz za bardzo wzrasta napięcie jest bezpośrednio związany z tym, że wcześniej było za małe. Na pewno nowy transformator poprawi sytuację. Może nie w 100% ale poprawi. Niestety 26 kW to dużo jak na sieć NN.
  • #3 19298394
    karlo92
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Teoretycznie tak, ale obok mnie dwóch sąsiadów właśnie czeka za podłączeniem swoich PV każdy po 10kWp, więc zejdzie się to pewnie z podłączeniem trafo i wyjdzie na to samo...
  • #4 19298429
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Nie wiem czy to jest realizowalne, gdyż nigdy takiego problemu nie przeszedłem oficjalną drogą, ale wydaje mi się że bez transformatora 3x400/3x400, który miałoby możliwość obniżenia napięcia po jednej stronie (czyli transformator z regulacją napięcia - może to być autotransformator) nie będzie raczej możliwe podłączenie instalacji PV na pracę w sieć w obecnej sytuacji.
    Taki transformator jest realizowany do wykonania, tylko:
    1. Kosztuje trochę,
    2. Nie wiem jak się na to będzie zapatrywać zakład energetyczny - gdyż taka instalacja wymusi wzrost napięcia w sieci.

Masz jeszcze opcję wykonania "magazynu energii", czyli przejście częściowe na układ off-grid, ale to będzie bardzo kosztownym rozwiązaniem. Wiązałoby się to z doposażeniem instalacji w układ baterii które byłyby ładowane w szczycie produkcji, oraz oddawałyby energię w momencie największego zapotrzebowania w sieci.
  • #5 19298439
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Przede wszystkim to czy problem z za wysokim napięciem jest już w granicy eksploatacji sieci czyli na układzie pomiarowym i czy były robione tam pomiary napięć czy problem jest to że falownik się wyłącza, a z zapisanych błędów wynika że pojawia się zbyt wysokie ?
  • #6 19298512
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    karlo92 napisał:
    W każdy dzień słoneczny falownik rozłącza się już koło godziny 9-10 i trwa to aż do wieczora. Starty w ciągu dnia na produkcji sięgają 70%... ZE oczywiście ma mnie w poważaniu.

Jednak nie skoro montują nowy transformator, ale ty pewnie wyobrażałeś sobie że transformatory buduje się tak szybko jak pstryka palcami.
    Dlaczego tej "zmarnowanej" energii nie wykorzystujesz? Skoro zaczniesz ją zużywać to napięcie spadnie i instalacja będzie produkować. Mniej więcej taka jest idea "prosumenta". Czy nie masz tej instalacji przewymiarowanej?
  • #7 19298599
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    karlo92 napisał:
    W tym miesiącu mają montować trafo w odległości jakiś 300m od mojej skrzynki

Mając to na uwadze na miejscu kolegi wstrzymałbym się od wszelkich pochopnych działań, a po prostu poczekał, bo taka modernizacja sieci pozwala na znaczącą poprawę sytuację i może zupełnie wyeliminować problem. Bo załóżmy, że nawet przy braku jakiegokolwiek poboru po stronie niskiego napięcia łącznie z tymi sąsiadami będziecie chcieli naraz wepchnąć do sieci średniego napięcia 46 kW przez 300m linii napowietrznej aluminiowej 50 mm2 i transformator. Licząc w sposób uproszczony jeśli na transformatorze ustawione zostanie napięcie 240 V, to u was pojawi się ok 251 V, co oznacza, że generacja będzie szła pełną parą, i żaden z inwerterów się nie wyłączy (i to przy założeniu zerowego zużycia po waszej stronie i innych odbiorców w całej sieci nn).
  • #8 19298674
    kris161rp030
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cytat:
    będziecie chcieli naraz wepchnąć do sieci średniego napięcia 46 kW

Jak to w końcu jest - czy przy zerowym odbiorze energii przez odbiorców podłączonych do NN transformatora energia wyprodukowana przez falownik/falowniki prosumentckie zostanie "wepchnięta" do sieci średniego napięcia 15kV?
  • #9 19298688
    Michał643
    Poziom 26  
    kris161rp030 napisał:
    ak to w końcu jest - czy przy zerowym odbiorze energii przez odbiorców podłączonych do NN transformatora energia wyprodukowana przez falownik/falowniki prosumentckie zostanie "wepchnięta" do sieci średniego napięcia 15kV?

Energia może być przesyłana do sieci SN dotąd, dopóki po stronie niskiego napięcia (na samym inwerterze) nie zostanie przekroczone napięcie 253 V (ponieważ jest to prawnie usankcjonowane najwyższe dopuszczalne napięcie fazowe tych sieci). Energia mogła by być teoretycznie produkowana dalej, ale to spowodowało by dalsze wzrosty napięcia, przykładowo do 270 V, co było by już niebezpieczne dla urządzeń elektrycznych, stąd inwertery wyłączają się po przekroczeniu napięcia 253 V. Tyle. Nie ma tu żadnej dodatkowej filozofii.
  • #10 19298695
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Zostanie o ile spadki napięcia na linii i kiepskich złączach nie zniwelują nadwyżki.
  • #11 19298719
    stomat
    Poziom 39  
    kris161rp030 napisał:
    Jak to w końcu jest - czy przy zerowym odbiorze energii przez odbiorców podłączonych do NN transformatora energia wyprodukowana przez falownik/falowniki prosumentckie zostanie "wepchnięta" do sieci średniego napięcia 15kV?

Oczywiście że tak. I nie nazwałbym tego słowem "wepchnięta", raczej "popłynie".
  • #12 19298731
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    I ta nadmiarowa energia gdzie się fizycznie znajduję? Czy PSE ma jakieś magazyny energii? Czy po prostu zużywa się na bieżąco ograniczając przesył z innych źródeł jak elektrownie itp.
  • #13 19298736
    Michał643
    Poziom 26  
    toolpusher napisał:
    I ta nadmiarowa energia gdzie się fizycznie znajduję? Czy PSE ma jakieś magazyny energii?

Nigdzie się nie znajduje. Jest produkowana i zużywana dokładnie w tym samym momencie. Jeśli ja produkuję, to ktoś tą energię w tej samej chwili po prostu zużywa. System działa tak, że energia produkowana jest natychmiast zużywana i obecnie jedyne magazyny energii to elektrownie wodne szczytowo-pompowe (o magazynach innej konstrukcji nie wspominam bo ich skala jest marginalna). Praktyka w polskim systemie jest taka, że jeśli OZE produkują, to ograniczane zostają moce węglowe. Natomiast gdy OZE nie produkują, to moce węglowe pracują pełną parą (i tak jest właśnie podczas największych mrozów). I nie jest to praktyka wypracowana przez koncerny energetyczne dla własnej wygody i oszczędności ale takie działanie jest czysto polityczne, związane z polityką UE dotyczącą maksymalizacji wytwarzania z OZE.
  • #14 19298765
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Michał643 napisał:
    obecnie jedyne magazyny energii to elektrownie wodne szczytowo-pompowe

No nie jest tak.
    Przykładowo:
    https://www.gramwzielone.pl/magazynowanie-ene...se-szykuje-projekt-wielkiego-magazynu-energii
    Są w Polsce inwestycje na magazyny energii bateryjne w technologiach różnorakich: litowo-jonowe, VRLA, przepływowe, itd.
    Sporo takich magazynów przerobiła Tesla, Siemens.
  • #15 19298783
    Michał643
    Poziom 26  
    kozi966 napisał:
    Michał643 napisał:
    obecnie jedyne magazyny energii to elektrownie wodne szczytowo-pompowe

No nie jest tak.

No dobrze, może nie powinienem pisać tak kategorycznie, no ale z drugiej strony cóż to jest te 100 MW i 400 MWh w skali całego systemu? Niby dużo, a ciągle mało. Wielu ludziom, z którymi rozmawiałem, wydaje się, że takie magazyny będzie służyły do magazynowania energii na zimę...
  • #16 19298935
    kris161rp030
    Poziom 13  
    Czyli teoretycznie jeśli w mojej miejscowości wymieniono linie napowietrzna z aluminiowych przewodów na miedziane plecione tzw"warkocz" to falownik rzadziej powinien przekraczać 253 v i wyłączać się . Oraz im bliżej transformatora znajduje się falownik tym lepiej (mniejsze spadki napięć) - wszystko przy założeniu zero odbioru przez "konsumentów" NN - poprawcie mnie jeśli się mylę.
  • #17 19298981
    Jarek Kordalewski
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Tak. Zasadniczo tak. Im mniejsza impedancja linii NN tym lepiej.
  • #18 19299011
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    kris161rp030 napisał:
    Czyli teoretycznie jeśli w mojej miejscowości wymieniono linie napowietrzna z aluminiowych przewodów na miedziane plecione tzw"warkocz" to falownik rzadziej powinien przekraczać 253 v i wyłączać się . Oraz im bliżej transformatora znajduje się falownik tym lepiej (mniejsze spadki napięć) - wszystko przy założeniu zero odbioru przez "konsumentów" NN - poprawcie mnie jeśli się mylę.

Na pewno te plecione to miedziane?
  • #19 19299027
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    kris161rp030 napisał:
    Cytat:
    będziecie chcieli naraz wepchnąć do sieci średniego napięcia 46 kW

Nie zostanie "wepchnięta" lub inaczej nie popłynie do sieci SN. Nie wprowadzajcie w błąd odpowiedziami, że jest inaczej.
    Pytałem o to przy montażu licznika dwukierunkowego, odpowiedź montera była na nie.
    Jakby było inaczej nie byłoby problemu za wysokiego napięcia na liniach NN. Energia produkowana przez mikroinstalacje musi być zużywana w obrębie tego samego transformatora.
  • #20 19299078
    slawo12311
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    AT PRO napisał:
    Nie zostanie "wepchnięta" lub inaczej nie popłynie do sieci SN. Nie wprowadzajcie w błąd odpowiedziami, że jest inaczej.
    Pytałem o to przy montażu licznika dwukierunkowego, odpowiedź montera była na nie.
    Jakby było inaczej nie byłoby problemu za wysokiego napięcia na liniach NN. Energia produkowana przez mikroinstalacje musi być zużywana w obrębie tego samego transformatora.

Chłopska logika nie zawsze działa. Monter Ci źle powiedział, energia może być wysyłana do sieci SN, podstawy elektrotechniki się kłaniają i zasada działania transformatorów. Dodam że na farmach fotowoltaicznych wpiętych do SN/WN inwertery również są wpięte do transformatora nn a odbiory po stronie nn są praktycznie zerowe
  • #21 19299147
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    Instalacja 26kW? 8-O .; Budowa jakiejkolwiek instalacji PV w celu prosumenckim ma sens jedynie wtedy, jak będzie ktoś, kto będzie w stanie
    nadwyżkę energii odebrać. W przeciwnym razie to pieniądze wyrzucone w błoto..
    Można to skomentować starym dowcipem.
    Przychodzi facet do piekarni.
    -Czy macie czerstwe pieczywo?
    - O tak,nawet sporo.
    -Dobrze Wam tak, po co tyle piekliście. :D
  • #22 19299189
    kris161rp030
    Poziom 13  
    Cytat:
    Dodam że na farmach fotowoltaicznych wpiętych do SN/WN inwertery również są wpięte do transformatora nn a odbiory po stronie nn są praktycznie zerowe

No tak - jezeli transformatory SN w farmach sa identyczne jak te od ZE to teoretycznie energia tez powinna isć w "drugą stronę" - pytanie czy są ta takie same i nie mają jakis zabezpieczen , blokad itp, itd.....)
  • #23 19299198
    slawo12311
    Poziom 19  
    Transformator na farmie ma zapas mocy i falowniki do niego podłączone są odpowiednimi przekrojami, dodatkowo można sobie ustawić niski zaczep na transformatorze i nie ma problemów ze zbyt wysokim napięciem. Co innego transformator gdzieś na wsi - małej mocy, cienkie przewody i słabe styki na liniach no i zaczep nie może być ustawiony niski bo za niskie napięcie mieszkańcom też wadzi.
  • #24 19299245
    kris161rp030
    Poziom 13  
    Nie dyskutuje o liniach zasilających tylko o samym trafo -rozumiem ze jeżeli moc produkcji falowników będzie większa niż moc trafo będą problemy? Jaka jest średnia moc transformatorów dla odbiorców ZE?
  • #25 19299251
    slawo12311
    Poziom 19  
    Nie tylko moc ma wpływ ale wszystkie czynniki które wymieniłem i jeszcze kilka by się znalazło.
  • #26 19299378
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    slawo12311 napisał:
    AT PRO napisał:

Chłopska logika nie zawsze działa. Monter Ci źle powiedział, energia może być wysyłana do sieci SN, podstawy elektrotechniki się kłaniają i zasada działania transformatorów. Dodam że na farmach fotowoltaicznych wpiętych do SN/WN inwertery również są wpięte do transformatora nn a odbiory po stronie nn są praktycznie zerowe

Może być wysłana ale nie jest wysyłana. Zrozum to i na siłę nie udowadniaj, że jest inaczej. A monter dobrze wiedział co mówi. Jakby tak było to jak pisałem nie było by problemów z za wysokim napięciem.
  • #27 19299447
    Michał643
    Poziom 26  
    AT PRO napisał:
    Może być wysłana ale nie jest wysyłana. Zrozum to i na siłę nie udowadniaj, że jest inaczej.

Ja rozumiem na jakiej zasadzie to funkcjonuje, i Kolega też to rozumie. Ale niech kolega nie pisze słów:

AT PRO napisał:
    [Energia]nie zostanie "wepchnięta" lub inaczej nie popłynie do sieci SN. Nie wprowadzajcie w błąd odpowiedziami, że jest inaczej.

bo Elektrodę czyta cały przekrój społeczeństwa, a nie tylko elektrycy (a szczególnie tematy o kłopotach z fotowoltaiką, którą to sobie ludzie masowo instalują). Te słowa wzięte dosłownie są po prostu nieprawdziwe (dopiero znajomość elektroenergetyki pozwala wydobyć z nich pewne dość ważne i prawdziwe przesłanie - a mianowicie takie, że przy istniejących i powszechnie stosowanych sieciach nn [a wiadomo, że można zacząć stosować inne bardziej złożone rozwiązania techniczne] i przy obecnej praktyce eksploatacyjnej dystrybutorów [ a wiadomo że praktyka eksploatacyjna może się zmienić] są poważne trudności z przesyłem sensownych ilości energii z sieci nn do SN wynikające z tego, że dystrybutor nastawia zwykle dość wysokie napięcie po stronie wtórnej transforatora, a zatem już niewielki przesył mocy na stronę SN spowoduje osiągniecie górnej wartości granicznej napięcia po stronie niskiej). Ale ludzie takie wypociny potem czytają i w nie wierzą bezkrytycznie, że się nie da przesłać niezależnie od niczego i na "chłopski rozum" przekładają na inne sytuacje. Potem piszą, że farma 1 MW nie prześle energii do sieci przez transformator 15/0,4 bo jest to nierealne, bo się podniesie napięcie po stronie niskiej i w ogóle trzeba czary odprawiać, żeby się dało.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3722771.html
  • #28 19299568
    kris161rp030
    Poziom 13  
    Czyli sytuacja wygląda tak , że w farmach fotowoltaicznych dobiera się odczep transformatora i jego moc odpowiednio do mocy instalacji Pv aby cala energia została przesłana do sieci ŚN bez wylaczen falowników - natomiast w normalnych sieciach przesyłowych przesył mocy z NN do ŚN jest ograniczony raz mocą transformatora a dwa ustawionym odczepem na linie NN. I teraz może ktoś znający temat wypowiedziałby się jaką średnią moc (pomijając rezystancje linii zasilających) taki średniej wielkości transformator montowany na wioskach /miejscowościach może przesłać NN/SN (zakładając max 253v) - byłoby wiadomo na czym polegac.
  • #29 19299686
    Michał643
    Poziom 26  
    kris161rp030 napisał:
    I teraz może ktoś znający temat wypowiedziałby się jaką średnią moc (pomijając rezystancje linii zasilających) taki średniej wielkości transformator montowany na wioskach /miejscowościach może przesłać NN/SN (zakładając max 253v) - byłoby wiadomo na czym polegac.

Nie da się w ten sposób postawić sprawy i podać uniwersalnej reguły (a już tym bardziej pominąć tu rolę rezystancji i reaktancji linii zasilających, bo w zasadzie to właśnie od nich najwięcej zależy). Sam transformator jako taki jest w stanie przesłać pełną moc na jaką został zaprojektowany, natomiast reszta zależy od przekładni i właśnie impedancji linii łączącej odbiorcę i transformator i impedancji transformatora.
  • #30 19300091
    stomat
    Poziom 39  
    kozi966 napisał:
    Są w Polsce inwestycje na magazyny energii bateryjne w technologiach różnorakich: litowo-jonowe, VRLA, przepływowe, itd.
    Sporo takich magazynów przerobiła Tesla, Siemens.

Po pierwsze to jest tylko "rozpoczęte studium wykonalności", jak wynika z wklejonego przez ciebie linka. Po drugie nawet gdyby taki obiekt powstał to jest to maleńka kropelka a potrzebne byłoby morze. Już to przeliczali. Największy obecnie istniejący magazyn bateryjny na świecie to, jak zalinkowałeś, 100MW i 129MWh. A np. jedna elektrownia szczytowo-pompowa Żar 500MW i ok.3000MWh. Na dziś JEDYNE dostępne sensowne magazyny energii w Polsce to elektrownie szczytowo-pompowe. A jonowe, wodorowe, przepływowe to na razie bajka o żelaznym wilku.

To że część ludzi, mam wrażenie że coraz większa, ma niedostatki wiedzy i zdolności logicznego myślenia to rzecz oczywista. W tej liczbie muszą też siłą rzeczy być monterzy. Wielu ludzi nie daje się przekonać że Ziemia jest okrągła mimo oczywistych dowodów. Zapewniam że w transformatorach SN/nn nie ma żadnych zaworów zwrotnych ani zapadek powodujących że transformator przesyłałby energię z uzwojenia A do uzwojenia B a w drugą stronę nie. Takie transformatory nie istnieją. Energia płynie tak samo w obie strony. Problem jest, bo decydują politycy zachęcani przez lobbystów a nie ludzie znający się na rzeczy. Dotyczy to wszystkich dziedzin nie tylko energetyki. Stworzyli prawo, nie uwzględniające rzeczywistości, że każdy może podłączyć generację energii do sieci która nie jest do tego przystosowana. Sieci były projektowane i budowane na przesył energii z elektrowni do domów z jakimś współczynnikiem jednoczesności. Teraz usiłuje się przesyłać nimi energię w drugą stronę ze współczynnikiem jednoczesności równym 1. To musi skończyć się katastrofą. Na razie to dopiero początek.

kris161rp030 napisał:
    sytuacja wygląda tak , że w farmach fotowoltaicznych dobiera się odczep transformatora i jego moc odpowiednio do mocy instalacji Pv aby cala energia została przesłana do sieci ŚN bez wylaczen falowników

Napiszę ci w tajemnicy że w słoneczne dni farmy fotowoltaiczne też potrafią się wyłączać na skutek działania zabezpieczeń nadnapięciowych. To dość powszechne zjawisko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją fotowoltaiczną o mocy 26 kWp, której falownik rozłącza się w słoneczne dni z powodu zbyt wysokiego napięcia w sieci, co prowadzi do strat w produkcji energii sięgających 70%. W odpowiedziach poruszane są różne rozwiązania, takie jak montaż autotransformatorów, regulatorów napięcia oraz magazynów energii. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z obniżeniem napięcia na transformatorze, co poprawiło wydajność ich instalacji. Wskazują również na problemy z siecią niskiego napięcia, które nie były modernizowane od lat, oraz na konieczność współpracy z zakładami energetycznymi w celu rozwiązania problemów z napięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA