logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega128, Smart Clip – błąd Device missing (-24) i Write error (-21) w PonyProg

Nosek1 10 Sty 2007 22:14 8889 53
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak poprawnie podłączyć i zaprogramować ATmegę128 w Smart Clipie przez PonyProg, gdy pojawia się błąd Device missing/unknown device (-24) i Write error (-21)?

Błąd -24 oznacza, że PonyProg w ogóle nie widzi ATmegi128, więc najpierw trzeba poprawić połączenia i zasilanie, a nie ignorować komunikat [#3447620] Dla ATmega128 w programowaniu ISP trzeba użyć linii MOSI=PE0, MISO=PE1, SCK=PB1, RESET, GND i VCC; w tym Smart Clipie złącze ISP jest już na płytce, ale trzeba też podać +5 V z układu na programator [#3433072][#3433630][#3438290][#3445390] W STK200 sygnał SCK bywa opisany jako CLK, więc należy go podłączyć właśnie do SCK [#3447242] Jeśli fusebity ustawiają taktowanie z zewnętrznego generatora, trzeba sprawdzić czy rezonator/generator działa i czy sygnał dociera do XTAL1, bo bez zegara układ też nie odpowie [#3431589][#3431730]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3431494
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Witam pierwszy raz zakladam temat w tym dziale i od razu mowie ze czytalem i sie nie doczytalem rady ktora mi pomogla.A teraz do rzeczy mam urzadzenie Smart Clip i mi padlo na bank trzeba zaprogramowac Atmege128 programator mam (STK200/300).Zlacze ISP mam podlaczone tak:GND,VCC,MISO,MOSI,CLK,RESET wiec chyba dobrze.Chce zaprogramowac PonyProg-iem i wywala mi na sam poczatek blad:Device missing or unknown device (-24) jezeli ignoruje ten blad to programuje uklad ale na koncu wywala blad:Write error (-21).Czy to jest wina wsadu ze jest w zlym formacie probowalem zmienic format ale mi sie nie udalo.Poradzcie cos bo nie wiem co robic.Aaaa jeszcze zalaczam jpg-a ustawien fusow.
    Załączniki:
    • Atmega128, Smart Clip – błąd Device missing (-24) i Write error (-21) w PonyProg smartclip_fuses.JPG (19.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3431589
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    jeśli PonyProg pokazuje ci na początku błąd (-24) to nie masz co robić czegokolwiek dalej bo będą same bzdury i tak...

... a skąd wziąłeś te fuse bity? skoro masz błąd "unknown device" to nie powinno udać ci się ich odczytać a jeśli robiłeś Ignore to mogły wskoczyć jakieś bzdurne ustawienia tych fuse bitów.

Jeśli natomiast masz te fuse bity bo wynikają one z jakiejś dokumentacji do tego twojego urządzenia albo odczytałeś je kiedyś gdy działało to rozumiem ;) ... i jeśli są ok to wynika chyba z nich co jest powodem że nie działa ci programowanie ;) ..... otóż fusebity CKSEL0..3 ustawione są na 0000 co oznacza, że procek prosi aby podać mu sygnał taktujący z zewnętrznego generatora. I chyba ten generator albo nie działa albo go nie ma. Jeśli generator nie działa to go napraw a jeśli go nie ma to może oznaczać, że w wyniku jakiejś awarii lub złej próby programowania został przestawiony sygnał taktujący procek. Czy masz rezonator podpięty do procka? czy może działał on na wewnętrznym oscylatorze??? wiesz coś na ten temat? .... jeśli było tak, że dział w oparciu o kwarc to musisz go wylutować a jeśli o wewn oscylator to musisz podłączyć tylko do odpowieniego wejścia XTAL jakiś własny prosty generatorek kilkadziesiąt kHz dzięki czemu PonyProg będzie już mógł zobaczyć procka i wtedy poprawnie zaprogramujesz mu te fusebity ;) a następnie jeśli miałeś rezonator to go dolutujesz i wszystko ruszy ;)

no chyba, że gdzieś całkiem w innym miejscu leży błąd bo np procek się "sfajczył" ;)

pozdrawiam
  • #3 3431613
    Nosek1
    Poziom 28  
    Fusebity pochodza z dokumentacji jak juz pisales.Co do rezonatora nie wiem za bardzo o co chodzi ale poczytam.Dokladam schemat calego urzadzenia moze cos da.Jeszcze dodam ze wsad mam w formacie .bin nie wiem czy dobrze czy zle pod ponyproga.
    Załączniki:
    • SmartClip.pdf (26.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 3431730
    mirekk36
    Poziom 42  
    no więc z twojego schematu wynika że sygnał taktujący do procka ma jednak pochodzić z zewn generatora czyli fusebity są dobrze ustawione. Rolę twojego generatora pełni scalak 74LVC244AD tzn on jest tylko separatorem bo tak naprawdę do niego sygnał dostarcza rezonator Y1 podłączony do scalaka SL811HST. Tak więc jeśli masz oscyloskop to sprawdź sobie czy na wyjściu 2Y0 scalaka 74LVC244 nóżka nr.3 widać przebieg prostokątny? trzeba sprawdzić najpierw czy procek ATmega128 ma ten sygnał czy dociera. Jeśli nie to trzeba zobaczyć czy działa ten rezonator Y1 ? najlepiej również za pomocą oscyloskopu jeśli masz? a jeśli nie ma gdzieś tego sygnału taktującego to trza sprawdzić czy przed czy za scalakiem 74244. Jeśli nie ma za scalakiem a jest przed? to znaczy że ten scalak jest walnięty a jeśli nie ma też przed nim to znaczy, że może nie działa kwarc Y1 bo jest padnięty albo coś się stało z kondensatorkami C13 lub C14 albo z rezystorkiem R31. W najgorszym przypadku może być też "uwalony" scalak SL811HST który w jakiś sposób blokuje kwarca i działanie całego urządzenia a nie to, że trzeba przeprogramować procka ATmega128. Sam jednak to ostatnie uważam za najmniej prawdopodobne jednak możliwe ;)

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 3431778
    robkry
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Atmega128 ma gdzie indziej podłączone końcówki do programowania nie są to MOSI i MISO (12, 13) tylko RXD0, TXD0 (2, 3) - sprawdź w dokumentacji.
  • Pomocny post
    #6 3431841
    mirekk36
    Poziom 42  
    kolego robkry - o czym ty w ogóle mówisz? przeczytałeś sam to co napisałeś? i rozumiesz to?..

... chyba, że jakoś jaśniej wypowiesz się o co ci chodzi w tej wypowiedzi

... a w ATmega128 MOSI to nóżka 12 , MISO to nóżka 13, RxD0 to nóżka 2 a TxD0 to nóżka 3 - tak jest w dokumentacji napisane jak byk ;) tylko co ty miałeś na myśli? ..... ;) chyba, że jakieś herezje chcesz tu wciskać? ;)

pozdrawiam
  • #7 3431850
    Nosek1
    Poziom 28  
    Oki wiec w szkole mam oscyloskop i posprawdzam przebiegi ale musze jest sprawdzac podczas polaczenia z kompem i podawania sygnalu na ISP dobrze rozumie??Jeszcze sprawdze czy nie pojdzie na innym kompie bo u mnie mam XP-ka a on nieraz ma krzywe jazdy z takimi urzadzeniami.Co do uszkodzen mechanicznych czyli cos spalonego chyba nie powinno tak byc poniewaz to jest czesty objaw w tego typu urzadzeniach po podlaczeniu do kompa ze zla wersja oprogramowania.A moze miec cos do rzeczy uklad pic bo do niego tez mam wsad i jego tez sie programuje jezeli takie urzadzenie umrze moze najpierw jego trzeba zaprogramowac??

Dodano po 10 [minuty]:

Dodam ze podlaczajac zlacze ISP do programatora kierowalem sie ta instrukcja: http://www.skylive.republika.pl/stk200.pdf
  • Pomocny post
    #8 3431926
    mirekk36
    Poziom 42  
    czy ten przebieg z generatora prawidłowo pojawia się na wejściu XTAL1 możesz sprawdzić nawet bez podłączenia do ISP. Chodzi o to czy wogóle ten generator działa. Oczywiście przy podłączonym ISP też można sprawdzić. Jeśli sygnał taktujący jednak będzie dochodził i na oscylu będzie go wyraźnie widać to hmmm będzie to mogło oznaczać raczej śmierć procka ATmega128 o ile oczywiście ma poprawnie podane napięcie zasilania i jest poprawnie podłączony do prgramatora STK200 a ten do kompa itd ;) .... sprawdź może sobie na tym kompie czy przez ten STK200 widzisz jakiegokolwiek innego procka? mam nadzieję, że dobrze ustawiłeś PonyProga i nim już się wcześniej posługiwałeś i widziałeś jak to działa poprawnie oraz działało ci już to pod WinXP? (pod Win XP trzeba ustawić w Pony "AVR ISP I/O")

... nie wiem natomiast o jakim układzie PIC mówisz - nie widziałem nic takiego na schemacie :) chyba że coś przeoczyłem ale wątpię ;)

pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3431956
    teedd
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Witam.
    Kolego mirekk36 - kolega robkry ma rację - piny 2 i 3 w ATMega128 też służą do zaprogramowania tego mikrokontrolera - on po prostu programuje przy pomocy bootloadera. Nie dołuj człowieka.
    Pozdrowienia - teedd
  • #10 3431965
    Nosek1
    Poziom 28  
    Sprawdzilem miernikiem i u mnie MOSI jest na 11 nozce,MISO na 20,reset na 2,CLK na 3,VCC na 55 nozce a masa na 22.

Dodano po 5 [minuty]:

Co do mojej wprawy w robieniu tego jest rowna 0 ale powoli zaczynam rozumiec.Jezeli chodzi o ustawienia to mam je raczej dobrze bo nie ma tam az tak duzo do ustawiania.Co do tego pica to jest drugi wsad .hex tez do tego urzadzenia i tez go nigdzie nie dostrzeglem we wnetrzu wiec myslalem ze jest poprostu pod inna nazwa.
  • Pomocny post
    #11 3432017
    mirekk36
    Poziom 42  
    kolego teedd zgadzam się w całej rozciągłości z waszą linią wypowiedzi - no ale bez przesady - w tym temacie kolega autor mówi o programowaniu ISP bardzo wyraźnie a to, że ATmega może być zaprogramowana przez bootloader ;) ma oznaczać, że:

jak napisał kolega robkry:
    Cytat:
    "Atmega128 ma gdzie indziej podłączone końcówki do programowania nie są to MOSI i MISO (12, 13)..."

czyli jak? przez ISP się tego procka nie zaprogramuje? ... tak więc kolega robkry nie miał racji wg mnie - bo ATmega128 ma możliwość wczytania zawartości pamięci programu za pomocą bootloadera jak i łącza ISP. Natomiast za pomocą łącza ISP można zaprogramować fusebity a za pomocą bootloadera nie. Teraz jaśniej?

oczywiście nie chciałem nikogo dołować ani oskarżać o niewiedzę, jeśli ktoś tak to odebrał to przepraszam, ale zawsze zwracam uwagę na to aby jasno się wyrażać a nie strzelać tak z sufitu (pomimo, że może i sam popełniam czasem podobne błedy tu na elektrodzie).... przecież, kolega robrky mógł to powiedzieć w trybie pytającym gdyby czuł, że czegoś może nie wie, prawda?

ale za to teraz kolega Nosek1 coś namieszał ;) ... bo jeśli ma naprawdę ATmega128 to coś ma mocno namieszane skoro takie numery nóżek podał dla tych sygnałów, które opisał ;) ... chyba, że źle odczytywał numerki nóżek? może nie od odpowiedniego miejsca czy jak? Poza tym jak mogłeś kolego autorze wykryć miernikiem inne nóżki ISP niż te które pokazałeś na własnym schemacie???

pozdr
  • Pomocny post
    #12 3433072
    robkry
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Może się nieprecyzyjnie wyraziłem ale cytuję dokumentację Atmega128:

Table 128. Pin Mapping SPI Serial Programming

Symbol        Pins  I/O    Description
    --------------------------------------------
    MOSI (PDI)     PE0    I     Serial data in
    MISO (PDO)     PE1    O     Serial data out
    SCK            PB1    I     Serial clock

• #13 3433191
    Nosek1
    Poziom 28  
    Co do podlaczen atmegi do isp to liczyelm nozki w ten sposob jak pokazalem na rysunku.A nie mozna sie bezposrednio do nozek podlutowac a nie przez isp albo czesc zlacz podlaczyc bezposrednio do isp??Co do 2 zalacznika daje wsady do tego urzadzenia.Chyba wprowadzilem was w blad co do pelnej nazwy ukladu to jest ATMEGA128L i jest jakas roznica miedzy atmega bez "L".
    Załączniki:
    • ATmega128_ver2.05_tested.bin (132 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Atmega128, Smart Clip – błąd Device missing (-24) i Write error (-21) w PonyProg nozki.JPG (11.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 3433577
    mirekk36
    Poziom 42  
    Witam,

najpierw chciałbym przeprosić kolegę robkry :oops: ... i zwrócić uwagę, że to jednak on miał rację ... chylę czoła - i to właśnie ja, dzieki tej uwadze, choć troszkę enigmatycznie na początku powiedzianej ;) , to jednak się nauczyłem czegoś nowego - sam jeszcze nie programowałem ATmega128 akurat - ale wkrótce będę na nim robił projekt i zapewne "zjadł bym własne zęby na tym problemie" - tak więc jeszcze raz dziękuę koledze robkry uprzejmie :please:

tak więc teraz już koledze Nosek1 muszę zwrócić uwagę, że te sygnały MOSI i MISO muszą być na tych nóżkach o jakich wspominał kolega robkry - i nie ma innego wyjścia ;) .... a przy okazji, bo nie wiem co to za urządzonko, ale sam wyprowadzasz złącza do programowania ISP? czy są one już na gotowo wyprowadzone?? ... bo numery nóżek które podajesz wydają się być jakieś dziwne

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #15 3433630
    aaseba
    Poziom 12  
    Witam

Muszę przyznać, że kolega robkryk ma całkowitą rację, a kolega mirekk36 się myli i wprowadza w błąd.

Procesor Atmega128 jest inaczej niż reszta Atmeg programowana przez ISP.
    A mianowicie programator ISP ( np STK200 lub inny) na 100% trzeba podłączyć pod RxD0 to nóżka 2 a TxD0 to nóżka 3 a nie MOSI to nóżka 12 , MISO to nóżka 13. I nie mówie tutaj o programowaniu przez bootloader!!!

Do zaprogramowania ATmegi 128 potrzebne są piny 11(SCK), 2(RXD0), 3(TXD0), 20(RESET), no i oczywiście V+ i masa.

Podłączając programator ISP do nóżki 12 i 13 nie zaprogramujemy ATmegi 128!!!

Wystarczy poczytać dokumentację od Atmegi128

Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 3433836
    mirekk36
    Poziom 42  
    no dobrze kolego aaseba - nie widzisz jak się pokajałem powyżej ??? ;) i przyznałem, że jest tak z tymi nóżkami jak pisał robkry??

a odnośnie pytania autora tematu to nie wnosi to nic nowego niestety :( bo autor nóżki MOSI MISO itp znajduje na jeszcze jakichś innych pinach ;) ... więc próbuję dojść co jest nie tak w jego schemacie albo fizycznym urządzeniu...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 3435645
    Nosek1
    Poziom 28  
    Kolega napisal:Do zaprogramowania ATmegi 128 potrzebne są piny 11(SCK), 2(RXD0), 3(TXD0), 20(RESET), no i oczywiście V+ i masa.
    Wiec ktore piny to sa ktore bo od programatora nie wychodza takie a nie znam innych nazw poza tymi ktore mam opisane na programatorze.A co do nie wnoszenia niczego do tematu to przepraszam bo jestem green w tym temacie a jako pierwsze zadanie trafilo mi sie akurat takie trudne:DA nie ma nic do rzeczy ze to jest ATMega128L??
  • Pomocny post
    #18 3435783
    mirekk36
    Poziom 42  
    nie - to zdanie o nie wnoszeniu nic do tematu było do kolegi aaseba a nie do ciebie ;)

a pytałem wcześniej ciebie abyś mi powiedział czy wyjścia do prgramatora ISP są już na tej płytce zrobione fabrycznie? czy sam próbujesz się do tychże wejść dostać programatorem??? może lepiej zrób jakąś fotkę tego urządzenia w zbliżeniu - może to coś wyjaśni bo narazie twoje opisy różnią się od schematu który przedstawiłeś.

co do tego które piny są które to tak jak podał kolega robkry: MOSI nóżka nr.2 a MISO nóżka nr.3 - czy to chociaż ci się zgadza?
  • #19 3436045
    Nosek1
    Poziom 28  
    Wlasnie sie nie zgadza ale fotke jutro podrzuce a co do isp to jest juz fabrycznie na plycie.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #20 3436058
    mirekk36
    Poziom 42  
    hmmm skoro ISP jest fabryczne i masz procek ATmega128 i nie zgadzają się te piny to ciekawe .... ale ok może widok tego tak na żywo (na fotce) coś wyjaśni ;) ... chyba, że masz jakiś link w necie gdzie opisują chociaż ogólnie to urządzonko i są tam jakieś fotki a może też prosta dokumentacja użytkownika...

pozdr
  • #21 3438254
    Nosek1
    Poziom 28  
    Zdjecia przodu i tylu plytki.
    Załączniki:
    • Atmega128, Smart Clip – błąd Device missing (-24) i Write error (-21) w PonyProg tyl.JPG (95.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Atmega128, Smart Clip – błąd Device missing (-24) i Write error (-21) w PonyProg przod.JPG (86.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #22 3438290
    mirekk36
    Poziom 42  
    ok - widać tu złącze ISP na środku (6 pinów - złącze szpilkowe) - i zgadza się - wg schematu pinologia powinna się spokojnie zgadzać (sprawdź sobie teraz na spokojnie nóżka 1 tego złącza powinna trafiać na nóżkę 2 Atmega128, natomiast nóżka 2 złącza ISP na nóżkę 3 ATmega128 ;) itd SCK i RESET - coś ci się chyba wcześniej musiało jednak pomylić albo nie na tym złączu sprawdzałeś? może mierzyłeś coś na tym wejściu - gnieździe DB25? ale to nie jest do ISP

... ważna sprawa - to złącze ISP na płytce wyprowadza tylko sygnały ISP oraz GND(masę) - tak więc jeśli podłączasz to do jakiegoś programatorka STK200 to musisz jeszcze koniecznie podać mu zasilanie +5V z tej płytki

teraz się zgadza ci już mniej więcej wszystko? ;)
  • #23 3438322
    Nosek1
    Poziom 28  
    Oki zobacze czy bedzie dobrze jak podam 5V z poza programatora bo on tez daje ok 5.Ale moze nie wyrabia z natezeniem i dla tego sa takie jazdy z tym wszystkim.

Dodano po 45 [minuty]:

Nie pomoglo nadal jest to samo:/

Dodano po 2 [minuty]:

Jest jeszcze jedna rzecz o ktorej pisalem a dotyczy ona pic-a ktory tez trzeba programowac po takim uwalenu moze on musi byc jako pierwszy zaprogramowany.
  • Pomocny post
    #24 3438732
    mirekk36
    Poziom 42  
    hmmm przykro mi ale nie jestem w stanie dalej ci pomóc - a problem widzę leży w tym, że ty niezabardzo znasz się na elektronice, prockach itp....

... tym bardziej, że już któryś raz wspominasz o jakimś PCI'u którego tam na tym schemacie i w układzie nie ma ;) ... więc może wogóle robisz jakiś generalny błąd .... nie wiem a pomysły jak ci dalej pomóc już mi się kończą

pozdrawiam
  • #25 3438811
    Nosek1
    Poziom 28  
    Oki a mam jeszcze jedno pytanie czy w ponyprogu nie trzeba ustawic parametru invert na ktoras nozke??Jezeli to nie ma nic do rzeczy to urzadzenie trafia na allegro ;(
  • Pomocny post
    #26 3438942
    mirekk36
    Poziom 42  
    jeśli się używa do programowania typowego STK200 to nie trzeba ustawiać tych dodatkowych parametrów aby poprawnie działało. Ale możesz sobie popróbować - to i tak nie spowoduje jakiegoś padnięcia ;)

pozdrawiam
  • #27 3439536
    Nosek1
    Poziom 28  
    Oki mimo ze problemu nie rozwiazalem bardzo bardzo wam dziekuje za wielka pomoc ktora mam nadzieje ze wykorzystam w przyszlosci ;) Pozdrawiam Nosek
  • #28 3441177
    Nosek1
    Poziom 28  
    A mam jeszcze jedno pytanie co to tej atmegi czy nie da rady jej calkiem wylutować i zaprogramowac na "pajaka" tz podlutowac sie do odpowiednich pinow urzywajac tego oscylatora??Czy rezonator to jest to zaznaczone na zdjeciu??Ma dwie nozki wchodzace do plyty.
    Załączniki:
    • Atmega128, Smart Clip – błąd Device missing (-24) i Write error (-21) w PonyProg 654654.JPG (52.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 3441591
    mirekk36
    Poziom 42  
    Witam,

wiesz co? wydaje mi się, że tu problem nie leży jednak w tej ATmedze8 ale oczywiście, że można jak się ma doświadczenie i narzędzia odpowiednie - wylutować ją, podłączyć się bezpośrednio do pinów (odpowiednich dla ISP!) podać zasilanie - a w tym przypadku również trzeba by było zrobić sobie jeszcze generator na kilku bramkach TTL (czyli dodatkowy mały układzik na 2 scalaczkach) i podać z niego sygnał na wejście XTAL1. Wtedy zapewne mógłbyś też ją przeprogramować.... jednak wydaje mi się, że to nie jest konieczne bo wątpię aby ktoś robiąc taką płytkę pomylił się i te wejścia ISP puścił na jakieś całkiem inne nóżki Atmega128. Myślę że to jest ok tylko może ty gdzieś nadal popełniasz błąd hmmm zobacz pokazuję ci na fotce gdzie jest to złącze ISP - to na nim sprawdzałeś te piny MOSI, MISO , SCK i RESET??? .... a rezonator też pokazuję ci gdzie jest. Natomiast ta płyteczka którą ty zakreśliłeś na czerwono to albo pamięć EEPROM albo jakaś przetworniczka - nie widać zbyt dokładnie...

Atmega128, Smart Clip – błąd Device missing (-24) i Write error (-21) w PonyProg

pozdr
  • #30 3441631
    Nosek1
    Poziom 28  
    Od spodu tej plytki tez jest rezonator a co do ISP to tak na nim sprawdzalem te piny tak jak dalem na rysunku wczesniej sa polaczone i napisalem co do ktorego pinu isp podlaczam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy programowania mikrokontrolera Atmega128L w urządzeniu Smart Clip za pomocą programatora STK200/300 i oprogramowania PonyProg. Użytkownik napotyka błędy "Device missing or unknown device (-24)" oraz "Write error (-21)". Dyskusja wskazuje, że błąd (-24) oznacza brak komunikacji z układem, co uniemożliwia dalsze operacje programowania. Przyczyną mogą być nieprawidłowe połączenia pinów ISP, brak sygnału taktującego (zewnętrzny rezonator lub generator), niewłaściwe ustawienia fuse bitów lub brak odpowiedniego zasilania programatora. W Atmega128L piny do programowania ISP różnią się od standardowych Atmeg i obejmują RXD0 (pin 2), TXD0 (pin 3), SCK (pin 11), RESET (pin 20), VCC i GND. Zaleca się sprawdzenie poprawności połączeń, obecności sygnału zegarowego na XTAL1, podłączenie zasilania +5V do programatora oraz użycie właściwej wersji oprogramowania PonyProg (np. 2.05). Dyskusja podkreśla, że ignorowanie błędu (-24) prowadzi do nieprawidłowego programowania. Wskazano również, że linia PEN może być używana do wymuszenia trybu programowania, ale nie jest konieczna do działania ISP. Użytkownik powinien zweryfikować fizyczne połączenia, poprawność pinów ISP na złączu, obecność rezonatora i sygnału taktującego oraz ewentualnie spróbować innego komputera lub programatora. W przypadku braku sygnału zegarowego konieczne jest naprawienie lub wymiana rezonatora lub elementów generujących sygnał taktujący. Wskazano także, że programowanie Atmega128L można wykonać bez wyjmowania układu, podłączając się do odpowiednich pinów ISP i zapewniając sygnał zegarowy. Ostatecznie, jeśli problem nie zostanie rozwiązany, urządzenie może wymagać wymiany lub sprzedaży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA