logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie zasilania przedwzmacniacza w Marshall 6100 - jakie wartości?

simoneus1 21 Paź 2005 09:38 1740 9
REKLAMA
  • #1 1915833
    simoneus1
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Chciałbym wiedzieć jakie jest napięcie zasilania przedwzmacniacza, a dokładnie napięciae na transformatorze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1922411
    ivo666
    Poziom 14  
    Hi!Napięcie i tak będziesz miał "płynne" z powodu uzytych kondensatorów..ja użyłem stabilizatora na wyjściu zasilacza,tak by mieć mniej więcej poprawne zasilanie.6100, zajrzyj na strone Toma http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/....dowiesz sie wszystkiego
  • REKLAMA
  • #4 1926118
    simoneus1
    Poziom 16  
    no spox ale i tak nie wiem jakie tam jest napiecie bo nie chce sie szybko lamp pozbyc a nie latwo je dostalem
  • #6 1926177
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Na oryginalnych schematach Marshalla nie ma podanych niestety napięć.Jednak z praktyki wiem że taki preamp należy zasilać napięciem co najmniej 300V ,do 400V nic się lampom nie stanie na pewno.Trafo powinno mieć ok.250V napięcia wtórnego.A zmierzyć jest prosto jak się ma oryginalny wzmacniacz ,ja rozumiem że kolega nie ma i chce skopiować preamp który jest naprawdę tego warty moim zdaniem.
  • #7 1931889
    simoneus1
    Poziom 16  
    No dobrze ale tam sa kondzirki zasilania do 350 V, i co dalej ?
  • #8 1933236
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    To zrób tak żeby trafo miało 220-230V na wtórnym ,stałego wyjdzie 311-325V i będzie dobrze.Masz ten wzmacniacz czy kopiujesz preamp?
  • REKLAMA
  • #9 1934351
    simoneus1
    Poziom 16  
    Kopiuje go dlatego pytam si o napięcia, wzmacniaczyk robie na pl504. Nie wiem jak to bedzie brzmialo ale kto nie ryzykuje ten nie zyje.
  • #10 1935085
    Darek Piczak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dzień dobry

Użycie stabilizatorów do stopni przedwzmacniających jest jak najbardziej na miejscu, natomiast użycie bezpośrednio do stopnia mocy jest ryzykowne. Stabilizator musiałby mieć dużą wydajność prądową, a jest to trudne. Wzmacniacz mocy a konkretnie ostatni stopień lamp lub tranzystorów często musi oddać dużą moc w krótkim czasie lub pracować przez dłuższą chwilę z dużą mocą. Wtedy stabilizator się zwyczajnie nie wyrobi, nienadąży z dostarczeniem prądu. W stopniach mocy lepiej używać dobrych kondensatorów i cewek indukcyjnych(gruby drut miedziany nawinięty na rdzeniu zwykłego transformatora sieciowego lub głośnikowego). Całość warto ekranować i łączyć z masą wzmacniacza.
    Co do napięcia to spójrz na napięcia pracy jakie są wypisane na kondensatorach; np. jeżeli jest tam 450V to prawdopodobnie napięci na nich wynosić powinno350V.

Pozdrawiam
    darekp.

Podsumowanie tematu

✨ Napięcie zasilania przedwzmacniacza w Marshall 6100 nie jest jednoznacznie podane na oryginalnych schematach, jednak praktyka wskazuje, że powinno wynosić od około 300V do 400V, co jest bezpieczne dla lamp. Transformator powinien mieć napięcie wtórne około 250V, co po prostowaniu i filtracji daje napięcie stałe rzędu 311-325V. Kondensatory filtrujące zwykle mają napięcie znamionowe do 350V, co potwierdza zakres napięć zasilania. Zaleca się pomiar napięć miernikiem, jeśli jest dostępny oryginalny wzmacniacz. W przypadku kopiowania przedwzmacniacza, np. z zastosowaniem lampy PL504, warto stosować stabilizatory napięcia na wyjściu zasilacza, aby uzyskać stabilne napięcie, jednak stabilizatory w stopniu mocy są ryzykowne ze względu na duże wymagania prądowe. Lepiej stosować dobre kondensatory i cewki indukcyjne do filtracji zasilania oraz odpowiednie ekranowanie i uziemienie. Źródła schematów i informacji to m.in. serwis drtube.com oraz strony techniczne, np. http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA