logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na TV Samsung UE22H5000 przy podłączeniu PC przez DVI-D HDMI

NelsoN__tech 27 Lip 2017 15:19 5238 10
REKLAMA
  • #1 16611514
    NelsoN__tech
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam. Mam problem z podłączeniem PC do telewizora Samsung UE22H5000. Po podłączeniu kabla DVI-D HDMI pojawia się komunikat o braku sygnału. Próbowałem że zmienieniem portów ale to nic nie pomogło. Podłączyłem laptopa do tv jako kolejny ekran ale pojawił się ten sam komunikat.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16611551
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam.

Mniemam, że zmieniłeś ustawienie na TV z którego kanału ma pobierać obraz (HDMI1, HDMI2 itp.)?

Czy TV służy tylko do podpięcia w niego PeCeta, czy też jest wpięty w niego na stałe dekoder albo antena? Inaczej mówiąc - czy można wykluczyć z góry uszkodzenie TV?
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • REKLAMA
  • #3 16611558
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 362
    Może na początek zmienić kabel połączeniowy, ew. zapukać do sąsiada i spróbować podłączyć laptopa do jego telewizora.
  • REKLAMA
  • #4 16611600
    NelsoN__tech
    Poziom 7  
    Powiem tak mam wbudowany dekoder więc używam go do oglądania TV i używania PC. Próbowałem połączyć PC przez kabel 2X HDMI i też było brak sygnału, tak samo zrobiłem z lapkiem i też brak sygnału więc to nie problem kabla.
  • #5 16617129
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    Pewnie w tv należy skalibrować (ustawić na porcie HDMI) obsługę komputera.
  • #7 16617507
    NelsoN__tech
    Poziom 7  
    Jeżeli by port był do skali równania to gdzie mogę znaleźć to w trybie serwisowym. A jeżeli to będę musiał wymienić porty.
  • #8 16618285
    KOCUREK1970
    qs300 napisał:
    W TV nic nie trzeba kalibrować, prawdopodobnie jest uszkodzone gniazdo HDMI.

Skąd wiesz, że nie należy tego portu kalibrować, skoro wielu producentów tv do obsługi komputera to zaleca? (odświeżanie obrazu co najmniej np. 60 Hz).
    Uszkodzone gniazdo? - a to samo gniazdo "daje" obraz i audio?
    NelsoN__tech napisał:
    Jeżeli by port był do skali równania to gdzie mogę znaleźć to w trybie serwisowym.

Nie majstruj tam, bo zostaniesz z cegłą zamiast tv.
    NelsoN__tech napisał:
    A jeżeli to będę musiał wymienić porty.

Porty możesz wymieniać i 300 razy - to nie port ewentualnie jest uszkodzony, tylko kontroler, procesor za ten tor audio/video odpowiedzialny.
    Sama wymiana portu nic tu nie da.

Zresetuj tv do ustawień początkowych i zobacz.
    Kable podłączałeś na wyłączonym tv i komputerze?
  • #9 16623156
    NelsoN__tech
    Poziom 7  
    Już to robiłem a kable podłączyłem gdy komputer był włączony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 16623936
    KOCUREK1970
    NelsoN__tech napisał:
    kable podłączyłem gdy komputer był włączony.

Pewnie wszystko podłączane jeszcze na "macanego"...
    Wskazuje to na uszkodzenie portu/ów HDMI w tv (jeśli jest ich więcej w tv, to inne też trzeba sprawdzić).
    Jeśli żaden port HDMI nie zadziała, to tv do naprawy.
  • #11 16625794
    NelsoN__tech
    Poziom 7  
    Dziękuję! Temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z brakiem sygnału na telewizorze Samsung UE22H5000 po podłączeniu komputera przez kabel DVI-D do HDMI. Pomimo prób zmiany portów HDMI i użycia różnych kabli, problem nadal występuje. Użytkownik korzysta z wbudowanego dekodera, co wyklucza uszkodzenie telewizora. W odpowiedziach sugerowano kalibrację portu HDMI, sprawdzenie uszkodzenia gniazda oraz reset telewizora do ustawień fabrycznych. Ostatecznie, jeśli żaden port HDMI nie działa, telewizor może wymagać naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA