logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kondensatorów foliowych we wzmacniaczu stereo

Dimonytch 11 Mar 2021 17:15 714 5
REKLAMA
  • #1 19311651
    Dimonytch
    Poziom 6  
    Ocena: 13
    Wzmacniacz Pioneer sa-500 ze względu na wiek posiadał kilka usterek.
    Wszystkie usterki udało się usunąć metodą prób i błędów oraz dzięki poradom forumowiczów.

Jako osoba uwielbiająca eksperymentować - wymieniłem również w moim wzmacniaczu
    wszystkie stare zielone kondensatory Mylar tolerancja 20% na - Topmay (poliestrowe) tolerancja 5%
    Pojemność kondensatorów identyczna.

Teraz mam wrażenie, że podczas regulacji tonów wysokich i niskich przy dokręcaniu gałki na plus
    - pasma wysokich jest jakby trochę za mało
    - niskich jest aż zbyt dużo
    Co zrobiłem nieprawidłowo?
  • REKLAMA
  • #2 19311699
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4309
    Dimonytch napisał:
    Co zrobiłem nieprawidłowo?
    Po pierwsze, piszesz że masz wrażenie a nie że wysokich jest mniej a niskich więcej niż przed wymianą kondensatorów.
    Po drugie - faktyczne pojemności starych i nowych kondensatorów mogły się różnić, mimo iż ich wartości nominalne były identyczne.
  • REKLAMA
  • #3 19311903
    Dimonytch
    Poziom 6  
    Ocena: 13
    Po wymianie kondensatorów:
    – wysokich raczej jest mniej niż przed wymianą kondensatorów
    - niskich - przy wykręconej gałce na maksa czasami zaczyna się dudnienie przy niektórych utworach, czego nie było przed wymianą kondensatorów.

Pojemność kondensatorów mierzyłem i nie było na starych aż tak drastycznej różnicy w porównaniu z parametrami na schemacie wzmacniacza. Wszystko mieściło się w normie.
  • REKLAMA
  • #4 19311933
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4309
    Dimonytch napisał:
    Wszystko mieściło się w normie.
    Skoro podoba ci się metoda "prób i błędów" to wróć do starych kondensatorów. Przekonasz się czy popełniłeś błąd czy to wina kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #5 19311934
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3893
    Trudno opierać się wyłącznie na bardzo subiektywnych z natury wrażeniach. Tym bardziej, że opisane różnice mogą (ale wcale nie muszą) wynikać na przykład z innego ustawienia kolumn czy zmiany pewnych elementów pomieszczenia, które istotnie zmieniły jego charakterystykę. Trzeba więc chyba najpierw jakoś miarodajnie zmierzyć i określić te różnice.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19312018
    nemko
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Dimonytch napisał:
    Po wymianie kondensatorów:
    – wysokich raczej jest mniej niż przed wymianą kondensatorów
    - niskich - przy wykręconej gałce na maksa czasami zaczyna się dudnienie przy niektórych utworach, czego nie było przed wymianą kondensatorów.

Pojemność kondensatorów mierzyłem i nie było na starych aż tak drastycznej różnicy w porównaniu z parametrami na schemacie wzmacniacza. Wszystko mieściło się w normie.

Jeżeli wymienione kondensatory były w torze audio, to masz przyczynę zmiany barwy dźwięku.
    Tu nie wystarczy wymienić kondensatora na dowolny kondensator o identycznej pojemności. Trzeba mieć dużą wiedzę na ich temat, znać ich wpływ na zmianę barwy dźwięku.
REKLAMA