Dzień dobry,
jestem na etapie wymiany kondensatorów w zwrotnicy głośnikowej. Ale na starych kondensatorach nie ma zaznaczonej polaryzacji. Posiadam schemat zwrotnicy ale tam nie ma zaznaczonej polaryzacji dla kondensatorów. Zapewne można ją określić na podstawie przepływu prądu, jednak sam nie posiadam takiej wiedzy. Czy ktoś mógłby nanieść + - przy kondensatorach na załączonym schemacie. Dziękuję za pomoc.
Użyj kondensatory foliowe zamiast elektrolitycznych. Ewentualnie elektrolityczne bipolarne. Można stosować dwa kondensatory elektrolityczne przeciwsobnie i zbocznikowane diodami.
Kondensatoey bipolarne są dostępne. 47uF to może być pomyłka, bo w spisie są inne pojemności niż na schemacie.
Jak kolega wyzej; jedynie 47 micro to foliowy chyba bedzie nie do zdobycia, a jak juz to bedzie sporej wielklosci.
Polaryzacja jest niezaznaczona poniewaz polaryzowane sie nie nadaja ( chociaz chinczyki takie tez wkladaja ).
Zwróć uwagę, że w spisie jest podane dla kondensatorów C3, C4 jako 47uF a na schemacie jest 4,7uF. Oczywiście w spisie umknął im przecinek i musisz kupić 4,7uF a 47uF jest tylko jeden równolegle w sekcji niskotonowej. Co ciekawe w filtrze hp dla midrange masz równolegle łaczone 2,2uF i 4,7uF co daje wypadkowo 6,9 uF - wartość nie do dostania ale typowo obok jest 6,8uF i nie wiem czy nie lepiej byłoby tam wstawić jeden 6,8uF.
W tor sygnału daj kondensatory foliowe - najtaniej mkt, potem mkp i w zależności od portfela i oczekiwań można zapłacić naprawdę słono . Równoległe, zwłaszcza ten w torze niskotonowym 47uF to daj elektrolityczne bipolarne, bo w zwrotnicach płynie prąd przemienny i polaryzowane nie mogą być. I raczej elektrolit bo foliowy rozmiarem i ceną Cie zabije Ten 4,7uF równoległy w torze midrange też dałbym bipolar elektrolityczny choc kto bogatemu zabroni wstawić tam folię?
Arkadyo dziękuję za Twój wpis, właśnie takiej pomocy oczekiwałem, wyciągnąłem z niego naukę. Niestety kondensatory miałem już zakupione wcześniej. Ale do rzeczy, zrobiłem na bogato, ot tak bardziej w ramach eksperymentu, aby wyrobić sobie własne zdanie, a nie sugerować się opiniom przedstawionymi na filmach z youtube czy też postami z forów audio.
Zrobiłem tylko jedną kolumnę i efekt jest taki, że w oryginale kolumna grała bardzo bezpośrednio, a z nową zwrotnicą bardziej szeroko z wycofanym środkiem. Bardziej pasuje mi dźwięk oryginału więc wracam do konfiguracji początkowej. Pomierzyłem impedancję kolumn i w nowej jest ona przesunięta w niskim paśmie. Czy wiecie z czego to wynika? Poniżej pomiar. Kolor zielony to zwrotnica po modyfikacji, niebieski to oryginał.
Trochę to niesłychane żeby na czerwonych janzenach w torze zagrało gorzej niż na... No właśnie, co tam było? Wiesz superiory janzena uchodzą raczej za szczegółowe i techniczne i aż trudno uwierzyć żeby siadła na nich średnica... Wiesz większość decyduje się na czarne cross capy w tor i jest zadowolona z poprawy w stosunku do bipolarów ale żeby "lepsiejsze kondy", do jakich bez wątpienia czerwońce należą, nie zagadały jak należy to trzeba nie lada systemu... Ja np tych janzenów nie używam bo są zbyt "techniczne" i stanowią niespecjalnego partnera dla metalowych kopułek jak u mnie ale ze szmatami zazwyczaj jest dobrze. Napewno wszystko podłączyłeś jak na schemacie? Może sprawdź miernikiem wartości tych superiorów - i lepszym firmom się zdarzały buble nie trzymające wartości. Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Dodano po 5 [minuty]:
No jest tak, że im lepsiejsze kondy tym mniej "drą japę". Np czarne cross capy jak dla mnie to zwykłe "rozdarciuchy" i raczej je omijam dla średnio góry... Może to jest problem, że kolumny zrobiły się zbyt subtelne, co raczej jest pożądane ale jak ktos przyzwyczajony do cykaczo darcia...
Czy ktoś mógłby nanieść + - przy kondensatorach na załączonym schemacie.
Nikt tego nie zrobi, ponieważ w zwrotnicach głośnikowych stosowane są kondensatory BIFILARNE (zobacz w Google co zacz).
LEDówki napisał:
Można stosować dwa kondensatory elektrolityczne przeciwsobnie i zbocznikowane diodami.
Co jest zamiennikiem kondensatora bifilarnego i obecnie już raczej nie stosuje się tej metody wytworzenia kondensatora niepolaryzowanego.
Ogólnie uważa się (i ja też) że kondensatory elektrolityczne BP są "złem koniecznym" każdej zwrotnicy głośnikowej. To taki oszczędnościowy wynalazek wymuszany prze księgowego. Z drugiej strony może się zdarzyć, ze konstruktorzy zwrotnicy z góry założyli typ kondensatorów w niej używanych - BP są jakby "bardziej rozlazłe" w działaniu (nie można na nich osiągnąć takiej stromości filtra jaka by występowała w wypadku kondensatorów foliowych) - a to w związku z wprowadzaniem do filtru rezystancji szeregowej kondensatora (ESR), która w wypadku kondensatora elektrolitycznego zawsze będzie znacznie większa niż w wypadku foliowych odpowiedników. Być może to jest przyczyną tego "wycofania" środka o którym piszesz. Nie należy jednak zapominać o tym co napisałem wcześniej - "zło konieczne" to jest owszem, mniejsza cena zwrotnicy kosztem dobroci filtra, ale ... ale nie jest to stała wartość dobroci, ponieważ z czasem (JAK KAŻDY KONDENSATOR ELEKTROLITYCZNY, A PRACUJĄCY W TAKICH WARUNKACH SZCZEGÓLNIE) parametry kondensatora elektrolitycznego zmieniają się - rośnie wspomniany ESR zmienia się pojemność kondensatora i w efekcie filtr się "rozjeżdża" - i to drugie "być może" - Być może po prostu przywykłeś do zmieniających się w czasie parametrów zwrotnic i teraz uważasz je za "wzorcowe". Nic w tym dziwnego - każdy z nas ma podobne odczucia np. przy zakupie nowego sprzętu audio - pierwsze odsłuchy mogą powodować zachwyt lub niedosyt, które to odczucia zanikają z czasem "wsłuchaniu się" w sprzęt i po pewnym okresie uznajemy że to właśnie ten nowy sprzęt brzmi lepiej.
Na Twoim miejscu bym sobie dał jakiś tydzień - dwa na ocenę bardziej obiektywną z kondensatorami foliowymi. Gdy po tym czasie odsłuch nadal będzie Vi nie odpowiadał, możesz wymienić kondensatory na BP - tylko jaką masz pewność (bez pomiarów) że nowe będą mieć takie same parametry jak stare a stare nie miały (w czasie swojej świetności) lepszych?
Test przeprowadziłem również z żoną, która nie jest osłuchana z tym systemem. Ma swój z podstawkowymi B&W na których brzmienie ja osobiście mam alergię.
Cztery próby i 4 razy poprawianie wskazała nieprzerabianą kolumnę jako grającą lepiej.
Arkadyo napisał:
No właśnie, co tam było?
Nie potrafię odczytać nazwy firmy, bardzo rozmyte napisy nawet przez lupę.
Arkadyo napisał:
Napewno wszystko podłączyłeś jak na schemacie? Może sprawdź miernikiem wartości tych superiorów
Sprawdzałem, wszystko cacy.
Arkadyo napisał:
No jest tak, że im lepsiejsze kondy tym mniej "drą japę".
No i tutaj chyba trafiłeś w sedno. Brzmienie jest spokojne, uporządkowane, a ja lubię żywe, grałem kiedyś na perkusji w zespole rockowym i takich charakter mi pasuje. Moim zdaniem jest on bardziej bliższy prawdzie.
398216 Usunięty napisał:
Z drugiej strony może się zdarzyć, ze konstruktorzy zwrotnicy z góry założyli typ kondensatorów w niej używanych - BP są jakby "bardziej rozlazłe" w działaniu (nie można na nich osiągnąć takiej stromości filtra jaka by występowała w wypadku kondensatorów foliowych) - a to w związku z wprowadzaniem do filtru rezystancji szeregowej kondensatora (ESR), która w wypadku kondensatora elektrolitycznego zawsze będzie znacznie większa niż w wypadku foliowych odpowiedników. Być może to jest przyczyną tego "wycofania" środka o którym piszesz
Skłaniam się ku temu że tak właśnie jest. Zmierzyłem kondensatory i przy wyższych cześtoliwościach ESR jest podobny natomiast już przy częstotliwości 120 Hz ESR elktrolitów jest 15-20 razy większy. Wrócę do oryginałów i najwyżej tylko w torze wysokotonowym spróbuję innych, może silvery...
No i tutaj chyba trafiłeś w sedno. Brzmienie jest spokojne, uporządkowane, a ja lubię żywe, grałem kiedyś na perkusji w zespole rockowym i takich charakter mi pasuje. Moim zdaniem jest on bardziej bliższy prawdzie.
Cytat:
tylko w torze wysokotonowym spróbuję innych, może silvery...
Może lepiej cross capy - napewno są najbardziej rozdarte z janzenów...
Tyle, że jak "zaczynasz słyszeć kondensatory" to robi się grubo Może nie w nich jest problem. Wiesz gra cały system i każdy element coś swojego wnosi. I nie tylko wzmacniacz czy np DAC jest wąskim gardłem ale czasem taka głupia rzecz jak przewód RCA na sygnale analogowym potrafi dużo zepsuć np pomiędzy CD a wzmacniaczem. Zwłaszcza jak używa się starych, tanich i masowo robionych RCA. Np w gramofonach pierwsze co robię to wymiana RCA na coś lepsiejszego bo te starocie, wkładane tam przecież w oryginale, totalnie kaszanią dźwięk. O ile różnicy np przy wymianie gniazd ze zwykłych na pozłacane nie słyszę to słaby RCA strasznie zamula dźwięk i najlepsze kondy w zwrotkach nie rozwiną skrzydeł jak je będzie coś "trzymać" w torze. Jak już tak na grubo podchodzisz do tematu to może warto przyjrzeć się reszcie. A jeszcze jedno pytanie - jakie to B&W żony Tobie nie pasuje? I dlaczego? Pytam, bo ja akurat lubię granie nowego bewersa ale ich charakter grania nie lubi się z "natarczywą" elektroniką.
W kablach różnicy nie słyszę, jeśli jest to kabel z czystej miedzi, to nie słyszę czy kosztuję 100 czy 500zł. Z RCA nie mam problemu bo używam XLRów. Nie chcę pisać dlaczego nie lubię B&W bo to moja subiektywna opinia i nie ma związku z nieodpowiednią elektroniką, marka cieszy się powodzeniem i szanuję, że takie brzmienie ma swoich zwolenników. Ze swojego systemu jestem bardzo zadowolony ale gdzieś oglądając filmy na youtube z wymianą kondensatorów myślałem, że można jeszcze lepiej. Cały projekt potraktowałem jako nowe doświadczenie. Temat zamykam.
✨ Dyskusja dotyczy ustalania polaryzacji kondensatorów w zwrotnicy głośnikowej podczas ich wymiany. Użytkownik nie znalazł oznaczeń polaryzacji na starych kondensatorach ani w schemacie zwrotnicy. Uczestnicy forum sugerują użycie kondensatorów foliowych zamiast elektrolitycznych, a także zwracają uwagę na różnice w pojemności kondensatorów podanych w spisie i na schemacie. Wskazują na problemy z brzmieniem po modyfikacji zwrotnicy, sugerując, że kondensatory elektrolityczne bipolarne mogą wpływać na jakość dźwięku. Użytkownik eksperymentował z różnymi kondensatorami, ale ostatecznie zdecydował się na powrót do oryginalnej konfiguracji, uznając, że oryginalne brzmienie jest bardziej satysfakcjonujące. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.