logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić?

luk147 11 Mar 2021 19:03 15699 18
  • #1 19311904
    luk147
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Mam pytanie czy ktoś z Was użytkuje pompę jak w tytule?
    Zamierzam coś takiego zakupić.
    Parametry ma ciekawe...
    Ale co z rzeczywistością użytkownika tego modelu?
  • #2 19443930
    labaz
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Witaj,

Na forum muratora opisałem moje przygody z tą pompą.
    Temat: Poma ciepła GREE VERSATI, ktoś zna, używa?

Poczytaj sobie.
  • #3 19447404
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Są lepsze za podobne pieniądze.
  • #4 19457172
    robil
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam mam monobloka 8kw. Zastanawiałem się nad marką ale cena zrobiła swoje . Wybór był Lg lub GREE znalazłem na forum fińskim porównanie monobloków tych firm i okazało się że LG to pompa na ciepłe klimaty i się zaciera . Zamontowałem 16 stycznia w największe mrozy . Bez glikolu wykonałem dodatkową izolację naczynia w pompie i tego co się dało okręcić. Żadnych dodatkowych grzałek czysta pompa ciepła temperatura zewnętrzna -24 i działa, dom 110m podłogi i ściany grzewcze słabo zaizolowany stare budownictwo. Zużycie energii przy temperaturze -20 to około 1300w na godzinę . Woda na wylocie od 25 do 30 stopni. Pompa zużyła do teraz bo dzisiaj też działa 1640 kwh . W mojej pompie brakuje Polskiego menu i nastawy krzywej grzewczej są poza zakresem podłogówki od 45 stopni . Są wersje nisko i wysokotemperaturowe ja dostałem nie to co potrzeba . Zwrócić nie mogę bo sam montowałem bez gwarancji. Ale podobno monoblok ma działać 20lat bez zarzutu .Zapomniałem dodać że podłączone obecnie jest tylko CO .Zobaczymy

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Odniosę się do problemu z twoją pompą 1o kw. Bład 1. Bojler płaszczowy (max pompa 2,5kw) Błąd 2. Przekroje rur w obiegu pierwotnym 28 to wcale nie jest dużo dla pompy ciepła 10 kw , znaczenie ma długość obiegu i ilość kolan .Skoro masz w instalacji bojler płaszczowy to robił to amator , zwiększ przekroje włącznie z zaworem trójdrogowym i zadziała .
  • #5 19630371
    Drukarz4C
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    andrzej lukaszewicz napisał:

Podpowiesz na co innego warto zwrócić uwagę? Szukam ~10kW do CO i CWU na 200m2. Polecają mi Gree - ale split.
  • #6 19637574
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Drukarz4C napisał:
    andrzej lukaszewicz napisał:

Podpowiesz na co innego warto zwrócić uwagę? Szukam ~10kW do CO i CWU na 200m2. Polecają mi Gree - ale split.

Midea/ rotenso/ kaisai/hyundai/metsu itd.
    Ten sam peodukt pod różnymi markami , dobre parametry, rosądna cena.
  • #7 19639044
    Drukarz4C
    Poziom 10  
    Inna naklejka nie czyni produktu lepszym...
  • #8 19642022
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Drukarz4C napisał:
    Inna naklejka nie czyni produktu lepszym...

Producentem jest Midea,,,a, dalej to ju tylko jest marketing...
  • #9 20071576
    ryswil
    Poziom 12  
    Obecnie czekam na dostawę pompy GREE typ GRS-CQ10Pd/NhG-M. We własnym zakresie muszę wykonać fundament. Czy ktoś z panów może podać mi wymiary otworów w podstawie pompy w stosunku do krawędzi bocznych obudowy. Chodzi o otwory mocujące pompę do fundamentu. Potrzebuję też odległość przyłączy wodnych do krawędzi podstawy w celu ustalenia wysokości fundamentu. Takich danych nie ma w instrukcji montażu. Napisałem zapytanie do centrali serwis Gree Polska. Opowiedziano mi że producent nie zwymiarował w instrukcji położenia tych elementów.
    Bardzo proszę o odpowiedź.
  • #10 20076141
    robil
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Przeskaluj rysunki ja tak robiłem , wyszło przesunięcie boczne 5cm . Tylko przy montażu koniecznie amortyzatory gumowe i podejście rur z kątem 90 stopni . Fundament to najlepiej pionowe podpory amortyzatorów z prześwitem 30 cm , ewentualnie kabel grzewczy bo przy ciągłych mrozach przyrost lodu jest ogromny.
    .

Dodano po 5 [minuty]:

Tak to wygląda. Teraz wiem że jest za nisko .
    Załączniki:
    • Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? IMG_20220626_105050.jpg (8.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20091568
    netmaniak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    ryswil napisał:
    Obecnie czekam na dostawę pompy GREE .

Czy zamontowałeś/uruchomiłeś już pompę? Właśnie uruchomiłem swoją (GREE 10 kW monoblok, 3fazy) i chciałbym zweryfikować kwestię zużycia prądu w stanie Stand By. Założyłem sobie licznik i wskaźniki napięcia i natężenia - i teraz mam.... Wychodzi mi że ta pompa gdy jest w trybie czuwania (nie grzeje CWU i CO) pobiera 0,4 A na fazę co jest moim zdaniem z 10x za dużo. Chciałbym zweryfikować u kogoś jak to wygląda - raczej to jakieś uszkodzenie bo normalnym to nie jest. Może ktoś ma pomysł co może być przyczyną?

Pozdrawiam
  • #12 20092249
    ryswil
    Poziom 12  
    Jeszcze nie mam pompy. Sprzedawca obiecuje pod koniec lipca. Na razie mam tylko instalację elektryczną. Zabezpieczenia, sterowanie drugim źródłem grzania, przełączanie przy niskiej temperaturze no i oczywiście licznik energii wraz z pomiarem mocy chwilowej. Nie mogę nawet wykonać fundamentu i przekłucia ściany ponieważ nie mam wymiarów podstawy wraz z otworami do mocowania, oraz położenia przyłączy wodnych. Podaj mi proszę te wymiary np. od strony krawędzi lewego boku. Obawiam się, że nie zdążę na czas. Beton i wymurówka musi odstać miesiąc.
    Co do twojego pytania o pobór prądu podczas czuwania to w przypadku kiedy mamy tak znaczny pobór mocy biernej pomiar prądu nic nam nie powie i tak naprawdę nie ma znaczenia. należy tu zastosować pomiar mocy czynnej i zliczać pobór energii czynnej. Jeżeli nie wiesz co znaczą terminy moc bierna, czynna. to chętnie wyjaśnię. Pozdrawiam. Ryszard
  • #13 20093166
    netmaniak
    Poziom 11  
    Wymiary mogę podać. Pod wieczór zrobię Ci zdjęcia i wymiary otworów . Ja swoją stawiałem na bloczkach fundamentowych i cienkich podkładkach z gumy. Mam dość nisko bo musiałem wejść do piwnicy pod stropem więc miałem ograniczone pole manewru. Odezwę się po 18 tej
    Rafał
  • #14 20094244
    netmaniak
    Poziom 11  
    U mnie wygląda to jak na zdjęciach. Wyjść wody nie dam rady zwymiarować dokładnie bo mam już izolację. W razie czego napisz to zrobię inne foty lub wyślę na email w lepszejjakości. Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić? Pompa ciepła Gree Versati Monoblok 10kW - warto kupić?
  • #15 20094972
    ryswil
    Poziom 12  
    Zupełnie nieczytelny jest obraz od frontu. Myślę, że rozstaw otworów to jakieś 900 mm, ponieważ od boków jest po 150 mm. Czy przyłącze powrotne to dolna rura? Widzę na jednej fotce urywek napisu. Potwierdź mi to. Czy może być prawdą wymiar położenia tych rur 150 mm i 250 mm od podstawy. Wyślij mi wiadomość na 783944924.
  • #16 20095842
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    netmaniak napisał:
    U mnie wygląda to jak na zdjęciach

A to chyba nie jest poprawny montaż zgodny z DTR.
  • #17 20096872
    netmaniak
    Poziom 11  
    Andrzej - masz na myśli wysokość nad gruntem?
  • #18 20100944
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Zdecydowanie za nisko jest to zamontowane.
  • #19 20115241
    KaczorGSM
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Gree wymaga tylko 10 cm nad gruntem.

Mnie bardziej martwi gdzie są zawory przeciw-zamarzaniowe ?
    Bo chyba ich całych nie zaizolowałeś ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dzielą się doświadczeniami z pompą ciepła Gree Versati Monoblok 10kW. Wiele osób podkreśla, że pompa ma interesujące parametry, ale pojawiają się również wątpliwości co do jej wydajności w ekstremalnych warunkach. Jeden z użytkowników zainstalował model 8kW i zauważył, że pompa działała bez problemów w temperaturze -24°C, jednak brakowało polskiego menu i odpowiednich ustawień dla podłogówki. Inni sugerują, że istnieją lepsze opcje w podobnej cenie, a także wskazują na alternatywne marki, takie jak LG, Midea, Rotenso, Kaisai, Hyundai. Pojawiają się również pytania dotyczące montażu i wymiarów, a użytkownicy wymieniają się informacjami na temat instalacji i zużycia energii. W kontekście użytkowania, niektórzy zauważają wysokie zużycie prądu w trybie czuwania, co może sugerować problemy z urządzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA