Hej, w związku z tym, że w mojej okolicy wystartował program dofinansowań do wymiany pieca na węgiel na pompe ciepła, chciałym zapytać Was jaką wybrać. Jestem po audycie z którego wyszło, że pompa ciepła powinna być ok 11kW (podobne wyniki wyszły na stronie ciepłowłaściwe). Jeśli chodzi o obecną instalację, to piec na węgiel do tego bufor 800litrów i dwa obiegi, jeden na podłogówke ok 80m2 i jeden na grzejniki ok 150m2. Całością steruje Tech i2. Dodatkowo w buforze mam grzałkę 7,5kW, grzałka włożona do rury i pompka, która robi przepływ. (tu są zdjęcia kotłowni ale jeszcze bez grzałki https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3872281.html ). Nie ukrywam, że bufor chciałbym zostawić w obecnej instalacji.
Mam oferty dwóch firm, pierwsza to pompa ciepła monoblock DEFRO 12 kW DPH PREMIUM R 290 Propan A++, według zapewnień to będzie dobrze pracować z takim dużym buforem, nie będzie to problem.
Druga oferta to split LG 12 kW 3f: HU123MA U33 + HN1636M NK5 3F.
Pierwszy instalator, twierdzi, że te pompy LG nie lubią takich dużych buforów, że wystarczy 200 litrów. Drugi instalator, znów twierdzi, że taka pompa LG to dla niej ten bufor 800 litrów nie ma problemu. Komu wierzyć? To jest jedna kwestia
Trochę czytałem o pompach na propan i ogólnie są zachwalane. Jeśli chodzi znowu o splity, to nie wiadomo co UE wymyśli za jakiś czas z gazami stosowanymi w tych pompach. Cena splita tańsza niż monoblocka, ale przy dofinansowaniu, nie ma to większego znaczenia.
Co w takim razie zrobić, wybrać? Może ktoś doradzi coś?
Mam oferty dwóch firm, pierwsza to pompa ciepła monoblock DEFRO 12 kW DPH PREMIUM R 290 Propan A++, według zapewnień to będzie dobrze pracować z takim dużym buforem, nie będzie to problem.
Druga oferta to split LG 12 kW 3f: HU123MA U33 + HN1636M NK5 3F.
Pierwszy instalator, twierdzi, że te pompy LG nie lubią takich dużych buforów, że wystarczy 200 litrów. Drugi instalator, znów twierdzi, że taka pompa LG to dla niej ten bufor 800 litrów nie ma problemu. Komu wierzyć? To jest jedna kwestia
Trochę czytałem o pompach na propan i ogólnie są zachwalane. Jeśli chodzi znowu o splity, to nie wiadomo co UE wymyśli za jakiś czas z gazami stosowanymi w tych pompach. Cena splita tańsza niż monoblocka, ale przy dofinansowaniu, nie ma to większego znaczenia.
Co w takim razie zrobić, wybrać? Może ktoś doradzi coś?