logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane III - Nieodpalający silnik po naprawie, błąd z kołem zamachowym i synchronizacją

Pfemek 11 Mar 2021 20:57 927 4
REKLAMA
  • #1 19312273
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 338
    Witam.
    Auto trafiło do mnie po naprawie mechanicznej (padła panewka na jednej korbie). Silnik po naprawie nie odpala. Podobno przed samą naprawą też już nie odpalał ale trochę wcześniej, już ze stukającą panewką chodził. Tyle wiem z wywiadu. Nie wiem ile w tym prawdy.
    Sterownik nie zgłasza żadnego błędu. W parametrach mam zezwolenie na uruchomienie silnika, ale parametr synchronizacji - brak i sygnał z koła zamachowego - nieprawidłowy. Oscyloskop w dłoń i poniżej zamieszczam oscylogramy. Rozrząd ma być podobno na bank ok. Reszta według mechanika też. Czujnik CKP czyta sygnał z koła zamachowego i myślę że tu jest problem. Koło założone źle o 180 stopni, o ile da się to wykonać i tu pojawia się pytanie czy mam rację? Sorry za słabą jakość oscylogramów ale taki mam sprzęt. Co o tym sądzicie?
    Załączniki:
    • Megane III - Nieodpalający silnik po naprawie, błąd z kołem zamachowym i synchronizacją ADS00006.jpg (42.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Megane III - Nieodpalający silnik po naprawie, błąd z kołem zamachowym i synchronizacją ADS00007.jpg (40.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Megane III - Nieodpalający silnik po naprawie, błąd z kołem zamachowym i synchronizacją ADS00008.jpg (38.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Megane III - Nieodpalający silnik po naprawie, błąd z kołem zamachowym i synchronizacją ADS00009.jpg (41.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19312388
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 508
    Niby możliwe, ale wg obrazków sygnały się pokrywają. Tylko trochę dziwny ten sygnał z koła rozrządu, raz jest jeden pik, a raz 4.
  • REKLAMA
  • #3 19312419
    Pfemek
    Poziom 24  
    marszałekkom napisał:
    raz jest jeden pik, a raz 4.

Tak jest skonstruowane koło impulsowe wałka rozrządu.
    Jeden "pik" - oznaczenie pierwszego cylindra, dwa drugiego itd. Zgadza się to z kolejnością zapłonów 1-3-4-2. Natomiast znacznik na kole zamachowym pokrywa się z 2 i 3 co dawało by kolejność 2-1-3-4, przesunięte o kąt 180 stopni. Ja to tak widzę jednak nie mam z czym porównać dlatego pytam.
  • REKLAMA
  • #4 19312453
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 508
    A to sorry, masz rację.
  • #5 19325017
    Pfemek
    Poziom 24  
    Moja diagnoza okazała się słuszna. Auto wróciło do mechanika. Okazało się, że w nowym wale korbowym nie ma kołka ustalającego przez co doszło do pomyłki przy montażu koła zamachowego.
    Koło zamachowe poprawnie zamontowane i silnik odpalił...
REKLAMA