Pracuję nad takim urządzeniem. Zakres pomiarowy od około 150 nA (kwestia szumu wzmacniacza różnicowego) do 400 mA (można zwiększyć kosztem dokładności).
Napięcie wejściowe od 0,8 V (Diff Amp słabo sobie radzi z niższymi napięciami) do 4,3 V (Diff Amp się nasyca).
Dane prezentowane na LCD i rejestrowane na karcie pamięci.
Próbkowanie co 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 ms. ADC pracuje w trybie 12-bit + oversamplig i efektywnie zostaje około 14 bitów.
Wyniki pomiarów 4 cyfry znaczące, wyniki obliczeń (moc, energia, pojemność, rezystancja) 6 cyfr znaczących.
Wykres napięcia (liniowy), prądu (logarytmiczny), mocy (logarytmiczny).
Prezentacja statystyk (min, avg, max) + histogramy z zadanego zakresu.
Mam na zbyciu kilka płytek w wersji 1.6, które mają kilka wad:
- Układ współpracuje z Nucleo G474RE i LCD 2.4" + TP rezystancyjny.
- Maksymalne napięcie wejściowe do ~4,3 V (wzmacniacz różnicowy w układzie pomiaru prądu się nasyca).
- Pasmo przenoszenia w torze prądowym jest rzędu 100 Hz, zamiast 10 kHz. Źle wyznaczyłem wartość jednego kondensatora.
- Trzeba zrobić jedno połączenie ręcznie, ponieważ podłączyłem sygnał do niewłaściwego kanału ADC.
W planach mam zrobienie wersji 2.x.
- LCD 5" lub 7" z panelem pojemnościowym.
- Cała elektronika na 1 płytce (bez Nucleo).
- Próbkowanie co 1 ms.
- Symulator działania ogniwa (CRxxxx, AAA, AA, Alkaliczne, Ni-MH, Li-Ion, LiFePo, itp.)
- Przesyłanie skompresowanych danych przez radio, aby uzyskać większą swobodę działania w pomiarach urządzeń automatyki domowej.