logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lodówka Amica AK311 AK2300 - chłodziarka pracuje bezustannie, dużo szronu.

Bartek554 13 Mar 2021 00:03 1686 11
  • #1 19314657
    Bartek554
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam,
    Ostatnimi czasy pojawił się następujący problem z moją kilkunastoletnią (?) lodówką Amica AK 311, Model AK2300, w zabudowie. Chłodziarka pracuje non stop, a na tylnej ściance zebrała się już duża warstwa szronu. Uszczelka zamrażalnika jest delikatnie pęknięta, i w tym kierunku powoli idzie oblodzenie (ale nie odpycha drzwiczek). Po wyłączeniu termostatem na "0" wyłącza się, a po ponownym włączeniu na "1-9" słychać chwilę (~10sek) delikatne buczenie, cyknięcie i się wyłącza na parę minut (~5min). Dzisiaj zauważyłem, że pod spodem pojawiła się woda, która kapie gdzieś z tyłu - po dłuższej pracy co raz rzadziej. Co może być przyczyną i czy da się to jakoś naprawić?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #3 19316716
    Bartek554
    Poziom 4  
    78db78 napisał:
    Termostat do wymiany.
    A czy jest to bardzo skomplikowane? Czy tylko wyłączyć, odkręcić panel sterujący, odczepić wtyczki i wysunąć termostat (zgaduję...)? Czy jest w tym jakiś "haczyk" i czy nie wskazuje to np. na brak czynnika chłodzącego?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #5 19317521
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1013
    78db78 napisał:
    Może być brak czynnika, zmierz temperatury w środku chłodziarka zamrażarka pomacaj z tyłu kratkę czy jest gorąca. Wymiana prosta tylko wyjęcie i wkładanie termostatu na rozmrożonej lodówce.

Pomacać, to można małżonkę po tyłku. Nie w zabudowie.
    Dobry Kolego trop podałeś, a termostat zardzewiały w podstawie należy wymienić na K591761 lub K591793. Ranco są podróby, więc oryginał ciężko dostać. Ja stosuję ten drugi i zero reklamacji.
  • #6 19323333
    Bartek554
    Poziom 4  
    Dzięki, ale niestety diagnoza nietrafiona...
    Owszem, stary termostat był od spodu zardzewiały, ale po wymianie na nowy zamiennik (K591761) - bez zmian.
    Lodówka pracuje bez przerwy.
    Zmierzę jeszcze temperatury produktów/ półek w chłodziarce i zamrażarce, ale wszystko jest raczej mocno wychłodzone.
    Odnośnie macania - dokładnie, przy zabudowie jest niewykonalne, nawet wtyczka jest schowana i korki wyłączałem...
    Jeszcze jakieś pomysły/sugestie?

Edit:
    Sprawdziłem temperaturę w środku.
    Ścianka tylna 0st.C, a półeczki i produkty 6-9st.C - mierzone elektronicznym.

Nie wiem, co mam teraz zrobić...
  • Pomocny post
    #7 19326763
    skryn
    Specjalista AGD
    Bartek554 napisał:
    Dzięki, ale niestety diagnoza nietrafiona...
    Owszem, stary termostat był od spodu zardzewiały, ale po wymianie na nowy zamiennik (K591761) - bez zmian.

No i widzisz niuans naprawy. Termostat owszem nowy, ale kapilara nie dostała się do pochwy. Tam jest taki myk, że laik bierze za opór, który trza przełamać. Wielu serwisantów na tym poległo.
    A tam trza jak dziewicę, do końca potraktować... :)
    Ja za Ciebie tego nie zrobię, to Twoja dziewczynka... :wink:

Inna sprawa, że pisałeś K591761; jak kupiłeś podróbkę, to ten penisek ma za krótkiego członka i nie wejdzie do końca pochwy, przeznaczonej na kapilarę termostatu. Zwyczajnie, brakuje mu rozmiaru...

Kapujesz to wszystko?

Dlatego, chromolę i kupuję K591793 z zapasem kapilary. Niestety, na drugą dziewczynkę już nie wystarczy... :wink:
  • #8 19327514
    Bartek554
    Poziom 4  
    No dobra, obrazowo to wyjaśniłeś :), ale jest kilka ale...
    Mianowicie, nie znając nawet teoretycznej anatomii lodówki oraz nie mając czucia na "członku" jak mam go mocniej wepchnąć? Przecież on chyba sprężynuje i wygina się gdzieś za dziurką zamiast iść prosto do celu. Czy jest tam jakaś rurka/prowadzenie, które go pokieruje i nie pozwoli na zboczenie?
    Czy to jest ślepa uliczka i za daleko nie pójdzie?
    Dodatkowo widziałem, że powinno się założyć krótką osłonę kapilary, ale tego modelu to chyba nie dotyczy.
    Faktycznie, zakupiony zamiennik miał mieć 135cm, ale w rzeczywistości okazało się że ma ze 125cm.
    A co jak kupię drugi model, który deklarują że ma 170cm? To o jakieś 35cm więcej! Gdzie ja to mam upchnąć? Można kapilarę ciaśniej zwijać?

Podsumowując:
    Kupić nowy dłuższy czy ten stary dopychać?
    Jak pchać, żeby doszło do końca, ale bez wycieku/wytrysku czynnika? :)
    I co z nadmiarem?
  • Pomocny post
    #9 19329040
    skryn
    Specjalista AGD
    Bartek554 napisał:
    Podsumowując:
    Kupić nowy dłuższy czy ten stary dopychać?
    Jak pchać, żeby doszło do końca, ale bez wycieku/wytrysku czynnika? :)
    I co z nadmiarem?

Załamanie kapilary, to ostatnie jakieś dziesięć centymetrów. Żeby dostać się do końca. Pochwy, oczywiście. Oj, czuć tam opór... :wink:
    I nic nie wyleci (gaz), gdyż jest to odrębna część układu, niekolidująca z czynnikiem.
    A nadmiar kapilary zawiniesz w trąbkę, jak u słonia... i upchasz gdzieś w obudowie :)
    Termostat najlepiej w tym typie wymienić po kompletnym rozmrożeniu. Kapilarę można potraktować wazeliną/smarem, celem lepszej penetracji. Jak w seksie! :)
    Powodzenia.
  • #10 19375758
    Bartek554
    Poziom 4  
    Wracam do tematu...
    Niestety, kupiłem nowy termostat, ten drugi, dłuższy i problem pozostał.
    Wyłączyłem lodówkę, porównałem i odznaczyłem na nim długość pierwszego termostatu, następnie wsunąłem do oporu, nadmiar zwinąłem, ustawiłem na 1, włączyłem lodówkę i pracuje bez przerwy już ileś godzin.
    Czy zrobiłem coś nie tak? Nasuwają mi się jednak pewne wątpliwości i spostrzeżenia:
    - Po nocy w lodówce jest z 6st.C w ciągu dnia 8-10st.C (zależnie od miejsca), a w zamrażarce -31st.C!!
    - jak ustawiam termostat na maksa i zostawiam na dłużej, a potem zmniejszam na 1 to się nie wyłącza (nie cyka termostat) co by wskazywało że jednak za ciepło jest na jego końcówce/czujniku (nie znam zasady jego działania)
    - czy istotne jest żeby lodówka była całkowicie rozmrożona? Zamrażarka też? Czemu? Robiłem to po prostu przy otwartej lodówce
    - gdzie kapilara / termostat mierzy temperaturę i gdzie ją ustawia? W lodówce, zamrażarce, czy średnia między nimi?
    Może kogoś to naprowadzi na inny trop albo może to źle robię?
    Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • #11 19404787
    Bartek554
    Poziom 4  
    Wracam do tematu.
    Rozmroziłem całkowicie lodówkę i zamrażalnik (jakieś 8h), wysunąłem termostat wraz z kapilarą, wsadziłem i... rzeczywiście wszedł głębiej o jakieś 8-10mm. Spod (zza) lodówki kapało długo, ale włączyłem ją i wygląda na to, że działa - znowu włącza się i wyłącza SAMA.

PROBLEM ROZWIĄZANY (lecz nie wiem na jak długo...).
    POWODEM BYŁ PRZERDZEWIAŁY TERMOSTAT I NAJPRAWDOPODOBNIEJ OBLODZENIE W CZĘŚCI TYLNEJ (KAPILARA TERMOSTATU) LODÓWKI.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #12 19404803
    Bartek554
    Poziom 4  
    Wracam do tematu.
    Rozmroziłem całkowicie lodówkę i zamrażalnik (jakieś 8h), wysunąłem termostat wraz z kapilarą, wsadziłem i... rzeczywiście wszedł głębiej o jakieś 8-10mm. Spod (zza) lodówki kapało długo, ale włączyłem ją i wygląda na to, że działa - znowu włącza się i wyłącza sama.

Problem rozwiązany (lecz nie wiem na jak długo...). Powodem był przerdzewiały termostat i najprawdopodobniej oblodzenie w części tylnej (kapilara termostatu) lodówki. Całkowicie rozmroziłem lodówkę, wymieniłem termostat na zamiennik ten "dłuższy", a zapas kapilary zawinąłem za termostatem.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z lodówką Amica AK311 (model AK2300), która pracuje bezustannie i gromadzi szron na tylnej ściance. Po wymianie termostatu na zamiennik K591761 problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył, że temperatura w chłodziarce jest zbyt wysoka, a zamrażarka działa poprawnie. Po całkowitym rozmrożeniu lodówki i ponownej wymianie termostatu na dłuższy, problem został rozwiązany, co sugeruje, że pierwotny termostat był uszkodzony, a także mogło wystąpić oblodzenie w tylnej części urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA