Witam. Mam w mieszkaniu 4 biegunowy rozłącznik główny. Jak się to ma do kolejności wyłączania przewodu neutralnego. Jest jakieś opóźnienie i na odwrót przy włączaniu. Czy to bezpieczne czy raczej powinienem go wymienić ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam2ab92 napisał:Wygląda na to, że wykonawca źle dobrał rozłącznik. By nie było zagrożenia radzę go wymienić, albo chociaż pominąć styk N
retrofood napisał:Zgadzam się, lecz autor zaznaczył że chodzi o mieszkanie, a instalacje w nich (te deweloperskie) są na prawdę minimalistyczne.
Nie można pochopnie zmieniać czegokolwiek w instalacji elektrycznej. Bo być może masz rację, ale możesz jej nie mieć. Ktoś, z jakichś powodów dał ten aparat o takim, a nie innym działaniu, wiec najpierw trzeba mieć pełną wiedzę o instalacji, przeanalizować całość, zrozumieć, czy to błąd czy nie, a dopiero potem się wypowiadać.
2ab92 napisał:podać jakąś podstawę do rozłączania N w układzie TT?
kkas12 napisał:aparat 2P, czyli taki który posiada zabezpieczenia nadmiarowoprądowe w obu torach
kkas12 napisał:
I powiem więcej, że właśnie z tego powodu zabezpieczenia obwodów jednofazowych również powinny przerywać tor N. I nie należy raczej brać tu pod uwagę aparatu 1P+N a aparat 2P, czyli taki który posiada zabezpieczenia nadmiarowoprądowe w obu torach
2ab92 napisał:
Jednak nigdy nie spotkałem się w mieszkaniówce z aparatami nadprądowymi rozlączającymi N czy zabezpieczeniami nadprądowymi w tym przewodzie.
2ab92 napisał:Po co one tam miałyby być, skoro wyłącznik rozłącza fazę?
2ab92 napisał:Jednak nigdy nie spotkałem się w mieszkaniówce z aparatami nadprądowymi rozlączającymi N czy zabezpieczeniami nadprądowymi w tym przewodzie.
2ab92 napisał:Ja spotykłem wielokrotnie.Jednak nigdy nie spotkałem się w mieszkaniówce z aparatami nadprądowymi rozlączającymi N czy zabezpieczeniami nadprądowymi w tym przewodzie.
2ab92 napisał:W starych instalacjach odbiorczych nie było określonego bieguna N.Po co one tam miałyby być, skoro wyłącznik rozłącza fazę? Jak to miałoby wyglądać w starych instalacjach? Topik na obu przewodach? Po co to zabezpieczenie na N ?
2ab92 napisał:A czym różni się 4 polowy rozłącznik od 4 polowego RCD, jeśli styk N ma odpowiednio skonstruowany?
2ab92 napisał:i tak RCD należy w tym układzie zastosować w każdym obwodzie, więc biegun N i tak będzie rozłączany tym aparatem. Więc jakoś średnio widzę konieczność rozłączania N
markus-19 napisał:Prosze, bądź jak rasowy radiowiec i stosuj jego zasadę.Niektóre kraje dostrzegają takie zagrożenie również w TN bądź dmuchają na zimne i rozłączają tor N.