logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

4 biegunowy wyłącznik izolacyjny a odłączenie przewodu N

Arek1918pl 16 Mar 2021 00:08 5580 24
  • #1 19321123
    Arek1918pl
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam. Mam w mieszkaniu 4 biegunowy rozłącznik główny. Jak się to ma do kolejności wyłączania przewodu neutralnego. Jest jakieś opóźnienie i na odwrót przy włączaniu. Czy to bezpieczne czy raczej powinienem go wymienić ?
  • #3 19321148
    2ab92
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Poszukaj czy nie ma gdzieś narysowanego schematu styków na obudowie. Względnie czy tor N jest oznaczony.
    Możesz też poszukać karty katalogowej w internecie.
  • #4 19321151
    Arek1918pl
    Poziom 4  
    4 biegunowy wyłącznik izolacyjny a odłączenie przewodu N
  • Pomocny post
    #5 19321155
    2ab92
    Poziom 14  
    Wygląda na to, że wykonawca źle dobrał rozłącznik. By nie było zagrożenia radzę go wymienić, albo chociaż pominąć styk N (dać ZUG'a). Wtedy będzie pracował jako 3 torowy.
  • #6 19321158
    Arek1918pl
    Poziom 4  
    Dziękuję zamykam temat.
  • #7 19321230
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    2ab92 napisał:
    Wygląda na to, że wykonawca źle dobrał rozłącznik. By nie było zagrożenia radzę go wymienić, albo chociaż pominąć styk N

Nie można pochopnie zmieniać czegokolwiek w instalacji elektrycznej. Bo być może masz rację, ale możesz jej nie mieć. Ktoś, z jakichś powodów dał ten aparat o takim, a nie innym działaniu, wiec najpierw trzeba mieć pełną wiedzę o instalacji, przeanalizować całość, zrozumieć, czy to błąd czy nie, a dopiero potem się wypowiadać.

PS. Może przewód N wcale nie jest podłączony? I skąd wiadomo, że N w ogóle w tej instalacji jest?
  • #8 19322108
    2ab92
    Poziom 14  
    retrofood napisał:

Nie można pochopnie zmieniać czegokolwiek w instalacji elektrycznej. Bo być może masz rację, ale możesz jej nie mieć. Ktoś, z jakichś powodów dał ten aparat o takim, a nie innym działaniu, wiec najpierw trzeba mieć pełną wiedzę o instalacji, przeanalizować całość, zrozumieć, czy to błąd czy nie, a dopiero potem się wypowiadać.
    Zgadzam się, lecz autor zaznaczył że chodzi o mieszkanie, a instalacje w nich (te deweloperskie) są na prawdę minimalistyczne.
    Dobrze że w ogóle dali rozłącznik, bo często widzę zamiast niego trójfazowy RCD.
    Swoją drogą w jakich przypadkach w mieszkaniówce (bo o niej mowa) uzasadnione jest rozłączanie N? Bo większość z tego co widzę daje rozłączniki 3p. I wg mnie to wystarcza.
  • #9 19322137
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4268
    Przecież istotny jest układ sieci zailającej. Jeśli TN to czterotorowy wyłącznik główny nie ma uzasadnienia w mieszkaniówce, natomiast jeśli układ TT to przerywanie toru N jak najbardziej wskazane. Jednak musi to być wyłącznik 3P+N a nie cztery P co widzimy na fotce bo to prędzej czy później się kosztownie zemści.
  • #10 19322201
    2ab92
    Poziom 14  
    Kolego kkas12 mógłby kolega podać jakąś podstawę do rozłączania N w układzie TT? Nie ma takiego przepisu, o normie też nie słyszałem. Rozłączniki 3P widziałem właśnie w układzie TT, bo taki u mnie dominuje.
    A że rozłącznik ma być 3P+N to doskonałe wiem.
  • #11 19322220
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    2ab92 napisał:
    podać jakąś podstawę do rozłączania N w układzie TT?

Ano choćby taka że w TT zamiast N może się pojawić jakiś potencjał i to nawet spory. A rozłącznik jest po to by za nim żadnego potencjału nie było.
  • #12 19322244
    kkas12
    Poziom 43  
    Jakiej podstawy oczekujesz?
    Mnie wystarcza logika oparta na znajomości specyfiki tego układu z której wynika iż potencjał przewodu neutralnego może znacznie odbiegać od potencjału ziemi.

I powiem więcej, że właśnie z tego powodu zabezpieczenia obwodów jednofazowych również powinny przerywać tor N. I nie należy raczej brać tu pod uwagę aparatu 1P+N a aparat 2P, czyli taki który posiada zabezpieczenia nadmiarowoprądowe w obu torach
  • #13 19322258
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    kkas12 napisał:
    aparat 2P, czyli taki który posiada zabezpieczenia nadmiarowoprądowe w obu torach

Stąd z dawnych lat gdzieniegdzie pozostały jeszcze zabezpieczenia na L i N. Ale TT rządzi się swoimi prawami...

Dodano po 2 [minuty]:

Gorzej że niektórzy wioskowi a często i miastowi elektrycy nauczyli się zerować gniazda i do dziś zerują jak leci. Bocianowi by gniazdo na drewnianym słupie wyzerowali gdyby zapłacił.
  • #14 19322391
    2ab92
    Poziom 14  
    kkas12 napisał:

I powiem więcej, że właśnie z tego powodu zabezpieczenia obwodów jednofazowych również powinny przerywać tor N. I nie należy raczej brać tu pod uwagę aparatu 1P+N a aparat 2P, czyli taki który posiada zabezpieczenia nadmiarowoprądowe w obu torach

Co do ewentualnego potencjału w TT - zgoda.
    Jednak nigdy nie spotkałem się w mieszkaniówce z aparatami nadprądowymi rozlączającymi N czy zabezpieczeniami nadprądowymi w tym przewodzie. Po co one tam miałyby być, skoro wyłącznik rozłącza fazę? Jak to miałoby wyglądać w starych instalacjach? Topik na obu przewodach? Po co to zabezpieczenie na N?
    I tymbardziej nie wierzę w takie rozwiązanie w deweloperce. Tam dobrze znaczy tanio. Nikt zbędnych (nie wymaganych prawem) zabezpieczeń nie dołoży.
  • #15 19322453
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    2ab92 napisał:
    Jak to miałoby wyglądać w starych instalacjach? Topik na obu przewodach?

tak właśnie to wyglądało w instalacjach domowych okresu przedwojennego.
  • #16 19322479
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    2ab92 napisał:

Jednak nigdy nie spotkałem się w mieszkaniówce z aparatami nadprądowymi rozlączającymi N czy zabezpieczeniami nadprądowymi w tym przewodzie.

Nie znasz dawnych instalacji (niektóre działają do dzisiaj). Np. w Dąbrowie Górniczej, bo tam widziałem kilka lat temu.
  • #18 19322796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19323195
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    2ab92 napisał:
    Jednak nigdy nie spotkałem się w mieszkaniówce z aparatami nadprądowymi rozlączającymi N czy zabezpieczeniami nadprądowymi w tym przewodzie.
    Ja spotykłem wielokrotnie.
    Było to nawet 50latemu w mieszkaniu rodziców.
    Ostatnio w 2011 r. w bloku w instalacji administracyjnej (nieusunięta pozostałość )
    2ab92 napisał:
    Po co one tam miałyby być, skoro wyłącznik rozłącza fazę? Jak to miałoby wyglądać w starych instalacjach? Topik na obu przewodach? Po co to zabezpieczenie na N ?
    W starych instalacjach odbiorczych nie było określonego bieguna N.
    W przypadku doziemienia przypadkowego bieguna musiało być zabezpieczenie.
  • #20 19325397
    2ab92
    Poziom 14  
    Nie rozumiem zbytnio co mają do rzeczy stare instalacje zasilane pierwotnie międzyfazowym 220V.
    Piszemy przecież N w układzie TT i ewentualnym wymogu rozłączania N.
    Ja osobiście nie widziałem instalacji TT ani starej ani nowej z oboma biegunami rozłączalnymi. Gdyby takowe istniały, to rozdzielnice musiałyby być 2x większe względem analogicznej instalacji w TN. Poza tym i tak RCD należy w tym układzie zastosować w każdym obwodzie, więc biegun N i tak będzie rozłączany tym aparatem. Więc jakoś średnio widzę konieczność rozłączania N rozłącznikiem, choć nie jest to błąd.

Swoją droga niedawno pytałem o 4-torowy RCD w obwodach 1f. Rozwiązanie, choć powszechne to spotkało się z jednogłośną krytyką.
    A czym różni się 4 polowy rozłącznik od 4 polowego RCD, jeśli styk N ma odpowiednio skonstruowany?
  • #21 19325437
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19325464
    kkas12
    Poziom 43  
    markus-19 napisał:
    Niektóre kraje dostrzegają takie zagrożenie również w TN bądź dmuchają na zimne i rozłączają tor N.
    Prosze, bądź jak rasowy radiowiec i stosuj jego zasadę.
  • #23 19325581
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 19325656
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    Gdyby ktoś nie zauważył - #6:
    Arek1918pl napisał:
    Dziękuję zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię bezpieczeństwa związku z używaniem czterobiegunowego wyłącznika izolacyjnego w instalacjach elektrycznych, szczególnie w kontekście odłączenia przewodu neutralnego (N). Użytkownik zapytał o kolejność wyłączania przewodu N oraz o to, czy powinien wymienić wyłącznik. Odpowiedzi wskazują, że w przypadku instalacji TT rozłączanie toru N jest zalecane, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń związanych z różnicą potencjałów. Wskazano również, że w mieszkaniach często stosuje się wyłączniki 3P, a czterobiegunowe mogą być nieuzasadnione. Użytkownicy podkreślili znaczenie analizy całej instalacji przed dokonaniem zmian oraz zwrócili uwagę na różnice w podejściu do instalacji w różnych krajach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA