logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 2.0 HDI 110KM - Dźwięki grających zaworów przy niskiej temperaturze otoczenia

babula 16 Mar 2021 22:31 3051 10
REKLAMA
  • #1 19323142
    babula
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mój problem to praca silnika , a mianowicie pracuje jakby "grały zawory" i co najdziwniejsze ,że jest tak przy temperaturze otoczenia poniżej 28-30 stopni .Gdy temperatura wzrasta ponad 30 stopni jest cicho silnik pracuje miękko. Czujnik temp. płynu, paliwa ok ,przepływomierz podmieniany ,zawór regulacji ciśnienia paliwa ok , czujnik ciśnienia paliwa też. Egr off i zaślepiony , dpf-u też nie ma .Korekty wtrysków w porządku i próba przelewowa też. Rozrząd wymieniony. Olej Total 5w 40. Autko ładnie ciągnie , nie dymi , dobrze odpala .Jedynie można by się przyczepić może do spalania około 7/100 km. Proszę szanownych forumowiczów o jakieś podpowiedzi .
  • REKLAMA
  • #2 19324405
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19325232
    babula
    Poziom 11  
    Nie piszę z Tajlandii .Chodzi o temperaturę na zewnątrz .W lecie podczas upału kiedy termometr pokazywał 32 stopnie silnik pracował cicho , a poniżej 30 -28 już głośno .
  • #4 19343785
    babula
    Poziom 11  
    Witam , widzę że nikt nie miał takiego przypadku.
  • #5 19344630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19345495
    babula
    Poziom 11  
    Jednej rzeczy jeszcze nie dopisałem : klepie(nie jest typowe klepanie tylko bardziej taki warkot , tak jak pisałem wcześniej jak gdyby grały zawory) właśnie przy dodawaniu gazu , a części nie wymieniałem tylko podmieniałem z innego.A temu czujnikowi na listwie to się przyglądnę lepiej. Dzięki za podpowiedź.
  • #7 19345507
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4159
    Takie pytanko, jeździłeś takim samym autem lub z takim samym silnikiem?
    Według mnie jesteś być może przewrażliwiony na dźwięki.
    Te motory tak trochę warczą, ale to wtryskiwacze tak sobie grają.
  • REKLAMA
  • #8 19349588
    babula
    Poziom 11  
    Syn ma takie samo i chodzi cicho.
  • #9 21235809
    michalgorny1969
    Poziom 1  
    Czy rozwiązał Pan problem głośnej pracy zaworów? U mnie pojawiło się to samo po wykonaniu przez mechanika wymiany kompletu rozrządu. Też w niższych temperaturach!
  • #10 21276822
    babula
    Poziom 11  
    Niestety nie, ale podejrzewam koło zamachowe, bo zmieniłem od 90-konnego, a tam różni się trochę układ ząbków czujnika położenia wału.
  • #11 21292644
    erewandel
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Ej, a możecie nagrać dźwięk wydawany przez silnik we wspomnianej sytuacji i ew. udostępnić to nagranie...? Bo tak to ciężko powiedzieć cokolwiek, zakładam, że żadne kontrolki się nie palą? Niestety nikt z fusów tu nic nie wywróży.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Peugeot 307 2.0 HDI, który wydaje głośne dźwięki przypominające "granie zaworów" przy temperaturach poniżej 30 stopni Celsjusza. Przy wyższych temperaturach silnik pracuje cicho. Wymienione zostały różne komponenty, takie jak czujniki temperatury, przepływomierz, zawór regulacji ciśnienia paliwa, a także wykonano korekty wtrysków. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z wtryskiwaczami lub czujnikiem na listwie CR. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dźwięki mogą być normalne dla tego silnika, a także zwracają uwagę na możliwość problemów z kołem zamachowym po wymianie rozrządu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA