logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falowniki trójfazowe: Znamionowe napięcie wejściowe Udc,r vs napięcie VDC - Praktyka instalatorów

emigrant 19 Mar 2021 12:59 3948 6
REKLAMA
  • #1 19328134
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Witam,

Chcę poruszyć temat znamionowego napięcia wejściowego Udc,r w falownikach trójfazowych.
    W sumie od razu pytanie. Dlaczego instalatorzy za wszelką cenę przy "projektowniu takiej instalacji" nie dążą, żeby przy jednym łańcuchu uzyskać napięcie VDC bliskie znamionowego falownika? Nawet jak producent wyznacza znamionowe napięcie wejściowe Udc,r = 600 V to i tak instalatorzy rozbijają instalację na dwa stringi, gdzie napięcie MPP ledwo dochodzi do 300 VDC. Takie uogólnienie, ale często spotykane, przynajmnie u mnie - te instalacje co widziałem, które można było zrobić na jednym łańcuchu.

Może na przykładzie:
    Fronius SYMO GEN24 6.0 PLUS, panele Longi LR4-72HPH-450M

Liczba trackerów MPP 2
    Maks. prąd wejściowy (Idc max dla MPPT1 / MPPT2) 25 A / 12.5 A
    Maks. prąd zwarciowy dla pola modułów (MPPT1/MPPT2) 37.5 A / 18.75 A
    Zakres napięcia wejściowego (Udc min - Udc max) 80 V - 1,000 V
    Znamionowe napięcie wejściowe (Udc,r) 610 V
    Napięcie rozpoczęcia pracy (Udc start) 80 V
    Użyteczny zakres napięć MPP 80 V - 800 V
    Ilość podłączeń DC (MPPT1 / MPPT2) 2 / 1

No to wrzucamy dane do konfiguratora webowego Froniusa( https://fronius.solarconfigurator.de/solar.configurator/Quick# ):

MPPT SZCZEGÓŁY PV1
    Połączenie (łańcuch x moduł) 1 x 14
    Isc przy 25 °C (77 °F) 11,60 A
    Umpp przy 70 °C (158 °F) 497,14 V
    Uoc przy -10 °C (14 °F) 755,42 V
    Umpp przy 25 °C (77 °F) 581,00 V
    Pmpp przy 25 °C (77 °F) 6,30 kWp
    Konieczność montażu bezpieczników łańcuchowych (gPV) nie
    Konieczność stosowania skrzynek połączeniowych DC nie

Jak widać wybrałem jeden string 14 paneli - 6,30 kWp. Co robią instalatorzy. Rozbiją to na 2 stringi. Panie, tu będzie prawie 600 VDC, tak nie wolno. Mnie się wydaje, że wolno a nawet tak trzeba, gdzie napięcie układu otwartego to 755,42 VDC, które jest tak naprawdę teoretyczne, nieosiągalne w rzeczywistości, ale przy projektowaniu takiej instalacji trzeba go brać pod uwagę, żeby nie przekroczyć 1000 VDC. Z napięciem VDC zbliżać się możliwe napięcia znamionowego wejściowego. Oscylować między 500-600 VDC a nie jakieś 300 VDC. Kiedyś ktoś pisał na forum, że takie napięcie bliskie 600 VDC dla falownika trójfazowego to lepsza synchronizacja falownika z siecią nN 0,4 kV po stronie AC. Przy falowniku jednofazowym dążyć możliwe do 350-400 VDC.

Oczywiście konfigurator przewiduje też 2 łańcuchy w różnych konfiguracjach i wygląda to tak np. 7+7:

PV1:
    Połączenie (łańcuch x moduł) 1 x 7
    Umpp przy 70 °C (158 °F) 248,57 V
    Uoc przy -10 °C (14 °F) 377,71 V
    Umpp przy 25 °C (77 °F) 290,50 V
    Pmpp przy 25 °C (77 °F) 3,15 kWp
    Konieczność montażu bezpieczników łańcuchowych(gPV) nie

PV2:
    Połączenie (łańcuch x moduł) 1 x 7
    Umpp przy 70 °C (158 °F) 248,57 V
    Uoc przy -10 °C (14 °F) 377,71 V
    Umpp przy 25 °C (77 °F) 290,50 V
    Pmpp przy 25 °C (77 °F) 3,15 kWp
    Konieczność montażu bezpieczników łańcuchowych(gPV) nie

Niby użyteczne napięcie zaczyna się w tym falowaniku od 80 VDC a w starych Forniusach od 200 VDC, więc 290,50 VDC jest jak najbardziej ok i przy 70 stopniach instalacji PV spadnie do 248,57 VDC, więc też jest ok. Gdzie jeszcze zachmurzenia, pory roku(wysokość słońca), itd. Czy do końca tak należy zrobić instalację? No chyba nie...
  • REKLAMA
  • #2 19329056
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Sprawa jest prosta, wiekszośc instalatorów nie ma pojęcia o takich rzeczach. Tutaj masz wykres sprawnosci falownika huawei 3 fazowego Falowniki trójfazowe: Znamionowe napięcie wejściowe Udc,r vs napięcie VDC - Praktyka instalatorów
    Z tego co mi wiadomo to wartośc napięcia 600VDC jest potrzebna do wytworzenia 3x230VAC, dlatego w falowniku jest przetwornica DC/DC, która podbija napiecie wejściowe do 600VDC - im mniej musi podbic tym lepsza sprawnośc, sam mam 2 stringi, których napięcie oscyluje wokół 530-550VDC w zależności od obciążenia.
    Falowniki trójfazowe: Znamionowe napięcie wejściowe Udc,r vs napięcie VDC - Praktyka instalatorów

Teraz wgłąbiam się w temat mocy biernej - niestety zdarza się że falownik wyłącza się ze względu na wysokie napięcie na jednej z faz podczas 100% produkcji (8,8kW), z jedego z artykułów z sieci wyczytałem, że produkcja mocy biernej moze to napięcie obniżac, narazie testuję krzywą cos fi.
    https://www.elektro.info.pl/artykul/jakosc-en...i-energii-elektrycznej-w-punkcie-przylaczenia
  • REKLAMA
  • #3 19329098
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    domelek napisał:
    Sprawa jest prosta, wiekszośc instalatorów nie ma pojęcia o takich rzeczach.

Mam wrażenie, że większość instalatorów w ogóle nie ma pojęcia o PV. Kombinatorzy zrobili sobie dozór+eksploatację i co tam jeszcze trzeba, żeby móc świadczyć usługę instalatorską. Mają swoje 5 minut i trzepią kasę, bo jest boom fotowoltaiczny na rynku. Nawet opłaca się jechać na drugi koniec Polski, opłacić hotel na 2 dni i wracać z kasą. Nie ważne jak, ważne ile...

Nikt nie chce pokazać szczegółowej wyceny z 8% VAT... Na tym też są przekręty, że finalnie 8% nie jest dla nas tylko dla instalatora...

Jaki wniosek z tego? Kto nie ma lewych łap, trochę ma pojęcia to najlepiej taką instalację zrobić samemu, albo wspólnie z elektrykiem, żeby to też trochę nadzorował nawet jak nie ma pojęcia o PV i pod tym się podpisał dla papierów do ZE. Z tego co widzę to naprawdę szkoda pieniędzy, żeby uszczęśliwiać finasowo partaczy.
  • #4 19329199
    galica01
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Poruszyłeś ciekawy temat też jestem w trakcie zakładania instalacji fotowoltaicznej i też mam dylemat ile stringów, napięcia mam nie przekroczone przy podłączeniu na jednym stringu.
    Pisałem na forum ile zrobić stringów i wychodziło na to że jeden też byłem do tego przekonany mam falownik sofar i napisałem do sofara jako to widzą i zalecają dwa stringi choć nie wykluczają jednego.

Przygotowuję instalację pod dwa choć nie jestem do tego przekonany ale zawsze łatwiej z dwóch zrobić jeden niż
    w drugą stronę

Zaletę jaką widzę u siebie w dwóch stringach to w razie jakiś problemów porównanie jednego stringu do drugiego bo oba będą w na tej samej połaci obok siebie

Tez niema jednoznacznej odpowiedzi że jeden string jest znacznie lepszy od dwóch przy zachowaniu napięć falownika

Ktoś powie zależy jaka instalacja co gdzie i jak to jest prawda ale zakładamy że napięcia są w normie falownika i cała instalacja jest w tą samą stronę

Koszt dwóch stringów jest większy
    hmmmm.......
  • REKLAMA
  • #5 19329215
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 730
    domelek napisał:
    Z tego co mi wiadomo to wartośc napięcia 600VDC jest potrzebna do wytworzenia 3x230VAC,

W falownikach opartych o topologię pół-mostka IGBT( dotyczy się wszystkich inwerterów 3F bez transformatorowych) ta wartość wynosi ok 780VDC.
  • #6 19329233
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    iskrownik napisał:
    domelek napisał:
    Z tego co mi wiadomo to wartośc napięcia 600VDC jest potrzebna do wytworzenia 3x230VAC,

W falownikach opartych o topologię pół-mostka IGBT( dotyczy się wszystkich inwerterów 3F bez transformatorowych) ta wartość wynosi ok 780VDC.

to czemu napięcie znamionowe jest w okolicach 600VDC i sprawnośc najwyższa dla tegoż napięcia?
  • REKLAMA
  • #7 19329338
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 418
    Oprócz sprawności jest też inny zakres temperatur w jakich falownik może pracować bez obcinania produkcji. Nie mogę teraz znaleźć ale dla falownika Fronius symo 3.0-3s. Przy napięciu 600V DC falownik nie obetnie produkcji do temperatury otoczenia 60 stopni. Przy napięciu 400V DC falownik nie obetnie produkcji do temperatury otoczenia 40 stopni

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem związany z projektowaniem instalacji fotowoltaicznych, szczególnie w kontekście znamionowego napięcia wejściowego Udc,r w falownikach trójfazowych. Użytkownicy zauważają, że wielu instalatorów nie dąży do uzyskania napięcia VDC bliskiego wartości Udc,r, co prowadzi do rozdzielania instalacji na dwa stringi, mimo że możliwe byłoby użycie jednego. Wskazano na znaczenie efektywności falowników, gdzie napięcie 600VDC jest kluczowe dla optymalnej pracy i minimalizacji strat. Wspomniano również o falownikach Fronius oraz Sofar, a także o wpływie napięcia na temperaturę pracy falowników. Użytkownicy podkreślają, że brak wiedzy wśród instalatorów może prowadzić do nieoptymalnych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA