logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana wkładki w starych drzwiach - utknięcie mimo odkręconych śrub

major697 19 Mar 2021 21:43 2268 10
  • #1 19329115
    major697
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć, mam w mieszkaniu stare drzwi w których chce wymienić wkładke z zamkiem. Odkręciłem jedna śrubę, druga przewierciłem, ale wkładka nie wychodzi. Co jeszcze może ją trzymać?
  • #2 19329124
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Te wkładki są wsuwane w drzwi, trzeba po prostu mocno pociągnąć/zastosować jakąś dźwignię.
  • #4 19329132
    major697
    Poziom 12  
    Przyłożyłem metalowy pręt po kątem w miejsce gdzie była klamka i uderzałem młotkiem, wkładka nawet nie drgnęła
  • #6 19329142
    Michał643
    Poziom 26  
    major697 napisał:
    Przyłożyłem metalowy pręt po kątem w miejsce gdzie była klamka i uderzałem młotkiem, wkładka nawet nie drgnęła

Tak się tego nie wyjmie. Trzeba wziąć mocny śrubokręt lub dłuto i podważać zamek raz z góry, raz z dołu od tej strony co jest na pierwszym zdjęciu.
  • #7 19329148
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    major697 napisał:
    Co jeszcze może ją trzymać?

Nic. Znaczy, wkrętów już nie ma. Ja bym wyjmował go od czoła. Zrobić podejście do brechy, ale trzeba podłożyć twardą blaszkę, żeby czoła skrzydła zbytnio nie uszkodzić. Chociaż i tak będziesz musiał go szpachlować, bo dzisiejsze zamki różnią się od dawnych wymiarami i będą szpary. Remontowałem niedawno kilka drzwi w starym domu, miałem podobne problemy.

Dodano po 1 [minuty]:

Michał643 napisał:
    major697 napisał:

Tak się tego nie wyjmie. Trzeba wziąć mocny śrubokręt lub dłuto i podważać zamek raz z góry, raz z dołu od tej strony co jest na pierwszym zdjęciu.

Tak. Tak to trzeba robić. Ale lepsza jest łapka do gwoździ. Albo zwykły łom budowlany.
  • #8 19329225
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    Trzeba odrapać krawędź metalu z tej farby, ona nieźle trzyma w tym kącie. Po tym zabiegu wkładka może już zacząć się ruszać. Dalej ja to robię tak: szukam grubego wkręta - takiego, który wkręca się gwintem w metalowy otwór. Wkręcam aby tylko złapał i - jak kolega wyżej wspomniał - łapka do gwoździ. Raz jedna strona, raz druga i powoli wyjdzie.
  • #9 19329692
    major697
    Poziom 12  
    Udało mi się wyciągnąć, ale trochę zniszczyłem drzwi Możecie poradzić jak naprawić taki ubytek w drewnie? Wymiana wkładki w starych drzwiach - utknięcie mimo odkręconych śrub
  • #10 19329701
    Michał643
    Poziom 26  
    Najlepiej w miejsce tego największego ubytku było by osadzić na kleju do drewna małą listewkę. Potem tą listewkę obrobić do kształtu drzwi, a niewielkie ubytki zakitować kitem. Całość oszlifować i pomalować.
  • #11 19329834
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    Michał643 napisał:
    Najlepiej w miejsce tego największego ubytku było by osadzić na kleju do drewna małą listewkę. Potem tą listewkę obrobić do kształtu drzwi, a niewielkie ubytki zakitować kitem. Całość oszlifować i pomalować.

Nie kitem a szpachlą do drewna. Miałem kiedyś znacznie większe ubytki, bo zamek się zepsuł i musiałem wyłamać część futryny. I zrobiłem podobnie jak Kolega opisuje, czyli wkładki (listwy) drewniane mocowane na wkręty (trzeba w nich wcześniej wywiercić otwory na wkręty, żeby nie rozłupać) i potem szpachlowanie całości, a po wyschnięciu szlifowanie. Oczywiście, przed szlifowaniem wstawiłem i ustawiłem nowy zamek. Teraz nie ma nawet śladu po uszkodzeniu, oczywiście drzwi i futryna zostały na nowo pomalowane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wymianą wkładki zamka w starych drzwiach, mimo odkręcenia śrub. Odpowiedzi sugerowały, że wkładka może być przytrzymywana przez farbę lub dodatkowe wkręty. Rekomendowano użycie metalowego pręta lub dłuta do podważania wkładki, a także odrapanie farby z krawędzi. Po rozwiązaniu problemu, użytkownik zapytał o naprawę uszkodzeń w drewnie, co prowadziło do wskazówek dotyczących osadzania listewki i szpachlowania ubytków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA