logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mierzenie napięcia wyjściowego zasilacza do ładowarki - 21V vs 35V

szyper43 20 Mar 2021 20:58 1086 10
  • #1 19330967
    szyper43
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Według opisu na tabliczce znamionowej zasilacza do ładowarki napięcie wyjściowe powinno wynosić 21V a faktycznie jest 35V . Czy należy mierzyć pod obciążeniem i wówczas wskazania będą inne ? Pozdrawiam
  • #2 19330977
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19331078
    szyper43
    Poziom 9  
    Chodzi o zasilacz do ładowarki wkrętarki akumulatorowej 18V. Napięcie wyjściowe pomierzone to 35V, czyli wyższe od opisanego na tabliczce znamionowej (21V) o 14V.
  • #4 19331137
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 868
    Jakiej ladowarki? Jakiej wkretarki? Jakie akumulatory? Czym mierzone?

Takie to trudne?
  • #5 19331167
    Domen4
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    szyper43 napisał:
    Chodzi o zasilacz do ładowarki wkrętarki akumulatorowej 18V.

W tych tanich rozwiązaniach nie ma porządnego zasilacza, a jedynie transformator z czterema diodami i jakimś kondensatorem.
    W stacji dokującej dla baterii jest przeważnie rezystor, który ogranicza prąd i może jakaś dioda półprzewodnikowa.
    Mierzone napięcie będzie niższe pod obciążeniem, jednakże nie można jednoznacznie stwierdzić, że kolega ma do czynienia z takim rozwiązaniem.
  • #6 19334214
    szyper43
    Poziom 9  
    Ten zasilacz był używany z wkrętarką na akumulatorki NiCd. Wszystko sprawnie działało tzn. ładowało. Nie przyszło mi do głowy aby sprawdzać wcześniej napięcie na wyjściu. Obecnie montuję Li-ionki stąd ta moja dociekliwość. Nie jest to jedyny przypadek gdzie dane z tabliczki znamionowej nie pokrywają się ze stanem faktycznym. I co dalej? Pozdrawiam
  • #7 19334240
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 706
    Nie muszą się pokrywać, bo ładowanie dotyczyło NICD i w tanich ładowarkach napięcie jest podawane pod obciążeniem. transformatorek "miękki" w stanie jałowym ma wysokie napięcie i pod obciążeniem mocno spada.
    Prąd, który jest najważniejszy dla NiCd jest ograniczany rezystancją ogniw i rezystorem wew. w pojemniku na akumulatory lub w samej ładowarce, ale napięcie zmierzone bez przepływającego większego prądu będzie takie jak zmierzyłeś.
    Dla Li-Ion potrzebujesz modułu BMS, koniecznie.
  • #8 19334241
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2488
    szyper43 napisał:
    Ten zasilacz był używany z wkrętarką na akumulatorki NiCd. Wszystko sprawnie działało tzn. ładowało. Nie przyszło mi do głowy aby sprawdzać wcześniej napięcie na wyjściu. Obecnie montuję Li-ionki stąd ta moja dociekliwość. Nie jest to jedyny przypadek gdzie dane z tabliczki znamionowej nie pokrywają się ze stanem faktycznym. I co dalej? Pozdrawiam

Dalej to abo przeróbka ładowarki do Li-ion co trudne lub zakup dedykowanej
  • #9 19335655
    szyper43
    Poziom 9  
    Oczywiście BMS - w moim przypadku 5S - będzie instalowany. Czy w takiej sytuacji nie zmieniać ładowarki na dedykowaną? Dzięki za dotychczasową rzeczową odpowiedż.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 19335886
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 706
    Zależy od BMSa i tej ładowarki.
    Napięcie sieciowe w gniazdku Ci się zmienia. Na wyjściu tej obecnej ładowarki też będzie się zmieniać. Jeżeli ładowarka w środku ma transformator, prostownik i rezystor (albo i nie), to zmierzyłeś napięcie średnie, a nie to które na krótko, ale jednak może się pojawić na wyjściu. Trzeba sprawdzić jakie napięcie może przyjąć BMS, ale 5S najczęściej chińczyk podaje 35V. A mogą to byś chińskie V. Biorąc tylko to pod uwagę, może się okazać, że od czasu do czasu będziesz wymieniać BMSa i może akumulatory bo mosfety balansujące dostaną zwarcia.
    Ja zasilacz do ładowania tych nowych LI-Ion bym zmienił.
  • #11 19336074
    szyper43
    Poziom 9  
    Jesteś Wielki- dzięki. Posłucham rady mimo ,iż opinie "uczonych" (zasłyszane) są podzielone. Pozdrawiam
    P.S. Czy można ufać tym dedykowanym (tanim) z Allegro ?

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

Mam ładowarkę Parkside (pewnie ją znasz) PLG 20 A1 na 5 ogniw . Output : napięcie znamionowe : DC 21,5 V, prąd 2,4A,pobór mocy 65W . Na wyjściu trzy piny : "+" ,"-" i środkowy "ID". Jeżeli można ją wykorzystać bez ingerencji w "bebechy" to jak ? Optymistyczny wariant w/g mnie to instalacja nowego wyjścia (gniazdo DC) i finish. Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że napięcie wyjściowe zasilacza do ładowarki wkrętarki akumulatorowej wynosi 35V, podczas gdy na tabliczce znamionowej podano 21V. Dyskusja dotyczyła pomiaru napięcia pod obciążeniem oraz możliwości, że zasilacz może być prostym układem z transformatorem i diodami, co wpływa na pomiar. Użytkownik planuje przejście na akumulatory Li-ion i zastanawia się nad koniecznością zakupu dedykowanej ładowarki. Wskazano, że napięcie może się zmieniać w zależności od obciążenia i jakości zasilacza. Użytkownik rozważa również wykorzystanie ładowarki Parkside PLG 20 A1, która ma napięcie wyjściowe 21,5V i prąd 2,4A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA