logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI GTX 970 Gaming 4G wymiana pasty i termopadów

Mattii23 20 Mar 2021 23:03 4773 14
REKLAMA
  • #1 19331256
    Mattii23
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Cześć wam,
    zastanawiam się nad małym serwisem mojej GTX, dokładnie MSI GTX 970 GAMING 4G. Karta już ponad 6 letnia, co prawda przez większość czasu w dobrze wentylowanej obudowie i nie podkręcana, ale wciąż. Na początku jej posiadania karta w peaku osiągała 72 stopnie, z tego co pamiętam. Teraz, co prawda na ułamek sekundy, potrafi złapać 82, po czym stabilizuję się na około 79, przy maksymalnym obciążeniu, bez vsync.

Pytanie czy ktoś robił coś takiego w tym modelu? No i jak ma się sprawa z termopadami, jakiej powinny być grubości i w jakiej ilości? Kwestia wymiany pasty nie będzie skomplikowana jak mniemam. Pytanie czy jak ją już otworzę to czy będę mógł zostawić stare termopoady, czy to nie będzie miało sensu?
  • REKLAMA
  • #2 19331282
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wymień termopady na nowe. Grubość ustal za pomocą tych starych.
  • #3 19331288
    gadi20
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Siema, dobrze jest wymienić termopady na nowe, ale na początek ściągnij chłodzenie i odpicuj grafę, czyli wyczyść dobrze z kurzu każdy zakamarek, zakup pastę Thermal Grizzly na GPU (jest kozak, bo ma przewodność cieplną 12.5 W/mK minus, że jest gęsta), a termopady obczaisz, bo jeśli się nie "porozrywają" przy demontażu chłodzenia, to ostatecznie możesz je wyczyścić izopropanolem i wykorzystać. Jeśli postanowisz wymienić termopady na nowe sprawdzisz sobie grubość oryginałów i tyle. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 19331326
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Na co czyścić termopady izopropanolem? Przecież same termopady nie będą brudne, a izopropanol może im tylko zaszkodzić.

Nie ma potrzeby ich wymiany, chyba że się uszkodzą przy demontażu. Pastę wymień, jak najbardziej przy wzroście temperatury jest to wskazane. To że łapie na chwilę 82 i spada do 79 może świadczyć że działa termiczne ograniczenie boosta. Być może po wymianie pasty wydajność wzrośnie. Jakim obciążeniem testujesz kartę?
  • #5 19331373
    gadi20
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam sylweksylwina. Dobre termopady są tłuste i podczas pracy "pocą" się, dlatego przywiera do nich spora ilość kurzu na krawędziach, dlatego zaproponowałem koledze z tematu ich wyczyszczenie izopropanolem. Warunek oczywisty nie mogą być uszkodzone przy ściągnięciu radiatora.
  • REKLAMA
  • #6 19331382
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    No tak, ale powierzchnia styku jest czysta. Termopady mają być tłuste, gorzej zrobimy czyszcząc je izopropanolem niż jak byśmy je zostawili w takim stanie w jakim są. Chyba że wyczyścić same krawędzie, ale to tylko kwestia wizualna.
  • REKLAMA
  • #7 19332329
    jacu1234567890
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Cześć, niedawno w tym samym modelu wymieniałem pastę oraz termopady (od nowości nie zmieniane nic). Wymiary dowiedziałem się z tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=R7j-onG4QPg (2mm cewki, 1,5mm RAM, 1mm MOSFET). Jednak jeśli dobrze pamiętam to 2mm na cewkach było za mało (oryginalny termopad miał więcej jak 2mm) jednak 3mm było za dużo, a optimum to 2,5mm jeśli dobrze pamiętam. Szkoda że nie zapisałem sobie grubości.
  • #8 19711913
    Mattii23
    Poziom 3  
    @sylweksylwina trochę mnie nie było, ale może ktoś jeszcze odpowie :D To tak grafe sprawdzałem 3D Markiem, w grach oraz w FureMarku. Teraz GPU bez problemu dobija do tej bariery 80 °C i tak sobie walczy (79, 78, 81) stopni w FH 5, GTA V albo Death Stranding chociaż ta gra była jakaś dziwna, miałem wrażenie że karta działa cały czas na pełnej, niezależnie od tego co się działo na ekranie. Co do termicznego ograniczania boosta to chyba wszystko się zgadza, bo w HWinfo w sekcji "Performance limit - Thermal" pojawia się YES.

Z tego co widziałem jakis filmik w necie to da się zdjąć chłodzenie bez ruszania termopadów, tylko czy to ma jakiś sens w ogóle, chociaż jak pasta nie była wymieniana od nowości to chyba sama wymiana dużo da.
  • #9 19712324
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Termopady odpadną losowo, niektóre się porozrywają, niektóre rozpadną, niektóre zostaną na pamięciach albo radiatorze. Nie ma żadnej reguły. Natomiast robiąc to pierwszy raz masz szansę uszkodzić kartę na tyle, że nie da obrazu po skręceniu.
    Zamiast ją rozkręcać to zwiększ obroty wentylatorów w czasie grania.
  • #10 19712424
    Mattii23
    Poziom 3  
    Musze przyznać że się trochę przestraszyłem odpaliłem znowu furmarka na 720p, bez AA. W obudowie i na GPU ustawiłem wentylatory na 100%, a karta po chwili złapała 90 stopni, no to się przestraszyłem i wyłączyłem benchmark. Jak dobijała do 80 to zrzuciła trochę zegary, ale potem już trzymała i nie obniżała bardziej wraz ze wzrostem temp.
  • #11 19712444
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Mattii23 napisał:
    @sylweksylwina trochę mnie nie było, ale może ktoś jeszcze odpowie To tak grafe sprawdzałem 3D Markiem, w grach oraz w FureMarku. Teraz GPU bez problemu dobija do tej bariery 80 °C i tak sobie walczy (79, 78, 81) stopni w FH 5, GTA V albo Death Stranding chociaż ta gra była jakaś dziwna, miałem wrażenie że karta działa cały czas na pełnej, niezależnie od tego co się działo na ekranie. Co do termicznego ograniczania boosta to chyba wszystko się zgadza, bo w HWinfo w sekcji "Performance limit - Thermal" pojawia się YES.

Synchronizacja pionowa włączona w grach? Jak ograniczysz FPS-y do 60, karta nie będzie się tak grzać.
    Miałem 980 od MSI z tym chłodzeniem, takich temperatur to ona nawet w Furmarku w 1080p nie widziała.

mariusz.lubicz napisał:
    Natomiast robiąc to pierwszy raz masz szansę uszkodzić kartę na tyle, że nie da obrazu po skręceniu.

Bez przesady, to da się zrobić z głową, byleby nie mieć dwóch lewych rąk i nie utrącić elementów z PCB. Akurat te karty od MSI są proste w demontażu. Ale fakt faktem, że jeżeli termopady są wyschnięte, to mogą się pozrywać z karty.

Definitywnie pasta termoprzewodząca do wymiany. Do tego jak wygląda kwestia wentylacji w obudowie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19712551
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    MSI nie stosuje termopadów na chipie grafiki
    - powierzchnia chipu grafiki kontaktuje się z dużym miedzianym płaszczem (niklowany) i potem "ciepło" odchodzi poprzez 4-y rurki na duży rdiator plus dwa wentylatory (pracują w technologii Hybrid Frozr (projekt MSI)), tutaj ver. MSI TWIN FROZR V.
    * tak wygląda ta nowa ver. płytki
    MSI GTX 970 Gaming 4G wymiana pasty i termopadów MSI GTX 970 Gaming 4G wymiana pasty i termopadów

* termopady
    Tylko na układy pamięci i elementy zasilania

Opisano dobrze kartę na ukr. forum Link_ msi-gtx970-gaming-4g
    * lub Link
    * prawe foto. dobrze widać czarne radiatory (pod spodem termopad 2.3mm)
    MSI GTX 970 Gaming 4G wymiana pasty i termopadów MSI GTX 970 Gaming 4G wymiana pasty i termopadów
    MSI GTX 970 Gaming 4G wymiana pasty i termopadów MSI GTX 970 Gaming 4G wymiana pasty i termopadów MSI GTX 970 Gaming 4G wymiana pasty i termopadów
  • #13 19712570
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Zatem bez problemu można wymienić pastę na karcie bez ryzyka zerwania termopadów - chłodzenie trzyma się na 4 śrubach. Polecam pastę MX-4.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19713327
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    No tak, przy 90' to już nie żarty i trzeba jej zrobić serwis i wydmuchać kompresorem.
  • #15 20395303
    Mattii23
    Poziom 3  
    Wymiana pasty przyniosła dużą poprawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa wymianę pasty termoprzewodzącej i termopadów w karcie graficznej MSI GTX 970 Gaming 4G, która osiąga wyższe temperatury niż wcześniej. W odpowiedziach sugerowane jest, aby wymienić termopady na nowe, a ich grubość ustalić na podstawie starych. Zaleca się również czyszczenie karty z kurzu oraz użycie pasty termoprzewodzącej Thermal Grizzly lub MX-4. Wymiana pasty może poprawić wydajność termiczną, a niektóre termopady mogą być ponownie użyte, jeśli nie ulegną uszkodzeniu podczas demontażu. Użytkownicy podkreślają, że temperatura 90°C jest niebezpieczna i zalecają zwiększenie obrotów wentylatorów oraz sprawdzenie wentylacji w obudowie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA