logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrania audio bez szumów sprzętu - komputer stacjonarny czy laptop?

Sos paprykowy 21 Mar 2021 16:32 402 7
REKLAMA
  • #1 19332619
    Sos paprykowy
    Poziom 3  
    Ocena: 17
    Witam, chciałbym zakupić jakiś niedrogi komputer do stworzenia małego miejsca w domu do nagrywania audio tekstu mówionego z podkładem muzycznym, przy użyciu programu do montażu audio-video, posługując się mikrofonem dynamicznym i chałupniczo przygotowanym akustycznie kącikiem do nagrań. Wiąże się to z obecnością tekstu na ekranie monitora i niedalekiej odległości ustawionego dobrej klasy mikrofonu dynamicznego, właściwie nie szumiącego. W związku z tym mam pytanie, czy lepszy do tego celu będzie komputer stacjonarny, w którym skrzynia będzie dalej od mikrofonu, ale monitor za mikrofonem, czy po prostu laptop? Czytałem trochę na ten temat, ale nadal nie wiem który sprzęt będzie głośniej chodził i jak sobie radzą ludzie z tym szumem, dźwiękiem komputerowym - czy rzeczywiście będzie on słyszalny, czy wystarczy zamaskować go ścieżką audio i będzie dobrze? Macie doświadczenie w tym temacie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19332826
    Sos paprykowy
    Poziom 3  
    W takim razie zwracam swoją uwagę na stacjonarny sprzęt. A tej maliny to nie znałem :)
  • REKLAMA
  • #4 19332866
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Tylko jeżeli malina to tylko reaper lub coś natywnego na linuxa.
  • Pomocny post
    #5 19335772
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    nagrywamy.com napisał:
    Jeżeli to tylko same nagrania, to najcichsza bo bezgłośna jest malina

Nie tylko, bo są i PC'ty mini np https://www.x-kom.pl/p/319855-nettop-mini-pc-gigabyte-brix-j3160-25sata-box.html i np mac mini, które są również bezgłośne.

Jeżeli chodzi o laptopy, to jeżeli będziesz realizował samo nagranie, bez wymagających operacji, to wentylatory nie będą się włączać, i laptop będzie chodził bezgłośnie (o ile będzie SSD a nie HDD który zawsze troszkę szumi, lub wprowadza wibracje przez np biurko).

Baardzo długo używałem della d630, do nagrań bezproblemowy, przy samych nagraniach wentylator się nie włączał. Teraz mam Della G3, z i7 10 gen, fakt jak odpalę gierkę to jest jak odkurzacz, ale przy pracy z samym dźwiękiem, bez wymagających pluginów, wentylatory się nie włączają, lub są bardzo cicho.
  • REKLAMA
  • #6 19361238
    Sos paprykowy
    Poziom 3  
    adambyw napisał:
    nagrywamy.com napisał:
    Jeżeli to tylko same nagrania, to najcichsza bo bezgłośna jest malina

Nie tylko, bo są i PC'ty mini np https://www.x-kom.pl/p/319855-nettop-mini-pc-gigabyte-brix-j3160-25sata-box.html i np mac mini, które są również bezgłośne.

Jeżeli chodzi o laptopy, to jeżeli będziesz realizował samo nagranie, bez wymagających operacji, to wentylatory nie będą się włączać, i laptop będzie chodził bezgłośnie (o ile będzie SSD a nie HDD który zawsze troszkę szumi, lub wprowadza wibracje przez np biurko).

Baardzo długo używałem della d630, do nagrań bezproblemowy, przy samych nagraniach wentylator się nie włączał. Teraz mam Della G3, z i7 10 gen, fakt jak odpalę gierkę to jest jak odkurzacz, ale przy pracy z samym dźwiękiem, bez wymagających pluginów, wentylatory się nie włączają, lub są bardzo cicho.

Rozumiem. W zasadzie to mam dylemat czy stacjonarny czy laptop - chciałbym nagrywać mikrofonem dynamicznym z interfejsem a do obróbki używać DAW i programu graficznego sony vegas lub pinnacle żeby połączyć to z obrazem. Już tyle się zastanawiam nad tym, że nadal nie wiem - czy np. laptop z ekranem 15,6' nie będzie za mały, żeby mikrofon nie zasłaniał tekstu, czy jakiś szum lapka nie będzie słyszalny jak będzie 20-50cm za mikrofonem, czy stacjonarny to nie za duże pudło, chociaż monitor 20' mógłbym dokupić... dlatego pytam doświadczonych kolegów na forum. Na oba komputery nie wydam więcej niż ok 2k
  • #7 19363027
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Mikrofon nad samym komputerem to nie jest najlepszy pomysł. Jak wentylator się załączy to będzie słychać.
    Rozważ czy będziesz komputer przenosił czy nie. Jak będziesz to oczywiście laptop. Żeby mikrofon nie był nad komputerem, możesz go oddalić i użyć zewnętrznego monitora.
    Jak nie będziesz przenosił, to stacjonarka, którą można jeszcze lekko zabudować meblami w celu wygłuszenia - w końcu tam cały czas chodzą przynajmniej 2 wentylatory. Stacjonarka o tyle lepsza opcja że można wrzucić lepszą kartę graficzną która może wesprzeć w obliczeniach vegasa.
    A laptopa za 2k z rozsądną grafiką nie ma szans. Ceny przez ostatni rok masakrycznie poszły w górę.
  • #8 19363888
    Sos paprykowy
    Poziom 3  
    adambyw napisał:
    Mikrofon nad samym komputerem to nie jest najlepszy pomysł. Jak wentylator się załączy to będzie słychać.
    Rozważ czy będziesz komputer przenosił czy nie. Jak będziesz to oczywiście laptop. Żeby mikrofon nie był nad komputerem, możesz go oddalić i użyć zewnętrznego monitora.
    Jak nie będziesz przenosił, to stacjonarka, którą można jeszcze lekko zabudować meblami w celu wygłuszenia - w końcu tam cały czas chodzą przynajmniej 2 wentylatory. Stacjonarka o tyle lepsza opcja że można wrzucić lepszą kartę graficzną która może wesprzeć w obliczeniach vegasa.
    A laptopa za 2k z rozsądną grafiką nie ma szans. Ceny przez ostatni rok masakrycznie poszły w górę.

W teorii zamierzam mieć laptopa przed sobą a w odległości z 30cm od niego, również przed sobą, mikrofon, a więc nie będzie on w żadnym razie nad komputerem, ale przed nim na niskiej wysokości, żeby nie zasłaniał małego ekranu, więc jeśli nie będą się włączać chłodzenie podczas nagrań, to będzie cisza. Jak będę potrzebował większego ekranu, to dokupię monitor.
    Wszystko wskazuje na to, że mobilność będzie konieczna, więc jednak laptop, bo takiego jednego kąta na stałe z dobrymi warunkami do nagrywania w dłuższej perspektywie nie będzie.
    Za około 2k myślałem o jakimś Ryzenie z Radeon Vega 8, myślę, ze to by było całkiem niezłe, a z racji bardzo dużych wymagań sony vegasa, to będę używał innego, lżejszego programu do montażu - jakiś kompromis trzeba zawrzeć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje niedrogiego komputera do nagrywania audio z podkładem muzycznym, zastanawiając się, czy lepszym wyborem będzie komputer stacjonarny czy laptop. W dyskusji podkreślono, że cichy komputer stacjonarny, taki jak Raspberry Pi, może być idealnym rozwiązaniem, ale również mini PC, jak Gigabyte Brix, oraz Mac Mini są bezgłośne. Laptopy mogą być ciche, jeśli nie są obciążone wymagającymi operacjami, a ich wentylatory nie włączają się podczas nagrań. Użytkownik rozważa mobilność laptopa oraz jego specyfikacje, w tym procesor Ryzen z grafiką Radeon Vega 8, jako kompromis między wydajnością a ceną. Wskazano również na konieczność oddalenia mikrofonu od komputera, aby zminimalizować szumy wentylatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA