logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić akumulator 12V 2000mAh i czym go ładować?

Sdkwk 25 Mar 2021 18:58 3750 21
  • #1 19341622
    Sdkwk
    Poziom 3  
    Ocena: 27
    Witam. Jak w temacie potrzebuje akumulator 12v ok. 2000mAh (im więcej tym lepiej) i planuje go zrobić z baterii od telefonu może być nawet 14v ale nie mniej i nie więcej. Tylko pytanie nr. 1 czy mogę zastosować inne baterie o różnych pojemnościach?
    pytanie nr. 2 czym to ładować?
    pytanie nr. 3 od czego będzie zależała pojemność jeżeli dam 4 baterie o pojemnościach np 900mah 1300mah 1000mah 800mah?? Liczę na pomoc oraz podpowiedzi co i jak zrobić :)
  • #2 19341633
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2523
    Odp. 1 - Nie.
    Odp. 2 - ładować ładowarką.
    Odp. 3. - pojemność baterii akumulatorów zależy od sposobu połączenia ogniw w baterii i od pojemności poszczególnych ogniw. Szczegóły dwóch rodzajów połączeń w podstawach elektrotechniki.
    Baterię 12V najłatwiej złożyć z 10 akumulatorów NiMH - każdy o znamionowym napięciu 1,2V a w końcowej fazie ładowania 1,5V. Akumulatory o tyle wdzięczne, że nie potrzebują specjalnego traktowania, żeby nie ulec samozapłonowi.
    Akumulatory litowo jonowe o wyższym SEM wystarczą 3 lub 4. Do tego potrzebna jest płytka zabezpieczająca tzw. BMS.
    W roli ładowarki może się sprawdzić zasilacz stabilizowany z ograniczeniem prądowym.
  • #4 19341648
    LEDówki
    Poziom 43  
    Myślę, że zanim kolega nabierze wiedzy o budowie baterii akumulatorów, powinien kolega używać gotowe baterie - np. kwasowo ołowiowe/żelowe/agm. Technologia znana, w miarę bezpieczna, wybaczająca wiele błędów.
  • #5 19341651
    Sdkwk
    Poziom 3  
    Myślałem o tych akumulatorkach lecz NI-MH się nie nadają ze względu na rozmiar oraz wagę a li-ion nie kupię bo żeby były dobre to przynajmniej 50zl +ładowarka +bms ok 100zl by wyszło więc odpada. Dlatego pytam o te baterie bo mam ich kilka a ładowarka to nie problem też mam kilka

Dodano po 1 [minuty]:

Te aku też się nie nadają bo są po prostu za duże i za ciężkie wiem trochę a akumulatorach ale nie na tyle żeby wiedzieć w czym problem żeby nie łączyć różnych baterii :(
  • #6 19341657
    LEDówki
    Poziom 43  
    Kolega ma akumulatory. Z akumulatorów składa się baterie. W każdej baterii szeregowo połączonych akumulatorów lub ogniw suchych każde z ogniw baterii musi mieć jednakową pojemność. Bo jak nie, to w czasie rozładowania najsłabszy akumulator rozładuje się do zera a może nawet zmieni biegunowość, co w przypadku akumulatorów litowo jonowych skończy się małym pożarem.
  • Pomocny post
    #8 19341665
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Sdkwk napisał:
    A co się stanie nawet jeżeli bym połączył baterie o różnych pojemnościach? Bo kiedyś zrobiłem tak z dwoma bateriami i nic się nie działo tylko niemiałem czym ładować więc dlatego teraz pytam tutaj.
    Zasadniczo w 99% przypadków nic się złego nie będzie działo, choć taka mieszanka jest wbrew zasadom poprawnego projektowania.
    Jednakowoż projektując sprzęt elektroniczny nigdy nie należy zakładać najlepszego tylko najgorszy możliwy scenariusz, a w tym przypadku może takie połączenie doprowadzić nawet do pożaru i puszczenia domu i domowników z dymem.
    Jeśli stać Cię na podjęcie takiej odpowiedzialności, to ten wątek będzie doskonałym tropem dla prokuratury w razie czego.
    Trzymaj się zasad i słuchaj rad doświadczonych kolegów, a nikomu się nic złego nie stanie !!!
  • #9 19341705
    Sdkwk
    Poziom 3  
    A jeżeli bym miał o takich samych pojemnościach? Bo nawet nie patrzyłem jakie mam. Ale gdybym miał to wtedy by można połączyć ale czym i jak ładowac? Każdą z osobna czy zbudować jakąś ładowarkę do 12v?
    O tym że mogą spowodować pożar to niby tak ale kiedyś naładowaną do pełna baterie zrobiłem na niej zwarcie i zostawiłem na desce na ogrodzie i obserwowałem co się stanie i ku mojemu zdziwieniu nic się nie stało jedynie była ciepła i nic więcej. Oczywiście nie stałem przy niej żeby nie było podeszłem do niej po 20minutach i była cieplutka jak piecyk :)
  • #10 19341713
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Sdkwk napisał:
    A co się stanie nawet jeżeli bym połączył baterie o różnych pojemnościach? Bo kiedyś zrobiłem tak z dwoma bateriami i nic się nie działo tylko niemiałem czym ładować więc dlatego teraz pytam tutaj.

Odpowiadając wprost - ogniwa o mniejszej pojemności będą przeladowywane przy ładowaniu, przy rozładowaniu - głębiej rozładowywane. W zależności od prądów jakimi będą obciążane oraz rodzaju ogniw jakie zastosujesz, w wersji optymistycznej znacznie skrócisz ich żywotność, w pesymistycznej, doprowadzisz do eksplozji.
  • #11 19341716
    Sdkwk
    Poziom 3  
    helmud7543 napisał:
    Sdkwk napisał:

Odpowiadając wprost - ogniwa o mniejszej pojemności będą przeladowywane przy ładowaniu, przy rozładowaniu - głębiej rozładowywane. W zależności od prądów jakimi będą obciążane oraz rodzaju ogniw jakie zastosujesz, w wersji optymistycznej znacznie skrócisz ich żywotność, w pesymistycznej, doprowadzisz do eksplozji.

Tak to już wiem. Ale pytanie następne w ostatnim poście mnie teraz interesuje różnych nie będę łączył jeżeli to takie "niebezpieczne"
  • #12 19341751
    yego666
    Poziom 33  
    Odpowiedź masz w poście #2.
  • #13 19341764
    Sdkwk
    Poziom 3  
    Dobra mam 3 baterie od tel 3,7v 1300mAh Będzie ok 11v myślę że 1v nie zrobi różnicy-jak nie zrobię to się nie dowiem ale do rzeczy jak to teraz połączyć zlutować na stałe czy zrobić jakoś żeby dało się je osobno ładować w telefonie?? A i czy wywalić z nich te płytki bo jedna bateria niema tej płytki są tylko kable z niej +i- i ma w sobie trochę prądu bo kręci silniczkiem :)
  • #14 19341836
    yego666
    Poziom 33  
    Kolega @LEDówki odpowiedział Ci w poście #2.
    Co to BMS i co z nim robić było opisane ze 100 razy na forum. Poszukaj, bo szkoda się powtarzać.
    Co do tych "płytek", to łącząc kilka baterii należy zadbać by były możliwie podobnie skonfigurowane, a więc albo wszystkie albo żadna nie powinna mieć "płytki".
  • #15 19342259
    Sdkwk
    Poziom 3  
    @yego666 dzięki za odpowiedź dzisiaj coś będę kombinował i zobaczę czy zadziała :)

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

Z tego co czytałem to każda płytka to taki odpowiednik bms? Czyli nie muszę kupywac osobnego bo po co? Tylko kwestia ładowania mnie zastanawia czy wszystkie się naładują jeżeli je zepne na 12v i podłącze do nich ładowarkę 5v 1A??

Dodano po 3 [minuty]:

A kolega LED-ówki w 2# poście napisał że jako ładowarka może posłużyć zasilacz stabilizowany tylko pytanie na jakim napięciu i natężeniu to ładować? Akumulator będzie miał 11,1v 1300mAh
    Więc domyślam się że 12v 1A ok?
  • #16 19342351
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6018
    Sdkwk napisał:
    pytanie nr. 3 od czego będzie zależała pojemność jeżeli dam 4 baterie o pojemnościach np 900mah 1300mah 1000mah 800mah?? Liczę na pomoc oraz podpowiedzi co i jak zrobić
    Jeśli je połączysz równolegle to będziesz miał sumę pojemności ale najniższe napiecie.

Ponieważ ogniwa Li-Ion wymagają ścisłej kontroli parametrów to z poprawnymi układami nadzorującymi połączenie szeregowe różnych ogniw mogło mogło by działać, tylko że dostaniesz pojemność całego pakietu taką jak najmniejszego ogniwa.

Jak zbalansujesz przy ładowaniu, 900mah 1300mah 1000mah 800mah to wszystkie będą miały po 100% po wyciągnięciu 800mAh stan naładowania wyniesie 11% 38% 20% i 0% ponieważ ostatnie ma 0% to układ zabezpieczający odetnie obciażenie nie dopuszczając do uszkodzenia ostatniego ogniwa przez nadmierne rozładowanie.(0% ładunku to nie jest 0V).
    Ponieważ słabsze ogniwa już są bardziej wypracowane i będą pracowały w zakresie bliskim 100%, a te lepsze ok 50% to słabsze będą się jeszcze szybciej zużywać - taka jest wada budowania pakietów z różnych ogniw.

W przypadku NiCd, NiMh, czy Pb, było wymaganie składania pakietu z identycznych ogniw bo nikt nie kontrolował parametrów każdego z osobna.
    W przypadku LiIon na takie uproszczenie nie można sobie pozwolić, układy zabezpieczające buduje się z założeniem że ogniwa są różne.
  • Pomocny post
    #17 19342370
    LEDówki
    Poziom 43  
    Napięcie zasilacza czy ładowarki musi być co najmniej takie jak końcowe napięcie ładowanej baterii. 3x4,2=12,6V. Jeśli skończyć ładowanie przy 4.1V napięcie końcowe osiągnie wartość 12.3V. Zasilacz nie jest idealnym rozwiązaniem do ładowania akumulatorów Litowo jonowych. Zasilacz do telefonu nada się co najwyżej do zasilenia ładowarki pojedynczego akumulatora. Są gotowe płytki z układem TP4056. Do płytki podaje się napięcie 5V, z którego TP456 ładuje akumulator litowo jonowy. I to TP4056 jest ładowarką. Warto przeczytać jego dokumentację. W niej jest opis ładowania akumulatora litowo jonowego. W baterii akumulatorów zasada ładowania jest taka sama. Dochodzą tylko kwestie zabezpieczeń i wyrównania napięć na poszczególnych ogniwach baterii.
    Są gotowe ładowarki jak np. Sky RC imax b6. Podłącza się do niej baterię, a ładowarka zadba o wyrównanie napięć na poszczególnych akumulatorach w baterii.
  • #19 19342401
    Sdkwk
    Poziom 3  
    Narazie ładuje baterie w telefonach od nich i zobaczę jak się naładują czy będzie to działać. Jeżeli tak to pomyślę nad ładowarką a jak nic nie wymyślę to będę w tych tel je ładowac :) trochę to potrwa ale nie potrzebuje żeby się szybko ładowały.

Dodano po 2 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    LiIon musi mieć poprawne układy ładowania i zabezpieczeń, nie jeden amator myślał że jest sprytniejszy i zrobi na skróty, a później:
    https://www.youtube.com/watch?v=WdDi1haA71Q

Niewiem czy widziałes ilość tych baterii i ich moc w porównaniu do moich 3 bateryjek z telefonu. Nie dziwię się tym baterią że wybuchły przy takiej ilości i mocy jedno zwarcie i oginnn:P
  • #20 19342556
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6018
    Sdkwk napisał:
    Niewiem czy widziałes ilość tych baterii i ich moc w porównaniu do moich 3 bateryjek z telefonu. Nie dziwię się tym baterią że wybuchły przy takiej ilości i mocy jedno zwarcie i oginnn:P
    Tam nie było zwarcia, było ładowanie zwykłym prostownikiem.
    Oczywiście że jak się pierwsza zapaliła to dalej poszło lawinowo, ale problem co zrobić żeby nie zapaliła się pierwsza ciebie też dotyczy.
  • #21 19342785
    Sdkwk
    Poziom 3  
    Załadowałem każdą z osobna i połączyłem i działa. Nic się nie grzeje ani nic nie topi :)

Dodano po 2 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Sdkwk napisał:
    Oczywiście że jak się pierwsza zapaliła to dalej poszło lawinowo, ale problem co zrobić żeby nie zapaliła się pierwsza ciebie też dotyczy.

Wiem że nie było ale jakby było to podobnie też by było. Tam najprawdopodobniej przeładowala się bateria i buuuuum!! Bo taka ilość baterii nie ładuje się jednakowo jedna szybciej druga wolniej i bez bms takie rzeczy się dzieją niestety :( ja nawet swojej bym prostownikiem nie ładował bo to nie ta pojemność :)
  • #22 19343229
    Sdkwk
    Poziom 3  
    Załadowałem każdą z osobna i połączyłem i działa. Nic się nie grzeje ani nic nie topi :)

Dodano po 2 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Sdkwk napisał:

Wiem że nie było ale jakby było to podobnie też by było. Tam najprawdopodobniej przeładowala się bateria i buuuuum!! Bo taka ilość baterii nie ładuje się jednakowo jedna szybciej druga wolniej i bez bms takie rzeczy się dzieją niestety :( ja nawet swojej bym prostownikiem nie ładował bo to nie ta pojemność :)

Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

Temat można zamknąć dziękuję za każdą odpowiedź i pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat budowy akumulatora 12V o pojemności 2000mAh, planując wykorzystanie ogniw z baterii telefonów. W odpowiedziach podkreślono, że ogniwa o różnych pojemnościach nie powinny być łączone w szereg, ponieważ najsłabsze ogniwo może ulec przeładowaniu lub głębokiemu rozładowaniu, co prowadzi do ryzyka pożaru. Zasugerowano użycie akumulatorów NiMH lub Li-Ion z odpowiednim systemem BMS. Użytkownik został również poinformowany o konieczności stosowania ładowarek o odpowiednich parametrach, takich jak zasilacz stabilizowany. Ostatecznie, po przetestowaniu, użytkownik z powodzeniem naładował ogniwa osobno i połączył je, uzyskując działający akumulator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA