logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcę zaprojektować prosty wskaźnik rozładowania ogniw 18650

michalek002a 31 Mar 2021 21:39 1113 9
  • #1 19353400
    michalek002a
    Poziom 6  
    Ocena: 72
    Mam cztery, połączone w szereg, ogniwa 18650 i chcę, aby było sygnalizowane diodą ich rozładowanie. Zależy mi, aby układ się włączał po przełączeniu jednego przełącznika (włączenie napięcia z czterech ogniw) i nie pobierał nawet minimalnego prądu po wyłączeniu.
    Na obrazku mam przykładowy schemat, aby było wiadomo o co mi chodzi, jednak w nim po odłączeniu zasilania z czterech ogniw (odłączenie "+" ogniwa na samej górze), pozostałe trzy pobierają prąd, oraz diody gasną po rozładowaniu ogniwa. Ostatecznie może być, ale fajnie, aby działało w drugą stronę. Nie szukam żadnych gotowych układów, zależy mi na prostocie i małych rozmiarach.
    Chcę zaprojektować prosty wskaźnik rozładowania ogniw 18650
    Czerwone kropki - wizualizacja działania diody LED
  • #2 19353625
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19354001
    michalek002a
    Poziom 6  
    Ocena: 72
    robertar napisał:
    Zastanów się, jak rozpoznasz za pomocą wskaźnika na jednej diodzie LED jakie jest napięcie na ogniwie?

Rozpoznam, czy jest większe/mniejsze od napięcia zenera + napięcia diody LED.

robertar napisał:
    Łatwo z takim wskaźnikiem zarówno przeładować ogniwo, jak i rozładować poniżej jego minimalnego napięcia pracy. Ponadto jeśli dobudujesz do tego schematu jeszcze układ przełączników, to zwiększasz prawdopodobieństwo, że gdzieś Ci się coś przypadkowo zewrze, co może doprowadzić nawet do pożaru.

Nic nie mówiłem o ładowaniu. Jaki układ przełączników, co ma się zewrzeć?
  • Pomocny post
    #4 19354144
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19442451
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2472
    robertar napisał:
    Zatem dioda LED powinna się faktycznie wyłączyć już przy wyższym napięciu źródła.
    Na pewno: "wyłączyć? :cry:
  • #7 19442708
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19442724
    gumisie
    Poziom 43  
    @robertar Przeczytaj to co wcześniej napisałeś:
    robertar napisał:
    Zatem dioda LED powinna się faktycznie wyłączyć już przy wyższym napięciu źródła.
  • #9 19442744
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19442764
    gumisie
    Poziom 43  
    robertar napisał:

Prosiłem Cię o uargumentowanie Twojej wypowiedzi,
    Mówiąc najprościej: Dioda LED, rezystor oraz dioda zenera tworzą pewien układ stabilizacji napięcia, tak więc moim skromnym zdaniem układ z #1 i #5 nie spełni oczekiwań Autora tematu (bez względu jakiego, symulacyjnego programu by użył).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zaprojektować wskaźnik rozładowania ogniw 18650, który sygnalizowałby ich stan za pomocą diody LED. Wymaga, aby układ włączał się po przełączeniu jednego przełącznika i nie pobierał prądu po wyłączeniu. W dyskusji poruszono kwestie związane z monitorowaniem napięcia ogniw, ryzykiem przeładowania oraz rozładowania poniżej minimalnego napięcia. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie diody zenera oraz mikroswitchy do pomiaru napięcia na poszczególnych ogniwach. Użytkownicy zwracają uwagę na potrzebę prostoty układu oraz na ryzyko związane z dodatkowymi przełącznikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA