logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po podlaczeniu komp. do TV buczenie i smieci na obrazie HELP

Suchy101 22 Paź 2005 17:01 1569 5
  • #1 1919353
    Suchy101
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie.

Na wstepie okresle swoj stan wiedzy o elektronice jako niemal zerowy (jestem studentem na wydziale elektrotechniki i automatyki ale nauczyli nas tylko podstaw, wiec o praktyce nie mam pojecia), mam nadzieje ze nikogo nie zdenerwuje ale naprawde potrzebuje pomocy. Oto moj problem :

Jakies 2 tygodnie temu wreszcie kupilem sobie wymarzony telewizorek (32' panorame Panasonica), od razu pod katem intensywnego ogladania filmow z komputera.

Zakupilem kabelek S-Video i audio (jack-> chinch). Po spieciu wszystkiego zdziwienie - obraz drga niemilosiernie i mocno znieksztalcony (lata cos na nim + poziome szerokie, nieregularne, pasy typu jasno-ciemno), wszystko non stop w ruchu. Z kolei dzwiek - jednostajne, glosne, buczenie. Kiedy wszystko jest spiete reazem na obraz TV rowniez nakladaja sie jakies zaklocenia. Ten sam efekt wystepuje nawet przy wtykaniu wtyczki "jack" w wyjscia nie aktywnej karty dzwiekowej komputera (mam dwie - wbudowana + SB Live), jak rowniez do wyjscia sluchawkowego na wiezy (ktora jest podlaczona do komputera), nawet gdy wieza jest wylaczona (!!).

Sprawdzilem karte graficzna i komputer, wszystko sprawne, pomyslalem - telewizor. Wezwalem serwis, przyszedl gosciu i po paru probach obracania wtyczek itp powiedzial zebym wyciagnal kabel antenowy. POMOGLO. Stwierdzil ze nastepuje "sprzezenie mas" czy cos w tym stylu. Powiedzial ze powinienem zrobic separacje galwaniczna sygnalu i powinno pomoc. Cos rzucil ze nalezy wpiac szeregowo po kontensatorku (2.2 nF) w mase i przewod sygnalowy anteny.

Wczoraj sprobowalem coscik takiego zlozyc (prowizorycznie, nie laczac porzadnie wszystkiego (nie lutujac), lecz "nakrecajac" przewody na siebie) - faktycznie buczenie zniklo ale rowniez i obraz TV (ledwo cos widac).

I moje pytania :

1. czy "porzadne" polaczenie elementow faktycznie pomoze (czy ta "separacja galwanicza" zaproponowana przez kolesia faktycznie pomoze).

2. Jesli nie co powinienem zrobic.

3. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy ?

Dodam jeszcze ze : wszystko podlaczone do tego samego przedluzacza, ktory jest podlaczony do gniazdka bez masy (czy to moze miec jakikolwiek wplyw ?)

Kolejna sprawa jaka powinienem nadmienic to fakt iz jakis czas temu jakis dowcipnis obcial mi wtyczki antenowe ktore znajduja sie na korytarzu ( i sa wpiete do rozgaleznika ), "naprawilem" sobie to sam - czy moglem cos spieprzyc co powoduje taki stan rzeczy ?

Bardzo prosze o pomoc.
  • #3 1919528
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Tak jak kolega wyżej wspomniał - jeżeli masz urządzenia z przewodem "z bolcem" a gniazdko masz bez przewodu ochronnego - musisz załozyć gniazdko z bolcem i bolec zerować (czyli mostek między zerem a bolcem)

Nastąpna sprawa - solidny separator ten powinien załatwic temat na 99% :

http://www.dipol.com.pl/sklep/r48606.htm wpinasz między klablówke a TV

Powodzenia
  • #4 1919585
    Suchy101
    Poziom 2  
    o wow, z tego co widze to moze pomoc. Mam niedaleko dobry sklep elektroniczny, w pon. sprawdze czy maja cos takiego, jak nie zamowie w tej firmie, jak tylko bede mial rezultaty napisze.

Sprawdzile z kolei kwestie uziemienia - wzialem przedluzacz, podpaczylem go w lazience, wypialem wszystkie urzadzenia z pokoju i jedynie posdaczylem TV. I ciekawa sprawa, pomimo faktu iz komputer byl fizycznie nie podlaczony do pradu efekt nadal wystepowal.

Mam nadzieje ze izolator galwaniczny pomoze.

Dziekuje.
  • #5 1925867
    Riksza
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprawdź sobie najpierw jakiej jakości jest kabel łaczący komputer z telewizorem i na tym kablu powinny być pułapki ( filtry) ferrytowe od strony komputera i koniecznie trzeba uziemic komputer ale nie tak jak wcześniej ktoś podpowiadał o zmostkowaniu zera z kołkiem uziemiającym tylko faktyczne uziemieni i nie z kaloryfera tylko najlepiej z rury wodociągowej . pozdrawiam
  • #6 1926082
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Riksza napisał:
    ............... koniecznie trzeba uziemic komputer ale nie tak jak wcześniej ktoś podpowiadał o zmostkowaniu zera z kołkiem uziemiającym tylko faktyczne uziemieni i nie z kaloryfera tylko najlepiej z rury wodociągowej . pozdrawiam

Witam

Proszę nie wypisywać takich rzeczy na forum. Nie wolno uziemiać urządzeń własnymi metodami - a dokładnie podłączając je pod instalacje typu wodna czy grzewcza - jest to zakazane!!! W instalacjach dwuprzewodowych, kiedy linia jest zakończona gniazdkiem z kołkiem - ten kołek musi być zerowany!

Obecne instalacje sanitarne są wykonywane nie tylko z materiałów przewodzących - np.; kolegi grzejnik wraz z kilkoma u sąsiadów jest następnie oddzielony materiałem nieprzewodzącym - w sytuacji pojawienia się napięcia z uszkodzonego urządzenia - kaloryfery będą stanowić potencjalne zagrożenie - czy odpowiesz za życie hydraulika, który rozkręci przyłącze wodne i zamknie obwód swoim ciałem?????

Temat wielokrotnie poruszany na forum

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic260851.html
REKLAMA