logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Silnik TOHATSU 5KM 2T - Nierówna praca, brak mocy, gaśnie i nie odpala

sail_yes 10 Kwi 2021 19:59 1869 10
REKLAMA
  • #1 19371667
    sail_yes
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witajcie.
    Z góry dziękuję za wyrozumiałość gdyż silniki to dla mnie czarna magia, a z racji miejsca w jakim jestem probuje sobie sam poradzić z problemem.
    Poczytałem trochę forum i sporo rzeczy próbowałem zrobić sam ale utknąlem. Ale po kolei.
    Silnik jak wyżej, przestał działać. Kupiony jako używka, chodził.... jakoś . Wymienilem świece z czyscilem gaźnik, pomogło to ledwo ale ciągle miałem wrażenie jakby wypadła mu co któryś cykl (?) Pracowal nierowno i mial malo mocy ( subiektywnie chodził gorzej niż poprzednie 3.5 który mialem)
    Któregos dnia podczas pracy po prostu zgasł i od tego czasu nie odpalił.
    Sprawdziłem iskra-jest. Poczyscilem ponownie gaznik- wydawał sie czysty. Paliwo jak zwykle. Wlalem odrobinę paliwa do cylindra, nie pali.
    I w końcu ( tak wiem, nie tak się mierzy kompresje) zatkałem palcem otwór po świecy i zakrecilem. Bylem w stanie bez problemu utrzymac palec, a patrzac od dolu silnika( tam gdzie łączy się ze stopą i gdzie widac pracujący cylinder, bylo widac wypychane przez cylinder paliwo.
    Ten profesjonalny test kompresji:) nasunal mi pomysl że problem jest z kompresją.
    Chyba że te silniki tak maja?
    Acha, nie mam pod ręką ani nie mam gdzie pożyczyć manometry stoję kilometry od cywilizacji :(
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19371939
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 347
    Tu już nie trzeba manometru jak palec jesteś w stanie utrzymać ciśnienie w cylindrze.
    Tu coś się rozleciało i trzeba cylinder zdjąć i zobaczyć.
  • REKLAMA
  • #3 19371949
    sail_yes
    Poziom 4  
    Tak mi niestety intuicja podpowiadała :(
    No nic. Zapowiada się grubsza zabawa. Dzieki

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Niestety w warunkach polowych jakie mam, nie sciagne kola zamachowego a bez tego nie wyjme na razie tłoka. Udało mi się zerknąć na pierścienie od dolu i wygladaja na lekko przyklinowane. Wcisnalem je delikatnie w tlok i nie wróciły , znaczy jest tam syf.
    Stąd pewnie ten brak kompresji (?).
    wiem że to prowizorka ale przez najbliższy tydzień nie mam szans tego rozebrac, nie mówiąc o kupieniu pierścieni. Poleci ktoś jakąs sprawdzona miksture która można takie nie zapieczone na amen pierścienie próbować odmoczyc?
  • Pomocny post
    #4 19372316
    4495redberet
    Poziom 28  
    Zalej to naftą albo kup płukankę taka jak się leję do oleju w silniku samochodowym.
    To znaczy ustaw tak tłoka żeby był w najwyższym położeniu i zamknął okna i zalej do pełna przez świece zapłonową i zostaw tak na cały dzień albo i dłużej.
  • REKLAMA
  • #5 19373046
    sail_yes
    Poziom 4  
    Nafty nie miałem ale wypsikalem połowę gum cleanera na noc. Rano próba "manometrem" , nie byłem w stanie utrzymać ciśnienia palcem, więc poskladalem, po 2 minutach, odpalił.
    Poskladam wszystko do kupy i jakos musi kilka dni wytrzymać.
    Pierscienie oczywiscie do wymiany. Pytanie, czy tymczasowo pomoże coś jak Do mieszanki dodam więcej oleju zamiast standardowego 1:50?
    Cudów nie oczekuje ale żeby chociaz do czasu zamowienia części pochodzilo 😂
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19373056
    4495redberet
    Poziom 28  
    Pierścieni mną razie nie wymieniaj.
    Kup naftę zalej i poczekaj.
    Pierścienie się odkleszcza i będzie chodzić.
    Nie ma co dodawać więcej oleju bo to tylko zrobi ci więcej nagaru. Dobry olej Stihl Husqvarna 1:50 i ma być.
  • #8 19373171
    4495redberet
    Poziom 28  
    Poczekaj aż pierścionki puszczą.
    Jak po zalaniu nafty i po dniu moczenia nic się nie zmieni to wtedy rozbieraj i wymieniaj. Na razie szkoda roboty,no chyba że musisz mieć na już to działaj 😁
  • #10 19373201
    4495redberet
    Poziom 28  
    Hehe no tak😁😁

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Silnik TOHATSU 5KM 2T przestał działać, wykazując nierówną pracę, brak mocy oraz problemy z odpaleniem. Użytkownik wymienił świecę i oczyścił gaźnik, co przyniosło niewielką poprawę. Po dalszych próbach, w tym sprawdzeniu iskry i dodaniu paliwa do cylindra, silnik nadal nie odpalał. Użytkownik zauważył, że pierścienie tłokowe są przyklinowane, co może być przyczyną braku kompresji. Rekomendowano zalanie naftą lub płukanką do oleju, co pomogło w przywróceniu ciśnienia. Użytkownik planuje wymianę pierścieni, ale na razie doda więcej oleju do mieszanki, aby silnik działał do czasu zamówienia części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA