logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra II 2003 1,6 16v - gasnie na wolnych obrotach ;(

swodz 23 Paź 2005 11:44 3604 13
REKLAMA
  • #1 1921131
    swodz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    WItam serdecznie - cos sie dzieje z nasza rodzinna Asterka II 1,6 16v z 2003r....po przejechaniu np. 15 km gdy silnik sie rozgrzeje - zaczyna gasnąć na wolnych obrotach - wrzuce luz na dojazd do swiatel i wtedy obroty spadaj do zera i trzeba ponownie odpalic - czasem po ponownym odpaleniu jest oka dalej przez kilka km, ale wczoraj np. juz bez trzymania gazu na luzie nie dalo rady jechac...
    Prośba do znawców - jakies pomysły na diagnoze usterki - nic sie na desce nie zapala, zaden check itd.
    Pozdrawiam swodz.
  • REKLAMA
  • #2 1921148
    very
    Poziom 12  
    Silniczek krokowy biegu jałowego przy przepustnicy pewnie się zacina (przyciera). Proszę sprawdzić najpierw wtyczkę i przewody.
  • REKLAMA
  • #3 1921171
    swodz
    Poziom 11  
    Ale jak sprawdzic tą wtyczke - docisnac? Jestem laikiem i chyba bez wizyty w warsztacie sie nie obejdzie ;( . Mam ksiazke do Opla - wiec poszukam tam.
  • #4 1921172
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    odczytaj kody bledów i podaj jakie wystepója. i napisz czy masz tam gaz i jaki.
  • #5 1921203
    swodz
    Poziom 11  
    Nie mam zamontowanego gazu w niej....na benzynie sie tak zachowuje...Nie ma komputera zeby odczytac kody bledow - chyba ze metoda sygnalowa za pomocą przewodzika w zlaczu diagnostycznym?
  • #6 1921216
    Jacek79
    Poziom 37  
    podjedz do kogos kto ma kompa (niekoniecznie ASO , dzis prawie kazdy elektryk ma kompa) i niech ci zdiagnozuje usterke
  • REKLAMA
  • #7 1921226
    swodz
    Poziom 11  
    podjade do kompa - u mnie na dzielnicy bierze 70zl - warto ??
    Poki co - zobacze ten krokowy silnik - moze go przeczyscze jakas benzynka ekstrakcyjna itd.....tylko gdzie szukac tego silnika krokowego ??
  • #8 1921831
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    A już było tak fajnie,kiedyś na kazde niedomaganie pojawiało się " silniczek krokowy ".Myslałem że temat zapadł w sen zimowy.Proszę podać kod silnika bo w tym roczniku raczej niema silniczka krokowego.
  • #9 1921851
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    A właśnie, że bywały silniczki krokowe.
  • #10 1921861
    Jacek79
    Poziom 37  
    ja za podlaczenie biore 50, w tym jakas mala naprawa jesli sie da. sam ocen czy warto zaplacic czy sie meczyc.
  • #11 1922079
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1923129
    jarek_car
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    ze względu na rocznik podejrzewam że masz sinik Z16XE
    dość często pojawia się w nich problem z zaworem EGR. rejestruje się wtedy P0400 - auto gaśnie na skrzyżowaniu i ciężko go zapalić - trzeba z gazem. może też być problem z elektrycznym modułem przepustnicy - zanieczyszczona przepustnica.
    polecam jednak najpierw diagnostykę
    jarek
  • REKLAMA
  • #13 1924819
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Tak jak sugeruje jarek_car rocznik 2003 ma przepustnice sterowaną elektrycznie (niema silniczka krokowego) .Od 2001 roku weszły Z-tki z tym typem przepustnic.
  • #14 1926490
    swodz
    Poziom 11  
    Juz zmieniłem 2 miechy temu EGRa na uzywke za flaszke - bo wlasnie wczesniej tez mialem problem z nim - wtedy nie moglem zapalic dlugo auta....ale nie gasl - zmienil mi mechanior na uzywke za flaszke i 2 miechy bylo oka - zgasla dioda na desce rozdzielczej i bylo oki do tej pory - zapala extra - ale mowie po przejechaniu tych 15 km - jest objaw zgasniecia auta i problemy z jego odpaleniem i oczywsicie zlosc innych kierowcow ;)
    Pewnie uzykwa EGR`a poszla - 300 zl trzeba bedzie wydac ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opla Astry II 1,6 16v z 2003 roku zgłasza problem z gaśnięciem silnika na wolnych obrotach po rozgrzaniu, szczególnie podczas jazdy na luzie. Objaw ten wymaga ponownego odpalania auta. W dyskusji wskazano, że w tym modelu nie ma klasycznego silniczka krokowego, lecz przepustnica jest sterowana elektrycznie (Multitronic). Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie przepustnicy oraz diagnostyka komputerowa w celu odczytania kodów błędów. Podejrzewany jest zawór EGR, który wcześniej był wymieniany na używany, co mogło wpłynąć na obecne problemy. Wskazano także na możliwość zanieczyszczenia przepustnicy i ewentualne problemy z modułem elektrycznym przepustnicy. Diagnostyka komputerowa jest rekomendowana, mimo braku widocznych błędów na desce rozdzielczej. Koszt podłączenia do komputera oscyluje wokół 50-70 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA