logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór transformatora do zasilacza - potrzeba 40V, 2A-2,5A

gmoszkow 21 Kwi 2021 23:32 387 4
REKLAMA
  • #1 19393866
    gmoszkow
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Ukłony dla wszystkich.

Zbudowałem z synem 2 wzmacniacze mono - oczywiście by zrobić 1 stereo. To prościutki układ na TDA2050.
    Każdy z kanałów daje max 40W przy zasilaniu 40V DC.
    Sam zasilacz - to prościzna - mostek + kilka kondensatorów - to umiemy chyba i zrobić i nawet zaprojektować.
    Teraz pytania/problemy:
    1. Jakie napięcie wtórne na transformatorze powinienem wybrać by być blisko 40V?
    2. Rozumiem spadek o 0,7V na diodach, ale czy coś jeszcze powinienem wziąć pod uwagę? Coś mi się kołacze po głowie, dzielenie przez pierwiastek z 2. Czyli napięcie 40/(pierwiastek z 2) + 2x0,7 V = +/- 28,4 + 1,4 = 29,8 = +/- 30 - czy takie powinno być napięcie wtórne na transformatorze? Pewnie coś pokręciłem - wybaczcie początkującemu.
    3. Podam mój tok rozumowania - liczę na komentarz: napięcie wtórne to tak naprawdę napięcie RMS - czyli sinus jest normalnie 1,41 raza większy. Takie napięcie szczytowe trafia na mostek i jest obniżone o około 1,4V (oczywiście jeśli mostek nie jest na granicy wydolności prądowej, ale powiedzmy gdzieś pomiędzy 20-40% max prądu). To dalej trafia na kondensatory, ale wciąż z napięciem szczytowym wyraźnie wyższym niż wtórne z trafo. Czyli wyprostowane i wygładzone napięcie powinienem liczyć AC(wtórne)*1,14-1,4V.
    4. Rozumiem, że mając zasilacz symetryczny nie mogę jednego kanału napędzać + i GND a drugiego GND i -, czy jednak mogę?
    5. Projektując układ rozumiem, że istotne będzie by diody miały prąd dopuszczalny wyższy niż wymagany prąd na wyjściu - ale przy 2A - maks powiedzmy 3 - to byle diody dadzą radę.
    6. Jeśli chodzi o kondensatory to myślałem by wsadzić 4 x 3300uF lub 4 x 4700 uF + jakieś mniejsze do wyczyszczenia tętnienia.
    Będę wdzięczny każdemu za odpowiedzi i komentarze. Za te które mi coś tłumaczą i wyjaśniają zawsze daję Pomógł mi.
    Dziękuję z góry

Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 19393959
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    A jakie jest napięcie zasilania wzmacniacza-symetryczne + - 20V lub pojedyncze 40V? Jeśli masz stabilne napięcie sieciowe 230V, możesz użyć transformatora o napięciu uzwojenia wtórnego 2x17V z symetrycznym zasilaniem, lub 1x34V z pojedynczym. Ale przy wahaniach napięcia sieciowego +-10% napięcie uzwojenia wtórnego lepiej zmniejszyć do 2x16V przy symetrycznym zasilaniu i do 1x32V przy pojedynczym, w przeciwnym razie, gdy napięcie sieciowe wzrośnie o 10%, napięcie zasilania przekroczy maksymalne dla tego układu. Jeśli zasilacz będzie wspólny dla obu kanałów, nalezy w mostku użyć diod 5A. Moc transformatora powinna wynosić 110-120VA. Dobór transformatora do zasilacza - potrzeba 40V, 2A-2,5A Dobór transformatora do zasilacza - potrzeba 40V, 2A-2,5A Dobór transformatora do zasilacza - potrzeba 40V, 2A-2,5A
  • REKLAMA
  • #3 19394382
    gmoszkow
    Poziom 5  
    aksakal napisał:
    A jakie jest napięcie zasilania wzmacniacza-symetryczne + - 20V lub pojedyncze 40V?

Pojedyńcze.
    Czy wzrór na napięcie wyjściowe liczę prawidłowo? Będę wdzięczny za odpowiedź
    Dla pojedyńczego
    AC wtórne*1,41-1,4 czyli 25x1,41-1,4 = 33,85
    Dla symetrycznego
    Tak samo, ale dla każdej gałęzi czyli spadek na diodach będzie 2,8 w sumie
    AC wtórne*1,41-1,4 dla + czyli 17*1,41-1,4 = 22,57 (wiem, że to liczenie teoretyczne, ale coś koło tego powinno być)
    Pytanie 2: Rozumiem, że ten pierwiastek z 2 to tylko dla sinusa - dla innych kształtów są inne wzory (pierwiastek z całki po kwadracie napięcia podzieloma na czas) - czyli dla trójkąta to będzie U/pierwiastek z 3 - już kilka lat minęło od ostatniego całkowania ale chyba dobrze pamiętam.
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 19394449
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    Kollego ! Jeśli chcesz zrealizować schemat zasilacza z uzyciem transformatora, zapomnij o napięciu trójkątnym, prostokątnym i wszystkich innych, oprócz sinusa. W sieci napięcie jest sinusoidalne. W przypadku prostowania w trybie dwypolowkowym spadek napięcia na 1 diodzie przy prądzie większym niż 1A wyniesie 1-1,2 V (w zależnie od typu diody) . Sprawdź parametry techniczne diod, których będziesz używać. Przy niesymetrycznym zasilaniu 40V napięcie uzwojenia wtórnego transformatora powinno wynosić 29.5V AC przy napięciu znamionowym sieci 230 V. I nie potrzebujesz tolerancjie apteczną + - 0.1 V. Wahania napięcia sieciowego i tak spowodują zmianę napięcia zasilania na +-1-2 V.
  • #5 19394501
    gmoszkow
    Poziom 5  
    aksakal napisał:
    Jeśli chcesz zrealizować schemat zasilacza z uzyciem transformatora, zapomnij o napięciu trójkątnym, prostokątnym i wszystkich innych, oprócz sinusa.

Dzięki za info. Wiem, że sinus albo nic. Wrzuciłem wątek trójkąta w sensie liczenia RMS - że nie zawsze jest pierwaistek z 2 bo to zależy od kształtu.
REKLAMA