logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 5N - Słabe blade wydruki ze smugami-przyczyna.Ile stron wydrukowano?

wojtek2004 22 Kwi 2021 10:22 615 8
REKLAMA
  • #1 19394198
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witam. Chciałbym odkupić od pewnej osoby prywatnej drukarkę ,z kasetą tonera jak w temacie.
    Przyczyna zakupu to awaria mojej drukarki. Można powiedzieć że kupuję ją na czas ,jako zastępczą.
    Drukarka została przywieziona z Niemiec. Więc ma niemieckie menu. O polskim menu nie ma co marzyć.
    Jedynie co mnie martwi do bardzo słaby wydruk.
    I tu mam prośbę do wszystkich forumowiczów o opinię. Bo na przykład jeżeli kaseta tonera jest do wymiany lub coś poważniejszego , to wole o tym wiedzieć wcześniej.

HP LaserJet 5N - Słabe blade wydruki ze smugami-przyczyna.Ile stron wydrukowano?

Rok produkcji też odstrasza:

Brakuje jednej śruby.
    Druga pokaleczona. Być możne były robione nieumiejętnie próby napraw.
  • REKLAMA
  • #2 19394239
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    W Bóg wie ile stojącej bezczynnie drukarce zawsze należy zacząć od wymiany kartridża na nowy. Przez lata proszek się zbrylił i zmienił swoje właściwości, jakość wydruku ulegnie dramatycznemu pogorszeniu. Na załączonym wydruku nie ma przebiegu, są tylko dane techniczne.
    Znając jakość stosowanych wtedy materiałów zakładałbym, że drukarka jest sprawna. Jedynie co należałoby sprawdzić to stan fuzera, czy wałki nie są porysowane a dociskowy nie sypie się jak stara, skruszała guma. Problemem mogą być też rolki poboru papieru, ta sama sytuacja (guma).
    Za darmo można wziąć...
  • REKLAMA
  • #3 19394252
    wojtek2004
    Poziom 18  
    No za darmo to nie...
    Mam dużo części do HP Laser Jet 6P i 5P. Ale nie jestem pewien czy pasują.
    Drukarka ma niby duplex i jest wytrzymała na mocne obciążenia drukiem. Mam dwa tonery od 5P i 6P(to ten sam toner C3903A) ,które będę zasypywał. Więc i tu można spróbować wysypać stary i dosypać nowy.
    P.S Jaka kombinacja klawiszy pokaże mi ilość wydrukowanych stron?
  • #4 19394805
    krakarak
    Poziom 42  
    Instrukcja obsługi: Link
    To jest wersja z małym wyświetlczem LCD? Jeśli tak to za pomoca klawiszy Menu, Item oraz Select należy wybrać Postscript Config Page i wydrukować. Jedną z sekcji na wydruku będzie ilość wydrukowanych stron - w instrukcji obsługi jest o tym na stronie 96.
  • REKLAMA
  • #6 19395322
    krakarak
    Poziom 42  
    wojtek2004 napisał:
    Sprzedający wysłał mi w mailu że drukarka stała nieużywana przez 6 lat.Druk nadal jest słaby...

Jeśli jakość druku miałaby się polepszyć po otrzymaniu maila z informacją o latach postoju to byłby prawdziwy cud!
    Już pisałem - zakup nowego lub, jeśli potrafisz i masz proszek dedykowany do tej maszyny, regeneracja. Tylko, że sam proszek to nie wszystko, jest jeszcze bęben światłoczuły, wałek ładujący i listwy.
    Mam wrażenie, że chcesz zbyt mocno przyoszczędzić...
    A toner to raczej 98A i 98X.
  • REKLAMA
  • #7 19395516
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Mam rozumieć że dodatkowo wałek OPC też będzie do wymiany? Że po czasie traci swoje właściwości? Sprzedający ma chyba oryginalny kartridż HP z tonerem....Sam się przekonałem że oryginalne dobrze się trzymają. Można co najwyżej sprawdzić czy nie ma rys. Ale gdy by były ,widoczne było by to na tym słabym "test druku".
    Tylko te smugi...?
    Po mału zaczynam dochodzić do wniosku ,że dam sobie spokój i nie wezmę tej drukarki.
  • #8 19395869
    krakarak
    Poziom 42  
    A ile sprzedający chciał za tę drukarkę, że jest drogo?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup drukarki HP LaserJet 5N jako zastępczej, ponieważ jego obecna drukarka uległa awarii. Martwi go słaba jakość wydruku oraz fakt, że urządzenie stało nieużywane przez 6 lat. Forumowicze sugerują, że problem może wynikać z zużycia tonera, wałka OPC oraz innych komponentów, takich jak fuser i rolki poboru papieru. Wskazują na konieczność wymiany kartridża oraz sprawdzenia stanu bębna światłoczułego. Użytkownik zastanawia się nad kosztami zakupu oraz ewentualnymi trudnościami technicznymi związanymi z drukarką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA