Maverick73 napisał: bumble napisał:
zapalanie piekarnika i pieca do ogrzewania.
Tutaj nie wiem co masz na myśli ale od razu mi się kojarzy z dużym poborem prądu.
Chodziło mi o pobory prądu których nie wymieniłem wcześniej. Te rzeczy są na gaz a prąd potrzebny tylko do zaplonu wiec nie ma dużego poboru.
Dodano po 2 [minuty]:
Maverick73 napisał: To w takim razie musisz mieć akumulator min. 200Ah.
Dlaczego bo nie rozumiem. Jak jest potrzeba doładowywany jest akumulator jak akumulator jest naładowany sterownik go odlacza jak wystarcza panele. A jak jest wyładowany ograniczy prąd ładowania bo w tych sterownikach wpisuje się typ akumulatora i jego pojemnosc chyba właśnie po to.
Widziałem autka z 500-600 W mocy jeszcze do grzania wody, tv, i akumulator był 140-180Ah.
Dodano po 1 [minuty]:
waranzkomodom napisał: Każdy laptop też można zasilać z gniazda zapalniczki, wystarczy poszukać "zasilacz samochodowy", nie spotkałem się jeszcze, żeby dla jakiegoś komputera nie było dostępnego zasilacza samochodowego. Będzie to dużo bardziej efektywne niż przetwornica.
Zasilacz z 12V do laptopa i tak potrzebna jest przetwornica która nie jest wcale tania. Bo lądowanie laptopa zależy jaki model ale 18-20V. Orzetwornice na 230 będzie bardziej uniwersalna.