Witam
Planuję instalację do kampera na dachu zmieszczę 2 panele po 340W sprawdziłem przekrój przewodów i wyszło że powinny miec 4mm średnicy choć dał bym 6mm. Długość okablowania od paneli do regulatora to ok 6mb. Aku max 1mb od regulatora. Zastanawiam się nad dwoma aku trakcyjnymi 6V 240Ah lub 230Ah 12V. Do zestawu przetwornica 2500W na wypadek gdyby kobieta chciała suszarkę do włosów podłączyć lub ja wiertarkę czy inne narzędzie jak by zaszła taka potrzeba. Potrzebuję znawcy tematu żeby doradził co będzie najlepsze bo moja wiedza jest raczej skromna w tym temacie, a informacje z netu już mi pomiesząły w głowie.
Panele:
Warunki pracy
Maksymalne napięcie systemowe: DC 1500V (IEC/UL)
Temperatura pracy: -40°C~+85°C
Bezpiecznik: 20A
Maksymalne obciążenie statyczne, przód np. śnieg i wiatr: 5400 Pa
Maksymalne obciążenie statyczne, tył np. wiatr: 2400 Pa
Nominalna robocza temperatura pracy ogniw (NOCT): 45±2°C
Parametry elektryczne
Nominalna moc maksymalna przy STC (W): 340
Napięcie obwodu otwartego (VoC/V): 43
Optymalne napięcie robocze (Vmpp/V): 34,9
Prąd zwarcia (Isc/A): 10.09
Optymalne natężenie robocze (Imp/A): 9.75
Wydajność modułu [%]: 19,9
Tolerancja mocy wyjściowej (W): 0~+5W
Współczynnik temperatury ISC : 0.047%/°C
Współczynnik temperatury VoC : -0.29%/°C
Współczynnik temperatury Pmax : -0.37%/°C
Akumulatory:
3PT240 6V240Ah
1200 cykli
Pojemność akumulatora 240Ah/C20
poczatkowy prąd ładowania 30A
końcowy prąd ładowania 8A
Jaki regulator trzeba pod takie baterie lub jaki regulator pod inne baterię gdzie zakładamy 2x12V 230Ah co będzie lepsze i dłużej podziała na aku?
Z przetwornicy policzyłem obciążenie i wyszło ok 400-500W max (lodóka oświetlenie zasilanie pompy wody itd) choć żadko wszystko będzie pracowało w jednym czasie.
Budżet nie jest za wysoki ale przeliczyłem na 2 aku ok 1200pln regulator ok 300pln ale jak będzie coś trzeba dodać to coś wyskrobie jeszcze.
Z góry dziękuję za pomoc
Planuję instalację do kampera na dachu zmieszczę 2 panele po 340W sprawdziłem przekrój przewodów i wyszło że powinny miec 4mm średnicy choć dał bym 6mm. Długość okablowania od paneli do regulatora to ok 6mb. Aku max 1mb od regulatora. Zastanawiam się nad dwoma aku trakcyjnymi 6V 240Ah lub 230Ah 12V. Do zestawu przetwornica 2500W na wypadek gdyby kobieta chciała suszarkę do włosów podłączyć lub ja wiertarkę czy inne narzędzie jak by zaszła taka potrzeba. Potrzebuję znawcy tematu żeby doradził co będzie najlepsze bo moja wiedza jest raczej skromna w tym temacie, a informacje z netu już mi pomiesząły w głowie.
Panele:
Warunki pracy
Maksymalne napięcie systemowe: DC 1500V (IEC/UL)
Temperatura pracy: -40°C~+85°C
Bezpiecznik: 20A
Maksymalne obciążenie statyczne, przód np. śnieg i wiatr: 5400 Pa
Maksymalne obciążenie statyczne, tył np. wiatr: 2400 Pa
Nominalna robocza temperatura pracy ogniw (NOCT): 45±2°C
Parametry elektryczne
Nominalna moc maksymalna przy STC (W): 340
Napięcie obwodu otwartego (VoC/V): 43
Optymalne napięcie robocze (Vmpp/V): 34,9
Prąd zwarcia (Isc/A): 10.09
Optymalne natężenie robocze (Imp/A): 9.75
Wydajność modułu [%]: 19,9
Tolerancja mocy wyjściowej (W): 0~+5W
Współczynnik temperatury ISC : 0.047%/°C
Współczynnik temperatury VoC : -0.29%/°C
Współczynnik temperatury Pmax : -0.37%/°C
Akumulatory:
3PT240 6V240Ah
1200 cykli
Pojemność akumulatora 240Ah/C20
poczatkowy prąd ładowania 30A
końcowy prąd ładowania 8A
Jaki regulator trzeba pod takie baterie lub jaki regulator pod inne baterię gdzie zakładamy 2x12V 230Ah co będzie lepsze i dłużej podziała na aku?
Z przetwornicy policzyłem obciążenie i wyszło ok 400-500W max (lodóka oświetlenie zasilanie pompy wody itd) choć żadko wszystko będzie pracowało w jednym czasie.
Budżet nie jest za wysoki ale przeliczyłem na 2 aku ok 1200pln regulator ok 300pln ale jak będzie coś trzeba dodać to coś wyskrobie jeszcze.
Z góry dziękuję za pomoc