Do zasilania urzadzeń przemyśl sprawę i kup małego Votronica. Ja tak mam i działa świetnie. Pobór mocy urządzeń 230V nigdy nie przekroczył 200W, a zwykle jest 40-100W. Policz porządnie ile Ci trzeba tej mocy, bo masz tendencję do przesady.
Zacznij od solara 200W, regulator MPPT, akumulator standardowy AGM 90-100Ah i inwerter sinusoidalny małej mocy. Możesz użyć zestawu, który poleciłem, albo szukać innego.
Do zasilania szlifierek itp kup osobny inwerter - tutaj możesz zaryzykować coś z chińskich albo nawet 40kg UPS jeśli to ma być okazyjnie. Chociaż może lepiej byłoby po prostu kupić agregat i nie upierać się na zasilaniu słonecznym?
Mając ten zestaw z solarem 200W sprawdź go przez roku lub dwa i wtedy zrobisz modyfikacje. Na razie to sam nie wiesz czego chcesz. Tak będzie taniej, niż kupowanie niepotrzebnych paneli i sprzętu.
Do 400Ah akumulatorów 12W (4,8kWh pojemności) zakładając że rozładujesz je codziennie do 75% (zużyjesz 1,2kWh) i chcesz je naładować codziennie do pełna w maju z solarów ułożonych płasko potrzebujesz 300W paneli. Opieram się tutaj na średnich osiągach z mojej instalacji stacjonarnej w tym miesiącu. Jeśli rozładujesz do końca to 1200W paneli.
Jedyne urządzenie warte tak dużych nakładów na solary w kamperze to klimatyzacja i kamperowanie na dziko.
No to liczmy przykładowe składniki bez sprawdzenia czy pasują.
6 paneli szklanych mono z Modernhome 200W 4800 zł 84 kg
Cztery regulatory Tracer 3210a 2000 zł 8,5 kg
Cztery akumulatory 100Ah to 3500 zł i 120 kg.
I już mamy 10300 zł oraz 212,5 kg.
Teraz inwerter. Wolisz tani UPS za kilkaset zł 40 kg czy inwerter za 6000 i 5kg?
Nie znam kamperowego regulatora na 1200 W 12V. Największe to ok 480W. Potem trzeba już zwiększać napięcie akumulatorów i zaczynają się duże problemy. To znaczy że musisz mieć część instalacji 12V, a część 24 lub 48V. Zestaw 1200W nie będzie ze sobą działał w przypadku równoległego połączenia regulatorów, bo one zgłupieją zakłócane regulatorem obok. Chyba że PWM, ale wtedy tracisz 30% energii, co przy takiej instalacji ma znaczenie.
Same kłopoty. Ja bym dał sobie spokój z tak dużą instalacją i poprzestał na mniejszej.