Witam szanowne grono.
Spawarka jak w temacie, problem wystąpił bez wyraźnych powodów. Jednego dnia spawana była cienka blacha nierdzewna przy ok 70A metodą TIG; następnego efekty jak poniżej:
Spawarka włącza się, dioda świeci na zielono, wentylator pracuje.
Podczas próby spawania TIG, wciśnięcie przycisku na rękojeści powoduje iskrzenie i palenie się płyty głównej w miejscu transformatora wyjściowego jak na foto.
Podczas przełączenia na tryb MMA, natychmiast występuje ten sam objaw, bez podłączonych nawet przewodów prądowych.
Dotychczas udało mi się sprawdzić tranzystory IGBT - brak zwarć
Szybkie diody D92-02 - brak zwarć
Żadne elementy na płycie nie noszą śladu uszkodzeń
Nie wiem jak sprawdzić trafo pod którym widać uszkodzenie płyty, czy wylutowanie go i zmierzenie multimetrem da jakiś rezultat?
Co jeszcze mogę sprawdzić i w którym bloku spawarki w ogóle szukać usterki?
Proszę o porady, jeśli potrzebne są dodatkowe informacje/zdjęcia, proszę pytać.
Pozdrawiam
Spawarka jak w temacie, problem wystąpił bez wyraźnych powodów. Jednego dnia spawana była cienka blacha nierdzewna przy ok 70A metodą TIG; następnego efekty jak poniżej:
Spawarka włącza się, dioda świeci na zielono, wentylator pracuje.
Podczas próby spawania TIG, wciśnięcie przycisku na rękojeści powoduje iskrzenie i palenie się płyty głównej w miejscu transformatora wyjściowego jak na foto.
Podczas przełączenia na tryb MMA, natychmiast występuje ten sam objaw, bez podłączonych nawet przewodów prądowych.
Dotychczas udało mi się sprawdzić tranzystory IGBT - brak zwarć
Szybkie diody D92-02 - brak zwarć
Żadne elementy na płycie nie noszą śladu uszkodzeń
Nie wiem jak sprawdzić trafo pod którym widać uszkodzenie płyty, czy wylutowanie go i zmierzenie multimetrem da jakiś rezultat?
Co jeszcze mogę sprawdzić i w którym bloku spawarki w ogóle szukać usterki?
Proszę o porady, jeśli potrzebne są dodatkowe informacje/zdjęcia, proszę pytać.
Pozdrawiam