logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Jasic Tig180 uszkodzona - płyta główna pali się w środku

automobilklub 27 Kwi 2021 19:59 1452 3
REKLAMA
  • #1 19404464
    automobilklub
    Poziom 17  
    Ocena: 176
    Witam szanowne grono.

Spawarka jak w temacie, problem wystąpił bez wyraźnych powodów. Jednego dnia spawana była cienka blacha nierdzewna przy ok 70A metodą TIG; następnego efekty jak poniżej:

Spawarka włącza się, dioda świeci na zielono, wentylator pracuje.

Podczas próby spawania TIG, wciśnięcie przycisku na rękojeści powoduje iskrzenie i palenie się płyty głównej w miejscu transformatora wyjściowego jak na foto.

Podczas przełączenia na tryb MMA, natychmiast występuje ten sam objaw, bez podłączonych nawet przewodów prądowych.

Dotychczas udało mi się sprawdzić tranzystory IGBT - brak zwarć

Szybkie diody D92-02 - brak zwarć

Żadne elementy na płycie nie noszą śladu uszkodzeń

Nie wiem jak sprawdzić trafo pod którym widać uszkodzenie płyty, czy wylutowanie go i zmierzenie multimetrem da jakiś rezultat?

Co jeszcze mogę sprawdzić i w którym bloku spawarki w ogóle szukać usterki?

Proszę o porady, jeśli potrzebne są dodatkowe informacje/zdjęcia, proszę pytać.

Pozdrawiam
    Spawarka Jasic Tig180 uszkodzona - płyta główna pali się w środku Spawarka Jasic Tig180 uszkodzona - płyta główna pali się w środku Spawarka Jasic Tig180 uszkodzona - płyta główna pali się w środku Spawarka Jasic Tig180 uszkodzona - płyta główna pali się w środku Spawarka Jasic Tig180 uszkodzona - płyta główna pali się w środku Spawarka Jasic Tig180 uszkodzona - płyta główna pali się w środku Spawarka Jasic Tig180 uszkodzona - płyta główna pali się w środku
  • REKLAMA
  • #2 19404498
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1697
    Być może wilgoć, albo jakiś brud elektroprzewodzący dostał sie przez wentylator i przybiło PCB. Musisz to rozlutować dostać się pod do laminatu, zobaczyć uszkodzenia, zabezpieczyć lakierem i sprawdzić elementy w okolicy.
  • REKLAMA
  • #4 19492770
    automobilklub
    Poziom 17  
    Ocena: 176
    Witam ponownie.
    Trochę mi to zajęło ale w końcu ogarnąłem tę spawarkę.
    Przypalone miejsce wyczyściłem, zrobiłem szczelinę w płycie głównej między wyprowadzeniami transformatora gdzie doszło do przebicia. Główne ścieżki pogrubiłem drutem miedzianym.
    Spawarka działa bez problemu zarówno na funkcji TIG jak i MMA.
    Dziękuję za porady i pozdrawiam!
REKLAMA