Witam, uszkodziła się spawarka przy spawaniu aluminium. Początkowo brudziła spaw i myślałem, że to wina argonu. Ale nie. Im dłużej spawała (około godziny z przerwami by nie przegrzać jej) słabła i bardziej brudziła spaw. Aż zaśmierdziało z niej spaloną elektroniką i przestałem spawać. Odkręciłem obudowy i zobaczyłem że jeden styk na module IGBT z jakąś płytką na nim jest upalony. Odkręciłem, przeczyściłem, skręciłem i nie pomogło. Na alu spawa lub nie spawa bo pali na czarno alu jak jest zimne. Przełączyłem na DC. Nie ma siły wcale. Zapali łuk i tak trzyma jakby było z 1 amper. Po zmianie polaryzacji przewodów w DC pali elektrodę. Nie robiłem testu z MMA. Z mojej obserwacji wygląda jakby spawała połową fali w AC a w DC wcale nie spawa. Poszukałem jak sprawdzić moduł IGBT przez żarówkę i wychodzi, że sprawny. Nie wiem od czego jest ta płytka na module. Google nie wyszukuje dostępnych części zamiennych do tego. Czy naprawa wchodzi w grę czy będzie kosztowna lub w cenie nowej chińskiej spawarki? Mam ją z 10 lat, raz już była w naprawie po tym jak załączył się termistor. Już potem nie działała. Co mogę jeszcze sprawdzić? Albo kto może mi ją naprawić?