logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie lampy na czujce Satel Perfecta 16 tylko przy zazbrojeniu centrali

szalwin666 02 Maj 2021 10:33 708 5
REKLAMA
  • #1 19411668
    szalwin666
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam pytanie odnośnie perfecty 16. Potrzebuję ustawić lampę aby odpalała się z czujki tylko w trakcie uzbrojenia centrali. Ustawiłem wejście na :brak akcji alarmowej, ale w żaden sposób nie udało mi się ustawić aby wejście był aktywne tylko po zazbrojeniu, jest ono aktywne cały czas. Więc lampa uruchamia się bez przerwy bez względu na stan centrali. Znalazłem na forum opis jak to ustawić na integrze używając logiki. Więc chciałbym się dowiedzieć czy na perfecta da radę w ogóle ustawić taką kombinację?
  • REKLAMA
  • #2 19411798
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Wolne wyjście centrali programujesz jako wskażnik czuwania, do tego wyjścia podpinasz cewkę przekaźnika a przez styki tego przekaźnika podłączasz obwód Twojej lampy.
    Po uzbrojeniu centrali styki przekaźnika zostaną zwarte i lampa będzie załączana zgodnie z Twoimi założeniami do chwili rozbrojenia systemu.
  • REKLAMA
  • #3 19411949
    szalwin666
    Poziom 10  
    No niestety chodzi o jeszcze inną zależność. Troszkę źle napisałem pytanie.
    Chodzi o to że mam lampę podpietą pod bistabilny czasowy i ma on być odpalany z czujki tylko wtedy gdy alarm czuwa. Jest temat dokładnie o takie działanie na integrze poprzez iloczyn logiczny, ale w perfekcie nie widzę takiej opcji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19413537
    konradw
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Niestety, Perfectę i Integrę dzieli przepaść.
    Jest to do zrealizowania ale czeka cię rzeźba.
    Jedno wyjście programujesz jako "wskaźnik czuwania" i podpinasz pod niego przekaźnik, którego styki łączysz szeregowo ze stykami drugiego przekaźnika, podpiętego pod drugie wyjście zaprogramowanie jako "naruszenie wejścia".
    Zadziałanie obu warunków spowoduje włączenie lampy.
    Taki iloczyn wyjść, tylko bardziej sprzętowy niż logiczny. :):):)
  • REKLAMA
  • #5 19421463
    szalwin666
    Poziom 10  
    Po konsultacji zrobiłem w ten sposób, że podpiałem jeden przekaźnik jako wskaźnik czuwania i zasila on zasilacz czujnika ruchu, typowego bramowego. Czujnik ruchu mam wpięty we wejście które w stanie czuwania podaje sygnał na drugi przekaźnik włączający lampę.
    Ale jest pewien mankament tego rozwiązania i pomysły mi się skończyły. Lampa zapala się tylko po zazbrojeniu i przekroczeniu czujki na określony czas, lecz podczas rozbrajaniu alarmu za każdym razem przekaźnik lampy ją załącza i wysyła sms.
    Czujki ruchu to bramowe NICE ustawione w pozycji NO, a ich zasilacz jest rozłączany przez przekaźnik gdy nie czuwa, więc nie mam pojęcia skąd bierze się sygnal podczas rozbrajania. Na wejściu czujki jest ustawione zapis do dziennika zdarzeń bo w przeciwnym wypadku nie wysyła sms.
    Chyba że spróbuję tak jak pisze Konradw, może to coś zmieni. Ale skąd się bierze sygnał przy rozbrajaniu.
  • #6 19423827
    szalwin666
    Poziom 10  
    Dziś udało mi się to ustawić. Problem polegał na tym, że centrala ta ma aktywne wejścia non stop podczas czuwania jak i bez czuwania, a czujka to jest fotokomórka bramowa NICE BF i ona gdy traciła napięcie jej styki zmieniały stan. Gdy ma napięcie jest stan NO, a gdy nie ma jest NC. Więc podczas rozbrajania wysyłany był SMS i lampa się zapalała.
    Zrobiłem tak że: Zasilanie fotokomórki jest na stałe a sygnał wejścia z czujki jest poprzez przekaźnik który ustawiony jako "zasilanie w czuwaniu" i teraz lampa jak i SMS uruchamiane są tylko podczas czuwania.
REKLAMA