logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja alarmowa Satel Perfecta - alarm po zazbrojeniu

Madroxx 13 Kwi 2025 09:54 663 7
  • #1 21517384
    Madroxx
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,
    Pierwszy raz robię w domu instalację alarmową i mam mały problem.

Ogólnie instalację zrobiłem według tego schematu, Satel Perfecta 16 - 2 manipulatory, 1 strefa - 2 czujki, 2 strefa - 1 czujka, sygn. zewnętrzny.
    Schemat instalacji alarmowej z elementami takimi jak manipulator, czujniki, sygnalizator i akumulator.

Według programu i stanu rzeczywistego wejść, czujniki działają i zmieniają stan przy ruchu.
    Zrzut ekranu programu konfiguracji instalacji alarmowej Satel Perfecta 16. Widać listę wejść i ich ustawienia.

Problem polega na tym, że po zazbrojeniu klawiatury (z obu), po upływie czasu system zamiast się uzbrajać, od razu wywołuje alarm.
    Próbowałem różnych kombinacji, usuwałem wejścia w programie, to zaczynało od kolejnego, z drugiej klawiatury taka sama sytuacja. Gdy usunę ALARM, ale nie rozbroję, to system działa tak, jak powinien, każda czujka wyłapuje ruch i włącza się odliczanie.

Zrzut ekranu z programu Perfecta Soft pokazujący listę zdarzeń alarmowych.

Zrzut ekranu ustawień instalacji alarmowej w systemie Satel Perfecta 16.

Czujki to Satel Dual Slim.

Widok wnętrza czujki alarmowej Satel Dual Slim z okablowaniem i płytką obwodów.

Chciałbym również zapytać o prawidłowe ustawienie sygnalizatora 4003R, włącza się zaraz przy wywołaniu alarmu i nie działa opóźnienie 30 s. Czy to tutaj coś trzeba zmienić w wejściu 1, czy coś mogłem namieszać w kablach.

Ekran programu Satel Perfecta 16 z listą zdarzeń i ustawieniami stref alarmowych.

Z góry dziękuję za pomoc!
  • #3 21517411
    Madroxx
    Poziom 10  
    xury napisał:
    Skąd pomysł by wejścia ustawić na 2EOL/no?

Przyjąłem takie ustawienie po tym, jak otworzyłem czujkę i zobaczyłem ustawienie zworek oraz znalazłem opis, że mają wbudowane rezystory parametryczne 2EOL. Czy to jest błędne ustawienie?
  • Pomocny post
    #4 21517439
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Zmień typ obwodu na 2EOL/NC
  • #5 21531149
    Madroxx
    Poziom 10  
    >>21517439 Dziękuję za podpowiedź, teraz działa prawidłowo.

Chcę jeszcze prosić o radę w kwestii sygnalizatora. Model to 4003R. TMP podłączone pod Z1 i COM. Chciałbym skonfigurować opóźnienie, ale nie mogę znaleźć, jak to zrobić, żeby syrena włączała się np. po 30 s od czasu uruchomienia alarmu.

Panel konfiguracyjny systemu alarmowego Perfecta 16 pokazujący ustawienia wejść i ich typy reakcji.
  • #7 21531241
    Madroxx
    Poziom 10  
    >>21531235 Dlaczego nieudolnie?

Zrzut ekranu z oprogramowania PERFECTA, sekcja konfiguracji wyjść systemu alarmowego, wyjście 1 aktywowane przez wszystkie wejścia.
  • #8 21556450
    Madroxx
    Poziom 10  
    Zmiana ustawień pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja alarmowa Satel Perfecta 16 z dwoma manipulatorami i kilkoma czujkami została wykonana zgodnie z dostępnym schematem. Czujki poprawnie wykrywają ruch i zmieniają stan wejść, jednak po zazbrojeniu system natychmiast wywołuje alarm zamiast odliczać czas opóźnienia. Problem wynikał z nieprawidłowego ustawienia typu obwodu wejściowego na 2EOL/NO, podczas gdy czujki mają wbudowane rezystory parametryczne i wymagają konfiguracji 2EOL/NC. Po zmianie ustawienia system działa prawidłowo, czyli po wykryciu ruchu następuje opóźnienie przed alarmem. Dodatkowo poruszono kwestię konfiguracji sygnalizatora zewnętrznego model 4003R, gdzie podłączenie styku sabotażowego TMP do Z1 i COM zostało zakwestionowane. Dyskusja wskazała na potrzebę prawidłowego ustawienia wyzwalania sygnalizatora, aby można było ustawić opóźnienie syreny, np. 30 sekund po uruchomieniu alarmu. Ostatecznie zmiana ustawień rozwiązała problemy z działaniem systemu.
REKLAMA