logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewanie zasobnika solarnego kotłem gazowym jednof. EcoCondens Gold Plus

PETRO72 03 Maj 2021 21:02 510 1
REKLAMA
  • #1 19414864
    PETRO72
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Obecnie zainstalowałem piec gazowy jednofunkcyjny firmy Termet EcoCondens Gold Plus 19 kW.
    Zasobnik 200l z dwoma wężownicami. Pierwszą wężownicę mam podłączoną do pieca, drugą wężownicę do kolektorów słonecznych. Czujnik temperatury CWU od pieca oraz drugi czujnik temperatury ze sterownika solarnego firmy WEBER SOL CLASSIC zainstalowałem w zasobniku.
    Nie wiem jak ustawić sterownik pieca, aby piec nie podgrzewał zasobnika CWU podczas pracy kolektorów słonecznych. Na stronie internetowej producenta Termet znalazłem informację, że piec można podłączyć do instalacji z kolektorami słonecznymi. Rozmawiałem telefonicznie z działem technicznym Termet, ale osoby, która mi to tłumaczyła nie zrozumiałem. Proszę o pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 19415408
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Minimum to 35 st. C. Ustaw 35 st. i obserwuj. Na ile wzrośnie temp dzięki kolektorom i czy starczy dla wszystkich ciepłej wody. Nikt Ci nie napiszę dokładnie. Metoda prób najlepsza.
    Możesz nastawić 50 stopni, ale kocioł będzie utrzymywał tą temperature w zasobniku, ale to bez sensu - masz darmowa energię z kolektorów.
REKLAMA