logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Typowe objawy uszkodzenia uszczelki pod głowicą w samochodzie.

07 Maj 2021 08:35 5853 21
REKLAMA
  • #1 19421136
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 19421249
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    Gotująca się woda przy zimnej chłodnicy?? Gdzie się gotowała ta woda - w zbiorniczku wyrównawczym? Gotowała się czy bulgotało? - to różne sprawy.
  • #3 19421272
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19421303
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    motyl22 napisał:
    Zastanawia mnie tylko dlaczego po przejechaniu 10 km miał zimną chłodnicę.

Zapowietrzony układ i niesprawny termostat jest powodem zimnej chłodnicy.
    Oczywiście obecna sytuacja może być właśnie spowodowana stałym zamknięciem termostatem dużego obiegu więc chłodnica zimna a silnik się grzeje.

Dodano po 3 [minuty]:

motyl22 napisał:
    i kałużę wody pod autem.

A jaki to samochód?
    motyl22 napisał:
    wskaźnik pokazuje normalnie (zakładam 90C) po tych 3 dniach gotuje i pokazuje 120C.

Jeżeli czujnik temperatury jest umieszczony w bloku silnika gdzie jest "mały obieg" w/w objawy są całkowicie normalne, dlatego chłodnica zimna a na wskaźniku 120'C i "wywalanie płynu chłodniczego przez korek".

Następstwem tego mogą być też uszkodzenia które wymienił mechanik.
  • #5 19421311
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    motyl22 napisał:
    zaczynam rozumieć co teść mówił. A mówił tak: jak doleje wody to jeżdżę 3 dni
    Powiedz teściowi że do układu chłodzenia nie dolewa się wody.
    Obstawiam nie otwierający się termostat.
    motyl22 napisał:
    Auto jest już u mechanika. Mechanik stwierdził uszkodzenie uszczelki, nieszczelności turbiny i jeszcze pękniętą głowicę.

Oczywiście jeżdżenie z przegrzewającym się silnikiem może uszkodzić UPG.
    Zwykle objawy UPG, to obecność oleju w płynie chłodniczym, obecność płynu w oleju. Obecność spalin w płynie. To ostatnie do sprawdzenia samodzielnie testerem. Na allegro za kilkanaście PLN. Sprawdza zakwaszenie, tj obecność CO2 w powietrzu nad płynem chłodniczym.
    Nieszczelna turbina nie ma bezpośredniego wpływu na przegrzewanie się płynu.
    A mechanik na pewno zaufany? Weź pod uwagę, że może chcieć przytulić grubą kasę, a wymieni tylko termostat.
  • REKLAMA
  • #6 19421326
    puchalak
    Poziom 19  
    Obstawiam że skoro po dolaniu przez 3 dni jest ok, a później gotuje, a pomaga dolanie, czyli brakuje płynu, pompa wody nie działa bo nie ma jak, a gotuje się to co zostało w bloku, to mechanik ma rację. Przyczyna pierwotnego uszkodzenia uszczelki, jeśli taka była, to już zupełnie inna sprawa. Jeśli działo się tak jak napisałem, a teść długo i konsekwentnie taktykę dolewania wody do pustego (i być może gorącego) układu stosował, to niech sobie szuka nowego słupka, albo całej fury, bo ten silnik, nawet jeśli po wymianie uszczelki problem z wodą zniknie, długiego życia raczej nie będzie miał (rozhartowane pierścienie itd)
  • REKLAMA
  • #7 19421335
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    motyl22 napisał:
    Mechanik stwierdził uszkodzenie uszczelki

Chcesz wiedzieć czy masz uszkodzoną uszczelkę pod głowicą robisz test -polega to na tym że taki zakupiony zestaw umieszczasz na zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodnicy( i odpowiedni płyn czynnik barwi się na odpowiedni kolor podczas pracy silnika). Cena około 30PLN.
    Typowe objawy uszkodzenia uszczelki pod głowicą w samochodzie.
    Jednym z typowych wizualnym objawów nieszczelności uszczelki głowicy jest okopcony zbiorniczek płynu wyrównawczego chłodnicy.
    No i pomiar sprężania tłoków nie wyjdzie.
    motyl22 napisał:
    nieszczelności turbiny

Nieszczelność układu turbiny to miałbyś problemy z mocą i pracą silnika.
    motyl22 napisał:
    jeszcze pękniętą głowicę

Pęknięta głowica -niech ci pokaże gdzie.
    motyl22 napisał:
    Jedynym problemem była gotująca się woda przy zimnej chłodnicy

Typowy objaw niesprawnego termostatu lub inna niesprawność układu chłodzenia.
    motyl22 napisał:
    Olej w silniku czysty i jeszcze wydaje mi się, że płyn chłodniczy przy uszkodzeniu uszczelki powinien się pienić a on zwyczajnie gotował się tylko.

Dobrze to interpretujesz byłby biały osad (nie zawsze) od wody w układzie olejowym. Dlatego wykonaj test opisany powyżej.
    Coś mi się zdaje że cie chcą naciągnąć na koszty.

Napisz co za auto, czy czasami nie ma termostatu w głowicy, "a koledzy mechanicy próbowali to naprawić i uszkodzili głowicę itp -ale to moja niesprawdzona teoria.
    W aucie kolegi była pęknięta głowica i jeździł na niej bardzo długi okres czasu i nic się nie działo -żadnych z tego powodu objawów nie było.
  • #8 19421340
    sunrise84
    Poziom 42  
    puchalak napisał:
    problem z wodą zniknie, długiego życia raczej nie będzie miał (rozhartowane pierścienie itd)

Prędzej odszktałcenie powierzchni głowicy i "szok termiczny" dla bloku silnika i cylindrów.
    Pierścienie nie mają tutaj nic do rzeczy.
    Przy przegrzaniu silnika i długiej jeździe z temp 120'C prędzej zagotujesz olej, przytrzesz ośkę turbiny niż rozhartujesz pierścienie na tłokach.
    Następstwem takiej jazdy będzie zablokowanie tłoków w cylindrach poprzez "spuchnięcie tłoka" od wysokiej temperatury i braku smarowania olejem który będzie już jak woda z racji temperatury roboczej oleju.
  • #9 19421392
    puchalak
    Poziom 19  
    To jedna z możliwości, jak najbardziej realna bo z autopsji.
  • #10 19421874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19421902
    sunrise84
    Poziom 42  
    motyl22 napisał:
    Teśc bez zastanowienia odpowiedzaił "naprawiać" no to jeszcze zadzwonił raz kolejnego dnia, że głowica pęknięta.

No cóż, skoro teść wie lepiej i nie przetłumaczysz mu to uważam temat za zamknięty.
  • #12 19421932
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19421945
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 19422273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19422290
    60jarek
    Poziom 28  
    Pokaż ten temat teściowi -może coś do niego dotrze.
    motyl22 napisał:
    Zrobili właśnie taki test na obecność CO2 w układzie chłodzenia,

Napisałeś że test wyszedł pozytywny to może jednak jest coś w tym.
    Ja bym tylko poprosił żeby mi mechanik wskazał miejsce pęknięcia głowicy -jak jest to nie ma co psy wieszać na mechaniku.
    Dobrze bym się zastanowił nad nową głowicą czy silnikiem co się lepiej opłaci.
    Co tam jest faktycznie do naprawy?
  • #18 19422307
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19422323
    60jarek
    Poziom 28  
    60jarek napisał:
    Ja bym tylko poprosił żeby mi mechanik wskazał miejsce pęknięcia głowicy

To obowiązkowo bym sprawdził i o tym piszę.
    Ja za ciebie nie pojadę tego sprawdzić.

Dziadek kolegi cale życie brał pieniądze od babci na serwisowanie auta -w rzeczywistości "jeździł na kobietki".
    No i ten kolega dostał te auto w prezencie -to samo naprawiał co twój teść gdy pojechał do Szwecji autem -serwisowanym od nowości -sprawa się rypła.

Podstawowa sprawa czy ten silnik nadaje się do naprawy czy zwyczajnie został zarżnięty przez niedbalstwo użytkownika?

Okaże się że mechanik po kolei rozbiera i informuje co jeszcze upier... .
    Wcale się nie zdziwię jak pompa wodna latami była nie wymieniana i tak dalej (rozrząd).
    Sprawdź czy jest pękniecie głowicy i wtedy można rozważyć co dalej robić.

Mój chrześniak też był taki mądry kupił głowice od innego silnika założył bez remontu i psy powiesił na mechanika że silnik nie działa -"inteligent że hej".

To się jedzie do niego pokazuje wszystko palcem -a co ja tu się będę produkował jak ty nic nie robisz poza narzekaniem.
  • #20 19422391
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19423121
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1442
    Miałem tak samo, i objawy były identyczne, głowica za słabo dokręcona w efekcie przepaliła się dziura w pierścieniu uszczelniającym do kanału wodnego, powodem mógł być gaz co daje wyższą temp w silniku. W efekcie zimna chłodnica a woda się gotuje, wymiana termostatu nic nie daje, pompy wody tak samo. Wody trzeba dolewać co kilka dni. Ostatecznie jak rozebrałem głowicę to okazało się że od wysokiej temp pękł mi zawór, a że trudno o części do tego silnika to kupiłem dobrą używkę i przełożyłem, po zagrzaniu silnika zdjąłem dekiel z zaworów i podokręcałem głowicę bo okazała się słabo dokręcona podobnie jak w starym silniku.
  • #22 19568729
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono objawy uszkodzenia uszczelki pod głowicą w samochodzie, w tym gotującą się wodę w układzie chłodzenia oraz zimną chłodnicę. Użytkownik miał wątpliwości, czy problem dotyczy uszczelki, czy termostatu. Mechanik zdiagnozował uszkodzenie uszczelki, nieszczelność turbiny oraz pęknięcie głowicy. Uczestnicy dyskusji wskazali na możliwość zapowietrzenia układu chłodzenia, niesprawności termostatu oraz konieczność przeprowadzenia testu na obecność CO2 w płynie chłodniczym. Podkreślono, że objawy mogą być mylące, a nieuczciwi mechanicy mogą nadużywać naiwności klientów. Użytkownik podkreślił, że zaufanie do mechanika jest kluczowe, a wcześniejsze doświadczenia z innym mechanikiem budzą wątpliwości co do diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA