logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica AMGF17M2B - Podłączenie mikrofali do instalacji samochodowej

Bravosek11 06 Cze 2021 12:51 360 2
REKLAMA
  • #1 19467714
    Bravosek11
    Poziom 5  
    Cześć,

Jestem trenerem personalnym i z uwagi na charakter swojej pracy, chciałbym mieć możliwość zdrowego jedzenia w podróży. Podróżuje po całym kraju i mam zawsze ze sobą catering dietetyczny. Chciałbym móc podgrzewać posiłki w mikrofali, gdziekolwiek jestem. Bez szukania stacji, gdzie mi w tym pomogą, bez proszenia itp. Po prostu zatrzymuję się, podgrzewam i jem.

Nie jestem dobry w kwestiach elektrycznych i nie ukrywam, że chcę postawić trochę na wygodę w tej kwestii - chciałbym podłączać mikrofale do gniazdka zapalniczki w bagażniku. Z tego co wiem, to maksymalną moc mikrofali jaką mogę osiągnąć to 85% tego co oferuje przetwornica 230V, która oferuje max 500W przy podłączeniu do gniazda zapalniczki. Mam do dyspozycji mikrofale 700W i pytanie czy mógłbym zredukować moc mikrofali np do 400W, tak żebym nie popalił kabli od przetwornicy używając przetwornicy 500W? Ewentualnie jaki inny macie pomysł?

Z góry dzięki za pomoc,
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 19467745
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 927
    Nie pociągniesz tyle prądu z gniazda zapalniczki, żeby zasilić przetwornicę. Mocy mikrofalówki nie zmiejszysz. Potrzebujesz przetwornicę z zapasem, czyli ok 1kW.

Lepiej zawiń to żarcie w folie aluminiową i rzuć na silnik w "bezpieczne" miejsce. Zagrzeje się za darmo.
  • #3 19467789
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Potrzebna przetwornica 1kW mocy ciągłej, z sinusem na wyjściu. Przy takiej mocy podłączenie krokodylkami bezpośrednio do akumulatora, chyba że pociągniesz dedykowany przewód do bagażnika. Oczywiście o odpowiednim przekroju, ze względu na prąd kilkudziesięciu amperów.
REKLAMA