logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć sprawność lutownicy z trafa mikrofalówki?

MM2X 07 Lis 2025 21:44 672 25
REKLAMA
  • #1 21744816
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 616
    Zrobiłem prowizorkę do lutowania twardego na bazie trafa z mikrofalówki, jego niepełne oznaczenie ...600B 408GP, nie mogę go znaleźć w necie i nie wiem jaką ma moc.
    Na fotce rurka Cu 15mm (grubościenna, stare zapasy). Na wtórnym uzwojeniu zmieściłem jedynie 5 zwojów linki Cu o śr. 6mm, bieg jałowy 4.6V, podczas grzania prąd na wtórnym ~24A. Nie jest najgorzej (fotka) ale aby uzyskać efekt jn., trafo jest bardzo gorące, nie da się dotknąć.

Rozgrzana rurka miedziana 15 mm w imadle, podgrzewana uzwojeniem z transformatora
    Rozgrzana do czerwoności rurka miedziana 15 mm w prowizorycznym uchwycie do lutowania
    Grubszy przewód na wtóre uzwojenie nie zmieści się chyba, że tylko 2-3 zwoje. Jak poprawić sprawność tego trafa?, chłopak na filmiku YT takim samym grzał do czerwoności rurkę 22mm i uzwojenie się nie grzało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21744840
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    To daj te 2-3 zwoje grubszej linki, na pewno prądowo będzie lepszy osiąg... Albo szukaj trafa z mikrofali o większej mocy czyli o większej średnicy rdzenia transformatora...
  • Pomocny post
    #3 21744841
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 837
    bo to trafo ma jednak troszkę za małą moc to ok 1 kW a to już troszkę mało do takich zastosowań
  • #4 21744842
    MM2X
    Poziom 26  
    elktrod napisał:
    Albo szukaj trafa z mikrofali o większej mocy czyli o większej średnicy rdzenia transformatora...

Trafo wziąłem ze złomowca, wsród 8-iu były tylko dwa rozmiary, wybrałem większy ale zapewne nie jest to max czyli ok. 1,2kW. Dam zatem grubszą linkę na wtórne i jutro sprawdzę efekt.

Dodano po 4 [minuty]:

max-bit napisał:
    o to trafo ma jednak troszkę za małą moc to ok 1 kW a to już troszkę mało do takich zastosowań

Chyba tak.
    Zbliżenie na transformator z etykietą 408GP na metalowym rdzeniu.
  • Pomocny post
    #5 21744858
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Moc 1 kW to może będą miały w sumie dwa takie trafka pracujące jednocześnie. One nie są liczone na stałe obciążenia i stąd podawane moce. Czy została wyciągnięta metalowa zwora z rdzenia?
    Uzwojenie można nawinąć miedzianą taśmą wyciętą z blachy.
  • Pomocny post
    #6 21744859
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 706
    Zwykle w MOT-ach są zwory reluktancyjne.
    Powinny zostać usunięte.
    Będzie większe okno na wtórne.
    Również trafo będzie "twardsze" tj. napięcie wtórne nie będzie tak bardzo maleć ze wzrostem obciążenia.
    Część strumienia magnetycznego "ucieka" zworami.
  • #7 21744866
    MM2X
    Poziom 26  
    bratHanki napisał:
    Moc 1 kW to może będą miały w sumie dwa takie trafka pracujące jednocześnie.

ok.
    bratHanki napisał:
    Czy została wyciągnięta metalowa zwora z rdzenia?

Nie, wyciąłem tylko uzwojenie wtórne, jak ona wygląda, jaki ma kształt?
    bratHanki napisał:
    Uzwojenie można nawinąć miedzianą taśmą wyciętą z blachy.

Wow, nie znam tej sztuczki ;) ale jak wtedy izolować, co się zyska, większy prąd?
    gklub napisał:

Przyznaję nie znam tematu, jutro to sprawdzę.

Dodano po 15 [minuty]:

gklub napisał:

Transformator z usuniętym uzwojeniem wtórnym i widocznym uzwojeniem pierwotnym
    Ja tego nie kojarzę ale jutro się upewnię.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21744871
    elktrod
    Poziom 41  
    Czasem na złomie można znaleźć trafo bezpieczeństwa 220/24V ok 1,5 KW... A wtedy wchodzi swobodnie tyle zwojów o średnicy ponad 1cm... A zmieścił by się jeszcze więcej i grubszej linki bo tylko część odwinąłem wtórnego zostawiając ok 12 V dla prostownika 200A dla rozruchu ciągnika czy samochodu czy napędu wkrętarek, czy innych elektronarzędzi dla których nie opłaca się już kupować akumulatorów gdy ich cena przerasta wartość samej wkrętarki...
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć sprawność lutownicy z trafa mikrofalówki? Trafo bezpieczeństwa zgrzewarka zrób Sam 001.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zwiększyć sprawność lutownicy z trafa mikrofalówki? Trafo bezpieczeństwa zgrzewarka zrób Sam 017.jpg (1.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21744875
    MM2X
    Poziom 26  
    elktrod napisał:
    Czasem na złomie można znaleźć trafo bezpieczeństwa 220/24V ok 1,5 KW...

W minionej epoce ;) miałem kilka takich traf w plastikowej obudowie z uchwytem ale zapewne nie miały 1,5kW. Ten jest jakiś inny, na pewno to trafo bezpieczeństwa?
  • Pomocny post
    #10 21744881
    elktrod
    Poziom 41  
    MM2X napisał:
    na pewno to trafo bezpieczeństwa?
    Widać na bakelicie.... Z czasów komuny... Oświetlenie w akumulatorniach, rozdzielniach i lakierniach na takich wisiało...
  • #11 21745994
    MM2X
    Poziom 26  
    Założyłem na wtórne grubszą linkę (śr.10mm łącznie z gumą) i zmieściły się jedynie 2 zwoje, napięcie ok.1,9V. Niestety nie udało się rozgrzać rurki 15mm do czerwoności jak na fotce z #1. Następnie założyłem 2mm mniejszej średnicy i uzyskałem 4 zwoje (ledwo upchane), napięcie wtórne niecałe 4V, rurkę 22mm rozgrzewa do czerwoności :) trafo grzeje się, ale nie tak mocno jak wcześniej (prąd 160A).

Dla moich potrzeb w zupełności wystarczy, na próbę wlutowałem zawór Schredera (na miedzianej rurce) do stalowej końcówki sprężarki lodówkowej, chwila i po temacie :) . Użyłem lutu Ag2P 2mm + topnik Unsil, na początku nie chciał się topić ale po zbliżeniu do elektrod węglowych ładnie się rozlał. Ciekawie to wyszło, bo ten lut ma temperaturę topnienia ok. 700 stopni, ja zmierzyłem i wyszło 410 stopni, może użyty termometr laserowy jest kiepski, bo rozgrzana do czerwoności rurka stalowa (co prawda małej średnicy) ma chyba wyższą temperaturę. Na próbę rozgrzałem jeszcze do sprawdzenia rurkę Cu 22mm do czerwoności i też było w granicach 400 stopni.

Na teraz nie usunąłem zwór reluktancyjnych bałem się, że uszkodzę uzwojenie pierwotne, chyba są klejone, znalazłem ponadto w necie informację aby nie usuwać, bo to pogorszy parametry pracy trafa- zamknięcie pola magnetycznego, z drugiej strony ogranicza prąd zwarciowy ...
  • #12 21746004
    elktrod
    Poziom 41  
    Trafa z mikrofal mają różne wielkości, więc w przyszłości może znajdziesz coś lepszego...
    Dwa transformatory leżące obok siebie, jeden z grubym kablem, drugi mniejszy i czystszy
    No teraz możesz powalczyć z budową sterownika do zgrzewarki, aby uzyskiwać mniej więcej powtarzalne czasy zgrzewania - ja zrobiłem podobny do tego co w załączniku po kosztach, pomysł z tego wątku chyba: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3877969.html
    Sterownik zrobiłem jeden osobny poza zgrzewarką ale mam kilka zgrzewarek, więc takie rozwiązanie jest oszczędniejsze bo po co mam robić 3 sterowniki do wszystkich zgrzewarek?
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć sprawność lutownicy z trafa mikrofalówki? Sterownik zgrzewarki 004.jpg (3.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zwiększyć sprawność lutownicy z trafa mikrofalówki? Sterownik zgrzewarki 2.jpg (82.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 21746186
    MM2X
    Poziom 26  
    elktrod napisał:
    Trafa z mikrofal mają różne wielkości, więc w przyszłości może znajdziesz coś lepszego...

Mam raczej identyczny, wymiary rdzenia 10x9x7 (cm) jeśli dobrze pamiętam, facet z z recyklingu twierdzi, że większe nie przychodzą z domowych mikrofal, może są w dużych gastronomicznych. Jak wpadnie kiedyś to pokuszę się i powalczę.

elktrod napisał:
    No teraz możesz powalczyć z budową sterownika do zgrzewarki,

Dzięki bardzo :) , w niedalekiej przyszłości może się uda. Ja bardziej z ciekawości to zrobiłem pod kątem lodówki ale odpukać działa, czekam z gazem, manometrami, zaworem przebijającym, "pompką" próżniową itd., obawiałem się grzania palnikiem, że wyjaram połowę kuchni. Kiedyś nie mogłem odkręcić nakrętki (piasta/wahacz) i palnikiem zahaczyłem przewód hamulcowy, dzisiaj próbowałem M8 w mig czerwona.
  • Pomocny post
    #14 21746230
    gklub
    Poziom 34  
    Gdybyś stwierdził, że jednak za słabo to rozważ jeszcze dwa sposoby:
    1. Można rozciąć rdzeń i dołożyć część E z drugiego takiego samego.
    Masz bardzo duże okno na wtórne.
    Swego czasu dużo miałem z MOT-ami pracy.
    Z ciekawości rdzeń EI po rozcięciu i przeszlifowaniu zamiast spawać TIG-iem skleiłem markowym silikonem - trzymało.
    Ale i tak założyłem obejmę skręcaną.
    2. Ja nawinąłem linką uziomową specjalnie miękką 25mm².
    Bardzo wygodna w manipulowaniu ręką.
    Niestety bardzo gruba izolacja, ale tyle weszło, że nie chce mi się zmieniać.
    Za to można zdjąć izolację gumową i nałożyć koszulkę silikonowo-szklaną.
    Maksymalny prąd zwarciowy u mnie 980A, ale po 3s topił się lut w toczonych z miedzi końcówkach.
    Impulsator 555 plus SSR 40A zasilany z baterii 9V.
    Rzadko używana działa już jakieś 15 lat.
  • #15 21746351
    MM2X
    Poziom 26  
    gklub napisał:
    1. Można rozciąć rdzeń i dołożyć część E z drugiego takiego samego.
    Masz bardzo duże okno na wtórne.

Nie wpadłbym na to.
    gklub napisał:
    Z ciekawości rdzeń EI po rozcięciu i przeszlifowaniu zamiast spawać TIG-iem skleiłem markowym silikonem

A klasycznie spawać nie można?
    gklub napisał:
    Za to można zdjąć izolację gumową i nałożyć koszulkę silikonowo-szklaną.

Kolejny praktyczny myk :) , faktycznie u mnie ta guma jest dość gruba, muszę poszperać w necie na pewno ze 2-3 zwoje wejdzie więcej.
    gklub napisał:
    Maksymalny prąd zwarciowy u mnie 980A,

Co takim prądem można zgrzewać/lutować?, chyba karoserię do Abramsów, hehehe.
    Ja przy 160A przypadkowo dotknąłem miedzianej cienkiej rurki wychodzącej z zaworu Schredera i wypaliłem dziurę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 21746391
    gklub
    Poziom 34  
    MM2X napisał:
    A klasycznie spawać nie można?

Teoretycznie blachy powinny być izolowane.
    Z powodów finansowych opłaca się zgrzać/zespawać pakiety blach rdzenia zgadzając się na niewielkie straty w dorywczej pracy.
    Niemniej duża gęstość energii w TIG-u daje mały przekrój spoiny.
    Jak rozetniesz zobaczysz ok. 1mm.
    Ważne, żeby po połączeniu rdzenia było zero szczeliny.
    Stąd przeszlifowanie na papierze wodnym 300 na szybie i montaż w imadle.
    Tak samo przy klejeniu silikonem.
  • #17 21746635
    MM2X
    Poziom 26  
    Jak należy czytać nw. tabliczkę znamionową?, oczywiście w kontekście niniejszego tematu 1200W, czy 800W?, trafo z mikrofalówki Samsunga.

Tabliczka znamionowa mikrofalówki Samsung ME73M z mocą wyjściową 800 W
  • Pomocny post
    #18 21746681
    bratHanki
    Poziom 39  
    Grzałki 1150, mikrofale 800.
  • #19 21746700
    MM2X
    Poziom 26  
    To która wartość jest właściwa?, podając moc mikrofali najczęściej czytamy, że waha się od 600-700 do 1200 a czasami 2000W. Zatem tutaj te 1200W?, czyli przy napięciu wtórnym rzędu 5V możemy wyciągnąć ok. 240A dla zgrzewarki/lutownicy>
  • Pomocny post
    #20 21746753
    bratHanki
    Poziom 39  
    Grzałki to opiekacz, zwykle jest coś takiego w kuchenkach i jest zasilany z sieci, nie z transformatora. Transformatory mają wymiary boczne w okolicach 9x8 lub te o trochę większej mocy 10x9 cm i licząc dość starym wzorem moc wynikającą z przekroju rdzenia S=1,2√P to rzeczywista moc wychodzi ok. 50% mocy podawanej na tabliczkach.
  • #21 21746760
    gklub
    Poziom 34  
    800W to moc wyjściowa magnetronu.
    Tylko magnetron jest zasilany z trafa, grill nie.
    Dla 800W wyjściowej przyjmij ok. 1300W trafa.
    Z tym, że na ogół są niedowymiarowane z założeniem krótkotrwałej pracy.
    W zgrzewarce też masz krótkie obciążenie.
    Jak nie zgrzewasz 60 razy na minutę możesz swobodnie np. dwukrotnie przekraczać moc nominalną.
    U mnie 1kA/4,5V na rdzeniu 1kW mocy ciągłej.
    90% ciepła powstaje w uzwojeniu, nie w rdzeniu.
    Przypominam zasadę największej skuteczności w warunkach dopasowania impedancji.
    U ciebie impedancja grzana to mały ułamek oma.
    Okno masz chyba 15x30mm=450mm².
    Spróbowałbym 3 zwoje np. 35mm² - coś jak spawalniczy.
    Przecież grzejesz 1-2cm, a przewód ma długość bliską metra - to co zdecyduje o prądzie i gdzie wydzieli się moc?
  • Pomocny post
    #22 21747222
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6028
    bratHanki napisał:
    licząc dość starym wzorem moc wynikającą z przekroju rdzenia S=1,2√P to rzeczywista moc wychodzi ok. 50% mocy podawanej na tabliczkach.
    Moc to nie jest parametr rdzenia, ten wzór był dobry dla transformatorów robionych według starych polskich norm. Zarówno indukcja w rdzeniu jak i objętość zajmowana przez karkas i przekładki między warstwami i proporcje wymiarów kształtek to wszystko mieściło się w tym magicznym współczynniku 1,2. MOT nie ma karkasu, uzwojenie pierwotne nawinięte ortocyklicznie (więcej zwojów nie da się upchnąć), indukcja tak wysoka że straty w rdzeniu przekraczają 120W a prąd pierwotny osiąga w szczycie 12A (5A RMS). W efekcie MOT ma mniej zwojów i grubszy drut niż transformator policzony wg starych polskich norm, izolację ma też w wyższej klasie temperaturowej, na koniec jest policzony do pracy dorywczej z wymuszonym chłodzeniem, dlatego ma większą moc.

Moc w zgrzewarce czy lutownicy będzie inna.

Dodano po 39 [minuty]:

gklub napisał:
    Przecież grzejesz 1-2cm, a przewód ma długość bliską metra - to co zdecyduje o prądzie i gdzie wydzieli się moc?
    Liczyłem kiedyś że reaktancja rozproszenia małego MOT z nominałem "700" albo "800" jest ok 5 Om (po wyjęciu zwór i przeliczeniu na stronę pierwotną) uzwojenie pierwotne ma 2-3 Om wtórne przy 2m 35mm2 ma 1mOm ale po przeliczeniu na stronę pierwotną (220zw/3zw)^2 daje 5,4Om więc też nie mało. Reaktancja rozproszenia trzech zwojów luźno wypełniających okno też wzrośnie ponad te 5 Om
  • Pomocny post
    #23 21749886
    And41x1
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Dodaj, a raczej przywróć wymuszone chłodzenie transformatora.
    W odpowiedziach kolegów praktyków są już wymienione powody.
    Ja stosowałem wielożyłowe, mięciutkie linki 16 mm² w izolacji teflonowej i 25 mm² w bardzo plastycznej izolacji silikonowej.
    Cienka izolacja teflonowa pozwala na nawinięcie większej ilości zwojów, a miękka silikonowa jest plastyczna, więc również wschodzi więcej niż przy klasycznych tworzywach.
    Teflon i silikon wytrzymują też znacznie wyższe temperatury.
  • #24 21750493
    MM2X
    Poziom 26  
    And41x1 napisał:
    Dodaj, a raczej przywróć wymuszone chłodzenie transformatora.

Nie miałem nigdy mikrofali, tam jest wymuszone chłodzenie wentylatorem?, na cito mam czym działać jakby lodówka zaniemogła i czekam, aż wpadnie największy rdzeń takiego trafa, który ma wysokość 12cm (mój 10cm).

Jeżeli przedłuży się oczekiwanie, wtedy ściągnę gumę z linki i zastosuję cienką koszulkę (teflon/silikon), wepchnę 1-2 zwoje więcej. Jeżeli okaże się za mało zostaje wariant kolegi @gklub samodzielnego powiększenia przez dołożenie E z drugiego identycznego trafa.
  • Pomocny post
    #25 21750504
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6028
    MM2X napisał:
    Nie miałem nigdy mikrofali, tam jest wymuszone chłodzenie wentylatorem?
    Transformator jest tak wyżyłowany że ma straty jałowe 120W, gdyby nie było wentylatora to transformator by się gotował prawie tak szybko jak jedzenie w kuchence.
  • #26 21750627
    MM2X
    Poziom 26  
    MM2X napisał:
    Nie jest najgorzej (fotka) ale aby uzyskać efekt jn., trafo jest bardzo gorące, nie da się dotknąć.

jarek_lnx napisał:
    gdyby nie było wentylatora to transformator by się gotował prawie tak szybko jak jedzenie w kuchence.

To może na samym początku wystarczyło użyć wentylatora i po sprawie ;) . Wtedy miałem na wtórnym 4.6V, lektura filmików na YT wskazuje, że najlepszy efekt uzyskuje się właśnie przy ok. 5V. Wiadomo w miarę duży przekrój, aby pociągnąć też odpowiedni prąd.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy sprawności lutownicy do lutowania twardego zbudowanej na bazie transformatora z mikrofalówki (MOT). Transformator o mocy około 1–1,2 kW, z rdzeniem o wymiarach około 10x9x7 cm, ma ograniczenia wynikające z małego okna na uzwojenie wtórne i konieczności stosowania grubych przewodów o ograniczonej liczbie zwojów. Proponowane rozwiązania to zastosowanie grubszego przewodu na wtórne (np. linka Cu o średnicy do 10 mm lub linka uziomowa 25 mm² z izolacją silikonową lub teflonową), zmniejszenie liczby zwojów dla uzyskania odpowiedniego napięcia (około 4–5 V) i prądu (do 160 A i więcej), a także usunięcie metalowej zwory reluktancyjnej z rdzenia w celu zwiększenia efektywności magnetycznej i powiększenia przestrzeni na uzwojenie wtórne. Zalecane jest również przywrócenie wymuszonego chłodzenia wentylatorem, które w oryginalnych mikrofalówkach zapobiega przegrzewaniu transformatora. Wskazano, że moc nominalna transformatora jest często podawana z nadmiarem, a rzeczywista moc ciągła może być około 50% wartości tabliczkowej. Możliwe jest także powiększenie rdzenia przez dołożenie części E z drugiego transformatora, co zwiększy powierzchnię przekroju magnetycznego i umożliwi nawinięcie większej liczby zwojów grubszego przewodu. Dyskutowano także o metodach łączenia rdzenia (klejenie silikonem, spawanie TIG) oraz o zastosowaniu sterownika impulsowego do kontroli czasu zgrzewania. Praktyczne testy wykazały, że przy 4 zwojach i przewodzie 10 mm można rozgrzać rurkę miedzianą 22 mm do czerwoności, a lut Ag2P 2 mm z topnikiem Unsil dobrze się rozpuszcza przy temperaturze około 700°C. Wskazano, że przy prądach rzędu 160 A transformator nagrzewa się, ale nie tak intensywnie jak wcześniej, co potwierdza skuteczność zastosowanych modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA