logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie taśm LED RGB - jak usunąć lakier i połączyć fragmenty w domowych warunkach?

matokek 09 Cze 2021 17:42 1353 9
  • #1 19472274
    matokek
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Chciałbym połączyć dwa fragmenty taśmy LED ze zdjęć poniżej.
    Na taśmach znajduje się fabrycznie dodany bezbarwny lakier od spodniej strony. Usunąłem go na obu końcach za pomocą czyścika z włókna szklanego i chciałem po prostu nanieść cynę i polutować fragmenty, jednak to nie takie proste.

Nie znam się dokładnie na sposobie tworzenia takich taśm, jak i chemii PCB, dlatego pytam tutaj.

W jaki sposób i czy w domowych warunkach mogę je połączyć?

Lutowanie taśm LED RGB - jak usunąć lakier i połączyć fragmenty w domowych warunkach? Lutowanie taśm LED RGB - jak usunąć lakier i połączyć fragmenty w domowych warunkach?
  • #3 19472296
    matokek
    Poziom 8  
    Nie mam możliwości połączenia fragmentów od strony diod - pady (styki) z miedzią są obcięte, dlatego chciałem zabrać się do sprawy od drugiej strony próbując połączyć ścieżki.
  • #4 19472512
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    To przygotuj sobie druciki z kabla i skręć ze sobą kilka sztuk, potem pocynuj je wszystko rób z zapasem. Pocynuj miejsca które będziesz łączyć a potem złącz zesobą obie części taśm i gotowe. Możesz też zrobić to bez drucikow stosując zasadę jak na filmie, czyli robisz zakładkę i dajesz odpowiednią ilość cyny aż oba pola się połączą, dobrze jest grot pociągać wzdłuż ścieżek.
  • #5 19472797
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    2konrafal1993 napisał:
    ...czyli robisz zakładkę i dajesz odpowiednią ilość cyny

Z tego co widać na foto, autorowi pozostają tylko kabelki ponieważ na zakładkę ścieżki się nie pokryją ( cięte w różnych miejscach mozaiki - nie pasują do siebie )

Pozdr.
  • #6 19472831
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Racja ale nie wiemy jak wygląda druga strona bo być może da się lekko przyciąć taśmy by ścieżki pasowały.
  • #7 19475402
    matokek
    Poziom 8  
    kicajbas napisał:
    2konrafal1993 napisał:
    ...czyli robisz zakładkę i dajesz odpowiednią ilość cyny

Z tego co widać na foto, autorowi pozostają tylko kabelki ponieważ na zakładkę ścieżki się nie pokryją ( cięte w różnych miejscach mozaiki - nie pasują do siebie )

Pozdr.

Mam możliwość docięcia tak, aby mozaika do siebie pasowała. Póki co tego nie zrobiłem bo cyna nie chce "łapać" miedzi na ścieżkach, i w tym tkwi cały szkopuł...
  • Pomocny post
    #8 19475589
    kicajbas
    Poziom 32  
    Witam
    matokek napisał:
    Póki co tego nie zrobiłem bo cyna nie chce "łapać" miedzi na ścieżkach, i w tym tkwi cały szkopuł...

Ta miedź jest lutowalna, trzeba tylko dokładnie zeskrobać warstwę ochronną:
    Lutowanie taśm LED RGB - jak usunąć lakier i połączyć fragmenty w domowych warunkach?
    Ten fragment do lutowania zdrapałem skalpelem; ścieżka jest dość gruba więc można drzeć śmiało.
    Lutowałem bez dodatkowych topników - wystarczyło to co w tinol'u ...no chyba że ta druga miedź jest jakaś inna, ale nie sądzę.

Pozdr.
  • #9 19478463
    matokek
    Poziom 8  
    kicajbas napisał:

Ta miedź jest lutowalna, trzeba tylko dokładnie zeskrobać warstwę ochronną

Dokładnie o taką informację mi chodziło. Usunąłem to, co było nad warstwą lutowalną i dotarłem do miedzi, jak na obrazku. Trochę wąskie te moje ścieżki :roll:

Dzięki!

• #10 19478491
    kicajbas
    Poziom 32  
    matokek napisał:
    Trochę wąskie te moje ścieżki

Oj tam, oj tam :D
    ...ale jeśli obawiasz się lutowania/zwarcia tych cienkich ścieżek, to te szersze odizoluj i polutuj na krawędziach, a te cieńsze indywidualnie w osobnych miejscach tak aby na sąsiednich pozostawał lakier; no i oczywiście połączenie "drucikowe".

Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na połączenie dwóch fragmentów taśmy LED RGB, które miały fabrycznie nałożony lakier. Po usunięciu lakieru z końców taśmy, napotkał trudności w lutowaniu, ponieważ cyna nie przylegała do miedzi na ścieżkach. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne metody, w tym użycie drucików do połączenia fragmentów oraz dokładne zeskrobanie warstwy ochronnej, aby odsłonić miedź. Wskazano również na możliwość docięcia taśmy, aby ścieżki lepiej pasowały do siebie. Ostatecznie, po usunięciu nadmiaru materiału, użytkownik był w stanie dotrzeć do miedzi, co umożliwiło lutowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA