logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie nieczytelnych plików po konwersji dysku z FAT32 na NTFS i powrocie do FAT32

mikr23 13 Cze 2021 12:34 1395 16
REKLAMA
  • #1 19477508
    mikr23
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie.
    Pewnego razu postanowiłem zmienić system plików z FAT32 na NTFS (chyba to było w Partition Magic w 2017 r.). Wszystko przebiegło sprawnie jednak
    pliki nie dawały się odczytać. Zmieniłem z powrotem na FAT32 ale bez poprawy. W załączniku przesyłam jedno zdjęcie.
    Jak je naprawić? Od 2017 roku czekają na uratowanie.
    Załączniki:
    • 20160502_105708.jpg (4.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19477570
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    mikr23 napisał:
    przesyłam jedno zdjęcie.
    Jak je naprawić?

Plik zawiera same 0, niczego się z niego nie odzyska.
  • #3 19477719
    mikr23
    Poziom 11  
    Dzięki za informację. Jakim programem to sprawdziłeś? Sprawdzę losowo pozostałe. Jak do niczego to zwolni mi się kawał dysku.
  • #4 19477771
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    HEXedytorem można sprawdzić zawartość pliku jeśli są same 0 lub FF to niczego się nie odzyska.
  • REKLAMA
  • #5 19477777
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3575
    Po pierwsze podaj dokładny model tego dysku i sprawdź jego aktualny stan techniczny. :idea:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3789923.html#19341975

W programie DMDE popatrz na widok znalezionych partycji -> dołącz screen.
    Załączniki:
    • Clear Disk Info v2.1.0.0 Portable.zip (314.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19479475
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Ponowna zmiana systemu plików była błędem. To nie przycisk <cofnij>, tylko kolejna operacja tworząca nowe struktury logiczne i nadpisująca fragmenty starej zawartości. Tak - jeśli to SSD, to TRIM Ci pozamiatał.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 19479650
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Przeskanuj po prostu dysk w trybie raw (np. dmde, photorec) i zobaczysz, czy w ogóle jakieś zdjęcia tam masz.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • REKLAMA
  • #9 19479688
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    kaleron napisał:
    Ponowna zmiana systemu plików była błędem. To nie przycisk , tylko kolejna operacja tworząca nowe struktury logiczne i nadpisująca fragmenty starej zawartości.
    Nie sposób nie zgodzić się z tym. Choć ja bym poszedł o krok dalej i błędem nazwał już pierwsza konwersje. Zwłaszcza, że została wykonana przy użyciu PM, a nie narzędzia dołączonego do systemu.
  • #10 19479702
    kaleron

Pierwsza operacja była obciążona ryzykiem, ale nie nazywałbym jej błędem. Jeśli już, to błędem było niezabezpieczenie danych, co powinno się robić obojętnie, czy operacja te jest wykonywana narzędziem systemu operacyjnego, czy narzędziem zewnętrznym. Druga rażąco gwałci zasadę nie zapisywania niczego na nośniku, z którego stracono dane.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 19479932
    mati211p
    Ocena: 1131
    To da się przekonwertować NTFS do FAT bez utraty danych? A co z plikami ponad 4GB przykładowo?
  • #12 19479950
    kaleron

mati211p napisał:
    A co z plikami ponad 4GB przykładowo?
    - zostanie zachowany rozmiar modulo 4 GB. Ale nie jest obowiązkowe mieć pliki pow. 4 GB. Fakt faktem, że o wiele bezpieczniej jest zabezpieczyć dane, sformatować partycję i wkopiować dane z powrotem, ale to nie znaczy, że każda operacja zmiany systemu plików musi skończyć się katastrofą.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 19482806
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    mati211p napisał:
    To da się przekonwertować NTFS do FAT bez utraty danych? A co z plikami ponad 4GB przykładowo?
    Oryginalna, powszechnie stosowana implementacja FAT32, wyklucza pliki równe lub większe od 4GB. Konwerter NTFS->FAT powinien sprawdzić partycje pod katem obecności takich plików i zaniechać działania, jeśli znajdzie choćby jeden.

Wracając do zmiany FAT na NTFS. Nie został poruszony jeszcze jeden aspekt. Partycje FAT przekonwertowane na NTFS, dożywotnio charakteryzuje się zmniejszona wydajnością. Microsoft jest świadomy tego i kiedyś nawet wydal narzędzie Oformat, próbujące zaradzić problemowi.

Cały proces konwersji FAT->NTFS możemy podzielić na następujące etapy:
    1. Wykonanie kopii zapasowej danych,
    2. Konwersja na NTFS,
    3. Porównanie zawartości naszej nowej partycji z kopia,
    4. Usuniecie kopii.

Biorąc pod uwagę, ze punkt 3 zajmuje praktycznie tyle samo, co wgranie danych na świeżo sformatowana, pełnowartościowa partycje NTFS, konwersje z FAT na NTFS uważam za błąd. Świadomie przemilczałem pominiecie przez autora punktu 1 - każdy sam może to ocenić.

Podsumowując, jestem zdania, ze konwersje FAT-NTFS zamiast prze-formatowania, powinno wykonywać się wyłącznie w sytuacji, kiedy jest to absolutnie konieczne. Jedyny uzasadniony przypadek, jaki przychodzi mi do głowy, to posiadanie Windows Servera na partycji fatowskiej, a następnie zachodzi potrzeba zatrudnienia go w roli kontrolera domeny. Oczywiście, do konwersji nie używamy pierwszego lepszego oprogramowania, ale narzędzie od MS, które przeszło szereg rygorystycznych testów.

ps.pisze spod Unixa.
  • #14 19482940
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Dyskusja na temat konwersji NTFS na FAT w tym przypadku jest czysto teoretyczna.
    Skoro chodzi o odzyskanie zdjęć najlepiej przeskanować dysk po sygnaturach. Pisałem już o tym wcześniej ale autor chyba zapadł się pod ziemię.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • #15 19483719
    kaleron

KodIT napisał:
    Dyskusja na temat konwersji NTFS na FAT w tym przypadku jest czysto teoretyczna.
    W tym przypadku tak, ale ogólnie może dzięki tej dyskusji może kiedyś takich przypadków będzie ciut mniej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #16 19492296
    mikr23
    Poziom 11  
    Witam serdecznie. Jestem - na szczęście jeszcze nie zapadłem się pod ziemię :) Prowadzę Rodzinny Dom Dziecka dla 9-tki dzieci więc pod koniec roku szkolnego mam "trochę" roboty.
    Przeglądałem te pliki i faktycznie zdjęcia maja same "0" ale pliki z filmami już mają "0" i "1".
    Jak dzieciaki pojadą na wakacje to poszukam tego dysku na którym robiłem tę konwersację. To co mam teraz to jest zgrane z tamtego.
    Pozdrawiam.
  • #17 19492523
    kaleron

I pamiętaj, by więcej nie wykonywać żadnych zapisów na tym dysku...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmienił system plików z FAT32 na NTFS, co spowodowało, że pliki stały się nieczytelne. Po powrocie do FAT32 problem nie został rozwiązany. W odpowiedziach zasugerowano, że pliki mogą zawierać same zera, co uniemożliwia ich odzyskanie. Rekomendowano użycie HEXedytora do sprawdzenia zawartości plików oraz programów do skanowania dysku, takich jak DMDE i Photorec, w trybie RAW. Podkreślono, że konwersja systemów plików może prowadzić do utraty danych, a ponowna zmiana systemu plików była błędem, zwłaszcza jeśli dysk był SSD, gdzie TRIM mógł usunąć dane. Użytkownik zauważył, że pliki filmowe mają różne wartości, co może sugerować, że część danych jest odzyskiwalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA