logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SubiektGT - konfiguracja zdalnego dostępu do bazy danych i plików na komputerze stacjonarnym

enzo84 18 Cze 2021 13:41 1584 2
REKLAMA
  • #1 19484824
    enzo84
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witajcie,

jest zagadnienie następujące:
    prowadzę jednoosobową działalność, mam subiekta i licencję, zainstalowane na laptopie, profilaktycznie w razie awarii laptopa czy też kradzieży, zagubienia, wyjazdu na urlop itd. chciałbym mieć dalej dostęp do danych więc pomyślałem o tym aby wgrać subiekta na stacjonarny, i uzyskać do niego dostęp zdalny. Nie chciałbym aby to wiązało się z kupnem licencji na np. teamviewera.

Widzę to tak:
    - instaluję subiekta na kompie lokalnym
    - podpinam kompa pod router
    - załatwiam IP publiczne stałe
    - na laptopie instaluję sobie klienta subiekta i adresuje na bazę w kompie lokalnym w biurze

To tyle z zakresu koncertu życzeń i SciFi ; ) Pytanie czy da się tak w ogóle zrobić i w jaki sposób to skonfigurować w subiekcie?

PS.: Jeżeli się da to powyżej to, czy mogę wtedy na takim komputerze również umieścić sobie jakieś pliki i logować się zdalnie na niego i te pliki w razie potrzeby przeglądać i pobierać?
  • REKLAMA
  • #2 19484834
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    enzo84 napisał:
    Nie chciałbym aby to wiązało się z kupnem licencji na np. teamviewera.
    A po co ci to? Zrób sobie vpna do twojej sieci i zapinaj się do bazy na pc laptopem.
    enzo84 napisał:
    - na laptopie instaluję sobie klienta subiekta i adresuje na bazę w kompie lokalnym w biurze
    Jeśli piszemy o dostępie do sqla natywnie to musisz zrobić przekierowanie na routerze do tego pc i wystawić porty na świat co jest słabym pomysłem.

Dodano po 1 [minuty]:

enzo84 napisał:
    również umieścić sobie jakieś pliki i logować się zdalnie na niego
    Piszemy o smb? Jeśli po vpn to tak, rozwiń co oznacza logować.
  • #3 19487789
    enzo84
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    OK o opcję VPN chodzi, nie ma co ryzykować z otwieraniem portów na świat
    jak to zrobić po VPN?

potrzebuję dowolny router i jakikolwiek komputer pod "serwer" czy mamy jakieś konkretne wymagania?
    dodatkowe oprogramowanie poza samym OS i Subiektem?

poprzez logowanie miałem na myśli zwykłe podanie nazwy użytkownika / hasła konta znajdującego się na serwerze
REKLAMA