logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka LG GR-349SQF - wyzwala RCD, a zjawisko losowe

emigrant 22 Cze 2021 11:36 1596 20
REKLAMA
  • #1 19489771
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Cześć,

jak w temacie, od kilku dni lodówka wyzwala RCD. Lodówka LG GR-349SQF no-frost ma ponad 20 lat. Wyzwalanie RCD jest zjawiskiem losowym. Czasami po kilku godzinach wyzwoli, czasami kilka dni działa. Czasami jak wyzwoli RCD i szybka próba podniesienia wajchy RCD od razu wyzwala RCD. Odczekanie 10 min. i znowu jest dobrze kilka godzin, albo kilka dni.

Gdzie szukać przyczyny? Gdzieś jest upływ prądu z żyły fazowej lub neutralnej do PE(na obudowę). Nie dochodzi do pełnego zwarcia, bo tak by zadziałał wyłącznik nadprądowy(układ instalacji odbiorczej TN-C-S, ipz 0,5 Ω). Po tylu latach może już sparciała izolacja i dostaje się wilgoć? Tak na szybko zerknąłem na okablowanie, czy nie jest pocięte przez jakieś gryzonie i nic nie zauważyłem. Poza okablowaniem z czegoś jeszcze może być upływ prądu do PE z racji swojego dość długiego wieku lodówki? Lodówka stoi w kuchni letniej, ale działa cały rok, na zimę nie wyłączamy. Może coś ma to wspólnego z aktualnymi upałami po 30-35 stopni w cieniu? Coś tam się skrapla w lodówce i zalewa okablowanie, w którym po tylu latach izolacja jest już wątpliwej jakości.
    Dla jasności, lodówka jest źródłem wyzwalania RCD - zostało to już zweryfikowane. Czy czas najwyższy szukać nowej lodówki tak dla świętego spokoju? Ona jest sprawna, chłodzi i mrozi jak trzeba. Ogólnie działa jak trzeba, tylko coś zaczęło szwankować z upływem prądu do PE. Takie losowe zjawiska to dla mnie jakieś zawilgocenie okablowania gdzieś w lodówce. Tylko gdzie...

Tak popatrzyłem na części do tej lodówki na north (https://north.pl/chlodziarko-zamrazarka/czesci-lg/czesci-do-gr349sqf-lodowki-lg,0,GR349SQF,m915218.html ) to podejrzany oprócz kabla zasilającego może być silnik wentylatora sprężarki, który pewnie jest zasilany napięciem 230V. Chyba nic innego nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 19489827
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4610
    W chyba większości chłodziarek, tych starszych, nie posiadających nic poza agregatem i termostatem oraz oświetleniem, jedyne miejsca gdzie są jakieś przewody elektryczne, to okolice agregatu i zabudowany wyłącznik termostatu, wraz z oświetleniem i jego wyłącznikiem. Zatem tam trzeba szukać.
  • REKLAMA
  • #3 19489872
    emigrant
    Poziom 29  
    Tak, to prosta lodówka. Nic tam nie ma z "bajerów" - pewnie temu działa prawie 30 lat :). Spróbuję powymienić przewody to co mogę. Jak nic nie pomoże, to kupi się nową, jakiegoś Samsunga z pełnym no-frostem.
  • #4 19489952
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4610
    Przewody, pewnie nie ma sensu, może oglądnij termostat, zwłaszcza w pobliżu wsuwek, albo wyłącznik światła i oprawkę.
  • REKLAMA
  • #5 19489978
    emigrant
    Poziom 29  
    Raz wyzwoliło RCD od razu po otworzeniu drzwiczek lodówki, czyli podczas zapalania się światła. To może być jakiś trop... Pewnie masz rację, że izolacja przewodów jest dobra i wymiana nic nie da.
  • #6 19490008
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Jaki model lodówki (zdjęcie tabliczki)?
  • #7 19490012
    emigrant
    Poziom 29  
    W pierwszym poście napisałem model: LG GR-349SQF.

Jakby nic nie udało się zrobić z lodówką to w planie mam SAMSUNGA RB34T601DSA z pełnym no-frostem w chłodziarce i zamrażarce, klasa D(kiedyś A++) -
    https://www.samsung.com/pl/refrigerators/bott...t-freezer/340l-metal-graphite-rb34t601dsa-ef/

Dobry wybór do 2000 złotych z wysokością max 185 cm? Nie znam się na lodówkach, ale wyczytałem, żeby nie brać LG, bo te nowe są wrażliwe na wahania napięć, wpadają w jakieś tryby serwisowe. W LG także nie istnieje gwarancja.
  • #8 19490031
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    emigrant napisał:
    W pierwszym poście napisałem model: LG GR-349SQF.

Jest ponad 15 takich modeli.
    Link co podałeś, jest do lodówki produkowanej od 2016, a nie ponad 20 letniej.
  • #9 19490038
    emigrant
    Poziom 29  
    Link z northa? Lodówka jest z lat 90. Chwila, na google są jej fotki. Zaraz znajdę i pokażę.

Wizualnie jest identyczna jak tutaj http://otzovik.com/review_1886499.html
  • #10 19490047
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Do sprawdzenia grzałka odszraniania, czujnik temperatury, złącza w ich pobliżu. Tam jest wilgoć i woda, więc najszybciej o usterkę.
  • #11 19490068
    emigrant
    Poziom 29  
    No to ja tego nie sprawdzę, bo się na tym nie znam i nie mam sprzętu pewnie. Lodówka może warta 50 złotych, więc nie będę płacić dla człowieka od lodówek, żeby coś w niej sprawdzał.

Panowie, ten Samsung jest ok?

ps. znowu RCD zadziałało, jakieś 30 min temu. Gdzieś coś jest mocno zawilgocone i lodówka sama siebie zawilgaca.
  • #12 19490094
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    emigrant napisał:
    Może coś ma to wspólnego z aktualnymi upałami po 30-35 stopni w cieniu? Coś tam się skrapla w lodówce
    dokładnie to może być to. Obecnie powietrze jest ładnie nasycone parą wodną, punkt rosy zdecydowanie idzie do góry. Wystarczy że jakiś element ma te 10 stopni i dostaje się powietrze z zewnątrz - masz gotowe wykraplanie wody.
    Porozłączaj obwody, pomierz rezystancje każdego z osobna do obudowy. Nawet podstawowym miernikiem. Da Ci to jakiś kierunek poszukiwań.
  • REKLAMA
  • #13 19490134
    emigrant
    Poziom 29  
    No tak, ale tak nie powinno być. Nawet jakbym włożył gorący garnek zupy do lodówki to na żadnej lodówce nie powinno robić wrażenia. Co nawyżej trochę byłoby skroplin na ściankach lodówki. To samo jakbym wstawił lodówkę do sauny też na lodówce nie powinno robić wrażenia.
    Miernik mam Fluke 179, ale tutaj to chyba dobrze byłoby sprawdzić rezystancję izolacji przewodów w lodówce. Szczerze to nie mam ochoty nic z tą lodówką robić. Jeszcze, żeby to była jakaś fajna, duża, a to jakiś paździerz.
  • #14 19490160
    janek_wro
    Poziom 29  
    emigrant napisał:
    No tak, ale tak nie powinno być. Nawet jakbym włożył gorący garnek zupy do lodówki
    nie chodzi że do środka. Od zewnątrz może dostawać się wilgotne powietrze do zimnych części znajdujących się pod napięciem.
    emigrant napisał:
    Co nawyżej trochę byłoby skroplin na ściankach lodówki.
    tam sobie mogą być, bo wnętrze lodówki jest izolatorem.

emigrant napisał:
    To samo jakbym wstawił lodówkę do sauny też na lodówce nie powinno robić wrażenia.
    Niestety to stwierdzenie nie jest prawdą... wystarczy zobaczyć jakie są limity środowiskowe, choćby w instrukcji obsługi.

emigrant napisał:
    Szczerze to nie mam ochoty nic z tą lodówką robić.
    No to nie szukaj powodów, skoro planujesz wymienić ją na nową.
    emigrant napisał:
    a to jakiś paździerz.
    "Nowa" może się okazać gorszy paździerz już w momencie opuszczenia fabryki. Też trzeba mieć na względzie, że bardziej optymalnie może okazać się naprawienie już posiadanego sprzętu.
  • #15 19490210
    emigrant
    Poziom 29  
    janek_wro napisał:
    No to nie szukaj powodów, skoro planujesz wymienić ją na nową.

W planie jest, co nie znaczy, że to uczynię. Idą burze nad Polską, trochę się ochłodzi. Jakby nie było RCD to by nie było problemu. Niestety, nie mogę zdemontować RCD dla gniazda ogólnego przeznaczenia. Do tego każda lodówka ma wtyk.
    janek_wro napisał:
    "Nowa" może się okazać gorszy paździerz już w momencie opuszczenia fabryki. Też trzeba mieć na względzie, że bardziej optymalnie może okazać się naprawienie już posiadanego sprzętu.

Wszystko możliwe.
  • #16 19492138
    emigrant
    Poziom 29  
    Ok, dziś trochę poszperałem przy lodówce. Posprawdzałem, czy jakaś żyła nie ma przebica na obudowę - to trochę głupie, bo jakby było konkretne przebicie na obudowę to by dochodziło do pełnego zwarcia do PE a tak się nie dzieje. Są tylko jakieś delikatne, losowe upływy prądu do PE ponad 23 mA(przy takiej wartości dochodzi do zadziałania RCD - Sonel mpi-520). Izolacje na pierwszy rzut oka w porządku, nie są popękane. Połączenia też w porządku. Z mojej strony to wszystko co mogę w tej sytuacji zrobić.
    Lódwka przez ponad 20 lat nie raz przeżyła wysokie temperatury, wysokie wilgotności i było dobrze. Wieczna nie będzie - może przyszedł na nią czas.

No nic, kupi się nową lodówkę i pewnie będzie to Samsung RB34T601DSA. Na Miele mnie nie stać. Chociaż nie wiem co tam jest tak drogiego w Miele, że wyglądająca jak zwykła lodówka kosztuje 10 tys. złotych... Płaci się za bajery jakieś, czy jednak totalnie inny poziom jakości elektorniki i wszystkiego innego?

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Jednak nie będzie Samsunga. Będzie po prostu Beko RCNA366E60ZXBN w klasie C( https://www.beko.com/pl-pl/produkty/ch%C5%82o...amra%C5%BCarka-na-dole-59-5-cm-rcna366e60zxbn ). Przemawia do mnie ta lodówka, że chwalą się, że działa przy -15 stopniach. Tak jak pisałem wcześniej lodówka stoi, czy nowa będzie stała w takiej letniej kuchni, używanej tylko latem. Nie wiem, czy zimą są tam ujemne temperatury, ale mam takie przeczucie, że Samsumg, czy LG "zdurnieje" przy niskach temp. zimą, albo co najgorsze się popsuje. Skoro Beko działa przy -15, przetestowali to i tym się chwalą to spoko.
    Beko też ma jakiś tam swój kompresor prosmart inwerterowy( https://www.youtube.com/watch?v=vtSbceAwHFw ) - tutaj mała uwaga, ProSmart dostępny tylko w klasie C. W klasach E i F nie ma go, tylko zwykły.

Ogólnie nowe lodówki to jakaś tragedia z tego co czytam. Sprzęt na kilka lat i złom. Mam nadzieję, że Beko będzie lepszym wyborem niż Samsung, czy LG. Nie wiem, czy to ważne, ale chłodziarka i zamrażarka mają oddzielne obiegi a Samsung jeden wspólny. Beko nie daje 10 lat gwarancji na sprężarkę a LG i Samsung tak. Jednak Beko daje 10 lat gwarancji na inwerter, ale tylko ten ProSmart.
  • #17 19493225
    emigrant
    Poziom 29  
    Ciąg dalszy mego monologu... No i Beko też nie będzie. Ta marka i ich produkty to jeszcze większy szmelc niż Samsung i LG. Niektórym ludziom przyjeżdżają nowe lodówki od razu fabrycznie popsute - głównie nie działa mrożenie. Ten ich NeoFrost to też śmiech na sali. Szroni się tylna ścianka, sama się rozmraża i skropliny spływają rurką do pojemnika na dnie lodówki. To fajnie działa tylko w teorii. Ludziom zatykają się odpływy a woda, która rozpuściła się ze szronu zalewa lodówkę. Ta woda ponownie zamarza i robią się złogi lodu. Serwis gwarancyjny nie istnieje - rady typu proszę zutylizować lodówkę.

Normalnie nie wiem, czy się śmiać z tych nowych lodówek, czy się załamać. Już nawet szukam co tu można kupić ciekawego u niemieckiego Liebherra i nie kosztuje majątku... Ich lodówki są brzydkie, archaiczne, nieperzymyślane nawet nowe modele, ale niby długowieczne? :)
    Jeszcze myślę nad AEG, czyli taki Electrolux na rynek niemiecki. Szwaby lubią dobry sprzęt, więc to może jakiś kierunek...
  • #18 19493488
    janek_wro
    Poziom 29  
    emigrant napisał:
    Ciąg dalszy mego monologu...
    A jak już przerobisz te wszystkie opcje, to wrócisz do początkowego wniosku. Że najlepiej było naprawić staruszka. Tym bardziej że usterka nie jest katastrofalna. Tylko się trzeba naszukać tego jednego punktu, który powoduje upływ do PE.

emigrant napisał:
    niemieckiego Liebherra
    w ramach anegdoty... sąsiadka stłukła sobie szklaną półkę z liebherra. Cóż, bywa. Dzwoni na serwis w poszukiwaniu nowej półeczki... herzlich willkommen, 110 ojro bitte...
  • #19 19493523
    emigrant
    Poziom 29  
    W domu w kuchni mam całe AGD od Electroluxa. Lodówka do zabudowy. Póki co jeszcze działa... Nie zdążyło minąć 3 lata i już tego modelu nie ma. W sensie jest, ale pod inną nazwą i innym oznaczeniem modelowym. Zrobili upgrade tylko w którą stronę... wiadomo w którą, żeby szybciej się popsuła po gwarancji.

Dziś byłem w Neonecie, więc na żywo obejrzałem Samsunga Max Space i Beko. Samsung Max Space ma bardzo dużą przestrzeń użytkową, ale kosztem bardzo cienkich ścianek, więc słabej izolacji - do 18 godzin bez prądu według spec. Za to Beko miało bardzo grube ścianki, wręcz jak bunkier - do 33 godzin bez prądu według spec.

Gość mi w sklepie powiedział, że dla Samsunga koło dupy lata, że ich AGD się psuje. To jest tak potężny rynek, że zawsze będzie ich AGD się sprzedawać na całym świecie i swoje zarobią. Raczej takie podejście ma każda marka AGD. No może te premium marki trochę pilnują jakości, żeby nie popsuć wizerunku.
  • #20 19495046
    emigrant
    Poziom 29  
    To znowu ja... No dobrze, lodówka, albo produkt lodówkowopodobny zamówiona(y) i jest to LG GBB71PZDFN( https://www.lg.com/pl/lodowki/lg-GBB71PZDFN# ). Zamówiłem w Neonecie(na stronie) - standardowa cena to 2499, u nich 2399 i jakieś promo nocne minus 100 zł i wyszła 2299 zł.

Z tej tego całego maszmiszu samsungowo-bekowo-liebherrowo wyszedł o zgrozo LG ;]. To już może na koniec napiszę dlaczego LG. Mam w domu dwie rzeczy chłodnicze od LG. Jak wiadomo lodówka ponad 20 letnia i prawie 20 letni klimatyzator okienny( tak, taki wsadzany w okno jak w USA w dawnych latach). Klima do dziś działa, nawet przez te ostatnie dni używam. Póki co nie zawiodłem się na LG. Na pewno to nijak się ma do aktualnie produkowanego sprzętu, ale to nic. LG na pewno ma długie doświadczenie chłodnicze dla przemysłu i nie tylko. Wychodzę z założenia, że potrafią zrobić poprawnie produkt chłodniczy jakim jest lodówko-zamrażarka. Ten ich kompresor liniowy jest opatentowany, więc bez opłaty licencyjnej nikt z niego nie może korzystać. Szkoda, że dla zwykłego(taniego) AGD domowego nie ma wersji kompresora "Centum System" z 20 letnią gwarancją. W Samsungu kompresor tak naprawdę nikt chyba nie wie jak on działa- czy jest liniowy?. Za bardzo się nie chwalą jego konstrukcją.

Dlaczego model GBB71PZDFN?

1. Chyba najważniejsza rzecz - składana półka w połowie lub w całości. Zawsze tego brakowało w naszych lodówkach. No kurdę... świetna sprawa, żeby na szybko postawić duży garnek, czy coś innego bez przestawiania półek. W linku co dałem powyżej jest filmik pokazujący jak to się składa.

2. W LG nie ma wywiewów ciepłego powietrza na bokach ścianek a w Samsungu są. W Samsungu niby boki mocno się nagrzewają.

3. Drzwi przy otwieraniu nie wychodzą poza obrys obudowy lodówki, więc prawą stronę lodówki mogę przystawić do ściany. W Samsungu trochę drzwiczki wychodzą poza obrys obudowy podczas otwierania w każdym razie w tym modelu co ja chciałem.

4. Ma ten DoorCooling+, czyli robi się taka niby kurtyna zimnego, nadmuchiwanego powietrza jak otwieramy drzwi, więc mniej dostaje się ciepłego powietrza z zewnątrz. Przy zamkniętych drzwiach dochładza wszystko co stoi w balkonikach drzwiowych. Jak to działa w praktyce to się okaże.

5. Półki można przestawiać, są dodatkowe, wolne mocowania/podstawki. W Samsungu nie da się przestawiać półek, wszystko na sztywno - jedynie można je wyjąć.

6. Bardzo obszerna w środku chłodziarka jak na wysokość 186 cm. Tutaj jakiś Koreaniec projektant trochę przemyślał temat... Nawet bardziej niż Samsungowy SpaceMax. Zamrażarka także większa od Samsungowego SpaceMax. BTW, w Neonecie poprosiłem o metrówkę i pomierzyłem trochę w środku. Dobrze, że żadnego klienta nie było, bo pewnie wyglądałem jak debil mierzący wymiary wewnętrzne lodówek ;]. Mnie to koło dupy i tak by latało co kto by gadał i widział.

5. Ten model ma WiFi, więc kolejne urządzenie będzie wpięte do vlanu AGD/RTV. Wysyła powiadomienia push, że ktoś zostawił otwarte, czy niedomknięte drzwi.

Niby plastiki w LG mega tandeta, ale to akurat najmniej mnie interesowało. Pewnie w innych markach ta sama jakość plastiku. Nie zauważyłem, żeby w Samsungu był lepszy plastik. Jaka cena taka jakość. Gdzieś zawsze będą oszczędności. Wszystko jest obliczalne.

Stara LG zostanie umyta i zaniesiona do garażu. Będzie robić jako bakcup jakby nowa się wkrótce popsuła ;].

Wiem, wiem tl;dr. Może jakaś dusza to przeczyta i się przydadzą takie informacje. W sumie pisałem to w takim zamyśle.
  • #21 19498591
    emigrant
    Poziom 29  
    janek_wro napisał:
    emigrant napisał:
    Może coś ma to wspólnego z aktualnymi upałami po 30-35 stopni w cieniu? Coś tam się skrapla w lodówce
    dokładnie to może być to. Obecnie powietrze jest ładnie nasycone parą wodną, punkt rosy zdecydowanie idzie do góry. Wystarczy że jakiś element ma te 10 stopni i dostaje się powietrze z zewnątrz - masz gotowe wykraplanie wody.
    Porozłączaj obwody, pomierz rezystancje każdego z osobna do obudowy. Nawet podstawowym miernikiem. Da Ci to jakiś kierunek poszukiwań.

Lodówka od 3 dni nie wyzwala RCD. Ustąpiły upały z dużą wilgotnością, powietrze trochę się osuszyło i wszystko wróciło do normalności. Co nie zmienia faktu, że coś jest nie tak z izolacją przewodów w lodówce. Pewnie ze starości trochę są sparciałe i chłoną bardziej wilgoć.
    Lodówka będzie jako bakcup, więc w wolnych chwilach całą rozbiorę i powymieniam "kabelki". Tymczasem w środę przyjedzie nowy i nowoczesny złom... wróć cud techniki od LG ;].

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka LG GR-349SQF, mająca ponad 20 lat, wyzwala RCD w sposób losowy, co sugeruje problem z izolacją przewodów, potencjalnie spowodowany starością urządzenia. Użytkownik zauważył, że wyzwolenie RCD może być związane z wilgocią oraz działaniem termostatu i oświetlenia. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przewodów, termostatu oraz grzałki odszraniania. Użytkownik rozważa zakup nowej lodówki, preferując model Samsung RB34T601DSA, ale ostatecznie zdecydował się na LG GBB71PZDFN, podkreślając pozytywne doświadczenia z produktami LG. Po ustąpieniu upałów, problem z RCD zniknął, co sugeruje, że wilgoć mogła być kluczowym czynnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA